6 Ιουν 2025

Γιάννης Βαρδινογιάννης>>«Πάνω από το 50% του φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι ρωσικό, ο αγωγός διασύνδεσης με τη Βουλγαρία λειτουργεί εις βάρος των Ελλήνων»


«Η διασύνδεση φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία (ICGB) διαχειρίζεται εις βάρος της Ελλάδας, επειδή μπορεί να προμηθεύσει φυσικό αέριο μόνο στη Βουλγαρία, αλλά όχι στους Έλληνες καταναλωτές».

Αυτό δήλωσε ο Έλληνας μεγιστάνας της ναυτιλίας και του πετρελαίου Γιάννης Βαρδινογιάννης, ιδιοκτήτης της εταιρείας Motor Oil, σύμφωνα με το βουλγαρικό BGNES.

Την έντονη κριτική άσκησε κατά τη διάρκεια δημόσιας ακρόασης της ελληνικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας PAAEH, στην οποία συζητήθηκε η πρόταση της εταιρείας ICGB, η οποία διαχειρίζεται τον αγωγό διασύνδεσης με τη Βουλγαρία, για τις δημοπρασίες κατανομής ποσοτήτων φυσικού αερίου για το 2025-2026.

Ο Βαρδινογιάννης τόνισε ότι ο τρόπος διαχείρισης του αγωγού είναι επιζήμιος για τους Έλληνες καταναλωτές και τα συμφέροντα.

Η επιλογή της αντίστροφης ροής δεν έχει ενεργοποιηθεί για τον αγωγό, με αποτέλεσμα να λειτουργεί αποκλειστικά ως μέσο τροφοδοσίας της Βουλγαρίας με φυσικό αέριο από την Ελλάδα.


Αντίθετα, σε περίπτωση που οι Έλληνες καταναλωτές θέλουν να εισάγουν φυσικό αέριο από τη Βουλγαρία, πρέπει να το κάνουν μέσω του αγωγού TAP, κάτι που τους επιβάλλει την καταβολή πρόσθετων τελών.

Στην Κομοτηνή, τη σύνδεση του IGB με το ελληνικό δίκτυο, δεν υπάρχει επί του παρόντος σημείο εισόδου στην Ελλάδα, γεγονός που έχει περιορίσει δραστικά τις δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης του αγωγού από ελληνικές εταιρείες.

Μάλιστα, ένα βασικό στοιχείο της υποαξιοποίησης του IGB ήταν ότι, αν και η τεχνική του δυναμικότητα ήταν 106 γιγαβάτ την ημέρα, χρησιμοποιήθηκε μόνο για 35, δηλαδή λειτουργώντας μόνο στο 33%.

Την ίδια θέση με την Motor Oil τήρησε και η Gastrade του Κοπελούζου, η οποία επίσης τόνισε την ανάγκη ενεργοποίησης της αντίστροφης ροής.

Το πρόβλημα προέκυψε από την άρνηση της χώρας να συμμετάσχει στον αγωγό φυσικού αερίου TurkStream, η οποία οδήγησε στην απώλεια της δυνατότητας άμεσης προμήθειας φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σχολίασαν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.



Ως αποτέλεσμα, σήμερα η Ελλάδα συνεχίζει να εισάγει ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά πιο ακριβά, μέσω έμμεσων οδών και με τη μεσολάβηση τρίτων.

Παρά τους ισχυρισμούς περί «αποχωρισμού» από τη ρωσική ενέργεια, η πραγματικότητα ήταν διαφορετική: επίσημα περίπου το 50% του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ελλάδα παραμένει ρωσικής προέλευσης. Ωστόσο, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 80% λόγω των οδών μέσω Βουλγαρίας ή Αζερμπαϊτζάν.

Ο αγωγός φυσικού αερίου TurkStream έχει χωρητικότητα 31,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου και έχει σχεδιαστεί για να προμηθεύει την Τουρκία και τις χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επί του παρόντος, αυτός ο αγωγός φυσικού αερίου είναι η τελευταία ενεργή διαδρομή για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά την αναστολή της διέλευσης μέσω Ουκρανίας.

Το σημείο εκκίνησής του είναι ο σταθμός συμπίεσης Russkaya, κοντά στο λιμάνι της Ανάπα στο ρωσικό έδαφος Κρασνοντάρ.

BGNES



ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟEchedoros.blog
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη