2 Δεκ 2025

Η τεχνητή νοημοσύνη εξολοθρεύει χιλιάδες πτυχιούχους από την αγορά εργασίας…


Ναι, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει καταργήσει 77.999 θέσεις εργασίας το 2025 σε 342 εταιρείες τεχνολογίας.

Το 37% των εταιρειών που χρησιμοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη λένε ότι η τεχνολογία αντικατέστησε εργαζόμενους επειδή «δεν τους χρειάζονταν πλέον».

Και το 2024, το 44% όσων χρησιμοποιούν ή σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν Τεχνητή Νοημοσύνη λένε ότι οι εργαζόμενοι θα απολυθούν «σίγουρα» ή «πιθανώς».

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας μείωσαν τις προσλήψεις νέων αποφοίτων κατά 25% το 2024 σε σύγκριση με το 2023.
Έτσι καταρρέει η μεγάλη απάτη απάτη: «Η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας!»

Τρίχες. Ενώ προβλέπεται ότι 85 εκατομμύρια θέσεις εργασίας (!!) θα εκτοπιστούν έως το 2025, ενδέχεται να προκύψουν 97 εκατομμύρια «νέες θέσεις». Ακούγεται υπέροχο μέχρι να διαβάσετε τα ψιλά γράμματα:

Το 77% των νέων θέσεων εργασίας που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη απαιτούν μεταπτυχιακά και το 18% διδακτορικά. Το τετραετές πτυχίο δηλαδή, καθίσταται άχρηστο. Το νέο προαπαιτούμενο είναι ένα διδακτορικό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν.

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα: Ένας μεγάλος διευθύνων σύμβουλος στον τομέα της τεχνολογίας αποκάλυψε ότι το 30% του κώδικα της εταιρείας γράφεται πλέον από τεχνητή νοημοσύνη. Ταυτόχρονα, πάνω από το 40% των πρόσφατων απολύσεων αφορούσε μηχανικούς λογισμικού!

Οι εταιρείες διαλύουν τα τμήματα κειμενογράφησης και αντικαθιστούν σημαντικά τμήματα του προσωπικού. Περισσότερο από το 80% φοβούνται ήδη ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τους συγγραφείς περιεχομένου και έχουν δίκιο.

Επαγγέλματα που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο: προγραμματιστές υπολογιστών, λογιστές, ελεγκτές, νομικοί και διοικητικοί βοηθοί, εκπρόσωποι εξυπηρέτησης πελατών, τηλεπωλητές, διορθωτές κειμένων, αναλυτές πίστωσης.
Παρατηρείτε κάποιο μοτίβο; Εργασίες γραφείου, πανεπιστημιακής μόρφωσης, δηλαδή οι δουλειές που μας έλεγαν οι γονείς μας ότι ήταν «ασφαλείς».

Η δημογραφική ωρολογιακή βόμβα: Το 79% των εργαζόμενων γυναικών στις ΗΠΑ εργάζονται σε θέσεις εργασίας με υψηλό κίνδυνο αυτοματοποίησης, σε σύγκριση με το 58% των ανδρών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 4,7% των θέσεων εργασίας των γυναικών αντιμετωπίζουν απειλή από την Τεχνητή Νοημοσύνη, έναντι 2,4% για τους άνδρες.

Σε χώρες υψηλού εισοδήματος; Σχεδόν το 10% των θέσεων εργασίας των γυναικών διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με το 3% για τους άνδρες. Δεν πρόκειται απλώς για απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά για μια συστηματική καταστροφή πλούτου με βάση το φύλο.

Η πρόβλεψη που κανείς δεν θέλει να κάνει: Κορυφαία στελέχη της Τεχνητής Νοημοσύνης προειδοποιούν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να εξαλείψει το 50% των θέσεων εργασίας για υπαλλήλους γραφείου μέσα σε 5 χρόνια.

Κολοσσοί της τεχνολογίας υποστηρίζουν αυτήν την πρόβλεψη, διαβλέποντας πιθανό αντίκτυπο στο μισό του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού έως το 2027.

Δεν μιλάμε για μια σταδιακή μετάβαση. Μιλάμε για το 14% των εργαζομένων που έχουν ήδη εκτοπιστεί από τον αυτοματισμό ή την Τεχνητή Νοημοσύνη, με εκτιμήσεις ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει το ισοδύναμο 300 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης παγκοσμίως.

Τον Ιανουάριο του 2025 σημειώθηκαν οι λιγότερες προσλήψεις στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών από το 2013 – πτώση 20% σε ετήσια βάση. Το 40% των ατόμων που αναζητούσαν εργασία από υπαλλήλους γραφείου το 2024 δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν ούτε καν συνέντευξη.

Μια ολόκληρη γενιά αποκλεισμένη παρακολουθώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη να κάνει τη δουλειά της καλύτερα, πιο γρήγορα και για ελάχιστα χρήματα.

Το κοινωνικό συμβόλαιο ήταν «μορφώσου, δούλεψε σκληρά, χτίσε καριέρα». Η Τεχνητή Νοημοσύνη μόλις το ακύρωσε.

Ούτε τα πανεπιστήμια, ούτε οι πολιτικοί, ούτε οι εταιρείες- δεν έχουν σχέδιο για το τι θα ακολουθήσει.

Πηγές: FinalRoundAI, AIPRM, SSRN, Fox Business, Goldman Sachs, AIMultiple, WORK ON PEAK, Πανεπιστήμιο Nexford


     
    Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη