30 Μαΐ 2025

Αερολογίες από την κυβέρνηση για το κλείσιμο της Μονής Σινά – «Xαστούκι στις θρησκευτικές ελευθερίες» λέει ο εκπρόσωπος των μοναχών


Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση της Αιγύπτου να κλείσει τη Μονή Σινά που μετρά 15 αιώνες ιστορίας. Με απόφαση-σοκ, το αιγυπτιακό Εφετείο επικύρωσε το οριστικό κλείσιμο της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά, καθώς και τη.. δήμευση της περιουσίας της. Μιλάμε για έναν από τους πιο ιστορικούς χώρους της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, για το μοναστήρι-σύμβολο συνύπαρξης των τριών μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών – Χριστιανισμού, Ιουδαϊσμού και Ισλάμ. Και όμως, η ελληνική κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αντί να αντιδράσει δυναμικά, επιλέγει την αερολογία.

Ο Αρχιμανδρίτης Πορφύριος, εκπρόσωπος της Μονής, δεν μάσησε τα λόγια του: «Πρόκειται για χαστούκι στις θρησκευτικές ελευθερίες διεθνώς», δήλωσε στην ΕΡΤ, τονίζοντας τη σημασία της Μονής ως πνευματικού σημείου συνάντησης για τις τρεις μεγάλες θρησκείες του κόσμου. «Είναι το κέντρο, όπου συναντώνται οι τρεις μεγαλύτερες μονοθεϊστικές θρησκείες στον κόσμο. Δηλαδή, ο Χριστιανισμός, ο Ιουδαϊσμός και ο Μουσουλμανισμός και καταλαβαίνετε τη δυναμική αυτήν. Πρόκειται για χαστούκι στις θρησκευτικές ελευθερίες διεθνώς» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ.
Αερολογίες από το Μαξίμου που… ακόμα ψάχνει την δικαστική απόφαση

Σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει ότι η κυβέρνηση περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου ενώ εκείνη έχει ήδη δημοσιευθεί – και στο newsbreak.gr- ενώ όπως λέει, δεν υπάρχει διαφοροποίηση στα συμφωνηθέντα με τον Αλ Σίσι,.

«Σχετικά με την Μονή Αγίας Αικατερίνης της Μονής Σινά, ο Έλληνας Πρωθυπουργός παραμένει στην δέσμευση που έλαβε δημοσίως και κατ‘ ιδίαν από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας των δύο χωρών στην Αθήνα για την διατήρηση του λατρευτικού Ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της Μονής και αναμένει άμεσα την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, όπως είχε διαμορφωθεί μεταξύ των μερών. Όταν γίνει γνωστό το επίσημο και συνολικό περιεχόμενο της δικαστικής απόφασης και αξιολογηθεί σχετικά, θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση. Από ελληνικής πλευράς δεν αναμένουμε οποιαδήποτε διαφοροποίηση στα συμφωνηθέντα» δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης.
Αμηχανία στο ΥΠΕΞ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε ούτε μία δήλωση ενώ το υπουργείο Εξωτερικών αμήχανα παρακολουθεί τις εξελίξεις το χριστιανικό μοναστήρι, που περνά εφεξής σε χέρια μουσουλμάνων. «Οι Κυβερνήσεις Ελλάδας και Αιγύπτου εργάστηκαν συστηματικά το τελευταίο διάστημα για μία συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει τον ιερό Ελληνορθόδοξο χαρακτήρα της περιοχής. Είμαστε εν αναμονή της αποστολής της απόφασης του αιγυπτιακού δικαστηρίου που εξεδόθη χθες» απάντησε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Λάνα Ζωχιού, σε ερώτηση δημοσιογράφου. Και συνέχισε: «Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε αμέσως με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου και κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να αποκλίνουμε από την κοινή κατανόηση των δύο πλευρών, η οποία εκφράστηκε από τους ηγέτες των δύο χωρών στο πλαίσιο του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αθήνα».
Τι είχε πει ο Μητσοτάκης στον αλ Σίσι

Το θέμα της μονής είχε συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, στο πλαίσιο της διακήρυξης για στρατηγική εταιρική σχέση. Μάλιστα, είχε τονιστεί ο συμβολισμός της Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά και η σημασία διατήρησης του χαρακτήρα της ως ζωντανού και λειτουργικού φάρου του ελληνορθόδοξου κόσμου. «Ένα σπάνιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς το οποίο συνδέει τις δύο χώρες. Θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για το προσωπικό σας ενδιαφέρον -το τονίζω αυτό- το οποίο έχετε επιδείξει για την προστασία της Μονής και του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της» είχε δηλώσει ο Μητσοτάκης.
Το «Ασχτινάμε» του Μωάμεθ για την προστασία του Σινά



Το Ασχτινάμε του Μωάμεθ (ή «Διαθήκη του Προφήτη») είναι ένα έγγραφο που φέρεται να εκδόθηκε από τον Μωάμεθ το 623 μ.Χ. προς τους μοναχούς της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά. Το όνομα προέρχεται από την περσική φράση που σημαίνει «επιστολή συμφιλίωσης».

Η αρχική διαθήκη αφαιρέθηκε από τους Οθωμανούς το 1516-17 και μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Το μοναστήρι διατηρεί πιστοποιημένα αντίγραφα που επιβεβαιώνουν την αυθεντικότητά τους.

Το κείμενο αποτελεί διακήρυξη ανεκτικότητας και προστασίας προς τους Χριστιανούς, καλώντας τους μουσουλμάνους να:Σεβαστούν τα δικαιώματά τους: Οι Χριστιανοί δεν πρέπει να ενοχλούνται, καταπιέζονται ή φορολογούνται αυθαίρετα
Προστατεύσουν τους ιερούς τόπους: Εκκλησίες και μοναστήρια είναι απαραβίαστα
Εξαιρέσουν θρησκευτικούς από φόρους: Μοναχοί και κληρικοί απαλλάσσονται από φορολογία και στρατιωτική θητεία
Σεβαστούν τους μικτούς γάμους: Μουσουλμάνοι μπορούν να παντρευτούν χριστιανές μόνο με τη συναίνεσή τους, χωρίς να τους απαγορεύεται η λατρεία τους
Παρέχουν προστασία: Το Ισλάμ έχει υποχρέωση να προστατεύει τους Χριστιανούς από βία και αυθαιρεσία

Υπάρχουν διχογνωμίες μεταξύ των μελετητών. Ενώ παλαιότεροι επιστήμονες θεωρούσαν το έγγραφο αυθεντικό, νεότεροι έχουν εκφράσει επιφυλάξεις λόγω απουσίας αναφορών σε πρώιμα ισλαμικά κείμενα και δυσκολιών επαλήθευσης ορισμένων στοιχείων.
Αντιδράσεις
ΣΥΡΙΖΑ: Έκθετη η κυβέρνηση

«Οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, βάσει δικαστικής απόφασης η αιγυπτιακή πλευρά ανατρέπει το στάτους κβο της Μονής της Αγίας Αικατερίνης Σινά προκειμένου να την μετατρέψει σε μουσείο, δεσμεύοντας παράλληλα την ακίνητη της περιουσία, παρά την φερόμενη «συναντίληψη» Μητσοτάκη – Σίσι, αποτελούν άκρως ανησυχητική εξέλιξη, η οποία εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Μητσοτάκη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει:

«Υπενθυμίζουμε, ότι μόλις πριν μερικές ημέρες, στις 7 Μαΐου, ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο τον ευχαρίστησε για το «προσωπικό ενδιαφέρον» του για την «προστασία» της μονής και του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της, ενώ μάλιστα υπεγράφη και Κοινή Διακήρυξη, η οποία προέβλεπε μεταξύ άλλων και εμβάθυνση της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου» σημειώνει η Κουμουνδούρου και προσθέτει:

Η επιχειρούμενη ανατροπή του καθεστώτος της Μονής της Αγίας Αικατερίνης Σινά, αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία χειρίζεται τα ιδιαιτέρως ευαίσθητα εκκλησιαστικά θέματα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και το σημαντικό έλλειμμα αξιοπιστίας της, το οποίο εκτός από το εσωτερικό, παράγει ιδιαιτέρως δυσμενή αποτελέσματα και στις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Η κυβέρνηση, οφείλει να προβεί άμεσα στην απαραίτητη ενημέρωση για τους λόγους για τους οποίους η αιγυπτιακή πλευρά αποκλίνει από την συνεννόηση Μητσοτάκη – Σίσι, και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να στηρίξει εμπράκτως την αυτόνομη Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Όρους Σινά».
Ελληνική λύση για Μονή Σινά: «Έχουμε κυβέρνηση εθνικής συρρίκνωσης και προδοσίας!»

Οργισμένη ανακοίνωση από την Ελληνική Λύση για τον ξεριζωμό της ορθοδοξίας από τη Μονή του Σινά και τον έξωση στους μοναχούς.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύεται «κυβέρνηση της εθνικής καταστροφής» αναφέρει το κόμμα της Ελληνικής Λύσης και επισημαίνει:

«Επί χρόνια μας παρουσίαζαν τον Κ. Μητσοτάκη ως τον «πρωθυπουργό τον διεθνών επαφών και επιτυχιών». Αφού λοιπόν παραχωρήσαμε στην Αίγυπτο μέρος της ΑΟΖ και της Εθνικής Κυριαρχίας με την καταστροφική συμφωνία της «μειωμένης επήρειας», έρχονται τώρα οι Αιγύπτιοι, μετά την «διθυραμβική συνάντηση» Μητσοτάκη – Σίσι και ξεριζώνουν την Ορθοδοξία από την Ιστορική Μονή του Σινά χωρίς καν να ενημερώσουν την Ελλάδα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση και καταλήγει κάνοντας λόγο για κυβέρνηση αποτυχίας: «Έχουμε πλέον να κάνουμε με μία κυβέρνηση – ολετήρα, μια κυβέρνηση αποτυχίας, μια κυβέρνηση εθνικής συρρίκνωσης και – δυστυχώς – προδοσίας».

https://www.newsbreak.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη