18 Νοε 2025

Η συνάντηση δύο γκουρού της στρατηγικής, το ζητούμενο της «συστημικής ευστάθειας» και το σενάριο για τις επόμενες εκλογές


Δύο από τους πλέον έμπειρους γκουρού της πολιτικής στρατηγικής και της επικοινωνίας στην Ελλάδα συναντήθηκαν – μακριά από τα φώτα – για να χαρτογραφήσουν το βασικό σενάριο των επόμενων εκλογών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από μία έννοια που και οι δύο θεωρούν κομβική: «συστημική ευστάθεια».
Στο επίκεντρο της ανάλυσής τους βρέθηκε ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί πλέον το εκλογικό σώμα. Στην εποχή των social media, της διάχυσης πληροφορίας και της χαλάρωσης των παραδοσιακών ιδεολογικών δεσμών, εκτιμούν ότι η ψήφος είναι πιο εύκολα χειραγωγίσιμη – όχι από έναν παράγοντα αλλά από το σύνολο του «οικοσυστήματος» που επηρεάζει την κοινή γνώμη.
Και οι δύο συμφώνησαν πως, μέσα στη σημερινή διεθνή συγκυρία των μεγάλων ανακατατάξεων και της αναδιανομής ισχύος, το σύστημα - στην εσωτερική και την εξωτερική του εκδοχή - δεν θα επιτρέψει πολιτική αποσταθεροποίηση. Ταυτόχρονα όμως δεν θα επιτρέψει, όπως είπαν, και έναν ακόμη ανισοβαρή συσχετισμό υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα θύμιζε την απόλυτη κυριαρχία των δύο τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων.
Το βασικό σενάριο
Το σενάριο που επεξεργάστηκαν εξετάζει τον συσχετισμό των δύο μεγάλων πόλων, δύο παρατάξεων (ξέρετε, ένα μεγάλο λάθος που κάνουν πολλοί είναι η ταύτιση κόμματος και παράταξης. Η παράταξη ενσωματώνει κόμματα. Της παράταξης ηγείται το πιο ισχυρό κόμμα από τα συγγενή): Κεντροδεξιά (ΝΔ) και Κεντροαριστερά (ΠΑΣΟΚ + πιθανό νέο κόμμα Τσίπρα). Η εκτίμησή τους – που παρουσιάστηκε με αρκετή βεβαιότητα – αποτυπώνει τα εξής ποσοστά:ΝΔ: 25%
ΠΑΣΟΚ: 15%
Κόμμα Τσίπρα (εφόσον ιδρυθεί): 8%
Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα έφερνε την Κεντροδεξιά στο 25% και την Κεντροαριστερά στο 23%, διαμορφώνοντας, όπως τόνισαν, έναν νέο ισορροπημένο πολιτικό χάρτη.

Και κάπου εκεί έριξαν την «βόμβα»: ένα τέτοιο σκηνικό θα αποτελέσει, κατά την εκτίμησή τους, την αφετηρία για συζήτηση ενοποίησης των προοδευτικών δυνάμεων, σε βάθος χρόνου, με ορίζοντα το 2030–31, ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σχήμα που θα μπορεί να ανταγωνιστεί σταθερά την Κεντροδεξιά.

Πρόκειται για ένα σενάριο παρασκηνίου που, αν μη τι άλλο, δείχνει πως οι διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει.

https://www.ethnos.gr/politikoparaskhnio/article/387994/hsynanthshdyogkoyroythsstrathgikhstozhtoymenothssysthmikhseystatheiaskaitosenariogiatisepomenesekloges