2 Ιουλ 2026
Πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει απροστάτευτους τους καταναλωτές στην ακρίβεια του σούπερ μάρκετ
Η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να καταργήσει το πλαφόν στο κέρδος αφήνει απροστάτευτους τους καταναλωτές, αναγκάζοντας το Επιμελητήριο να ζητήσει επειγόντως αυτορρύθμιση
Η απόφαση για την κατάργηση του θεσμοθετημένου πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους αφήνει την αγορά τροφίμων χωρίς ουσιαστικό έλεγχο. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, παρεμβαίνει με ανακοίνωσή του και ζητά τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου αυτορρύθμισης, καταθέτοντας τρεις προτάσεις που εκθέτουν την έλλειψη κυβερνητικής μέριμνας.
Η πρώτη πρόταση αφορά τη θέσπιση ειδικού φορολογικού πλαισίου με κίνητρα για επενδύσεις στην ελληνική παραγωγή μέσω αφορολόγητου αποθεματικού επί των εταιρικών κερδών. Η δεύτερη πρόταση αποτελεί ευθύ ράπισμα στην οικονομική πολιτική του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς ζητά την αντικατάσταση των τριών υφιστάμενων συντελεστών ΦΠΑ από δύο σταθερούς. Το Επιμελητήριο αποκαλύπτει ότι ο πραγματικός μέσος σταθμισμένος συντελεστής των σούπερ μάρκετ διαμορφώνεται περίπου στο 11% επί της καθαρής αξίας, αποδεικνύοντας ότι το υπάρχον πολύπλοκο σύστημα συντηρεί αδικαιολόγητα υψηλά βάρη.
Το ΕΒΕΠ ζητά κοινωνική υπευθυνότητα που δεν επέβαλε η πολιτεία
Μπροστά στην κυβερνητική αδράνεια, το ΕΒΕΠ στρέφεται απευθείας προς τις αλυσίδες τροφίμων, ζητώντας τους να δείξουν την κοινωνική υπευθυνότητα που η πολιτική ηγεσία αδυνατεί να διασφαλίσει. Το Επιμελητήριο προτείνει τη συμμετοχή των σούπερ μάρκετ στις θερινές εκπτώσεις Ιουλίου-Αυγούστου ως έμπρακτο μέτρο στήριξης των καταναλωτών.
Το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων παραμένει βασικός πυλώνας της οικονομίας, όμως η εγχώρια ζήτηση συντηρείται αποκλειστικά από τις θυσίες των πολιτών. Παρά τις ασφυκτικές πληθωριστικές πιέσεις των τελευταίων ετών, οι καταναλωτές δεν είχαν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν να αγοράζουν βασικά αγαθά. Για να τα βγάλουν πέρα, προσαρμόστηκαν επιλέγοντας προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και κυνηγώντας τις προσφορές, την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακολουθεί αμέτοχη την αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών προς φθηνότερες λύσεις ανάγκης.
Φορομπηχτική πολιτική με μπαράζ δισεκατομμυρίων από την ιδιωτική κατανάλωση
Τα στοιχεία του ΕΒΕΠ αποκαλύπτουν πώς τα κρατικά ταμεία και οι αλυσίδες θησαυρίζουν στην πλάτη της κοινωνίας. Ο κύκλος εργασιών των σούπερ μάρκετ εκτινάχθηκε στα 16,24 δισ. ευρώ το 2025 (+7,1%), ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2026 τρέχει με νέο άλμα 7%-8%, φτάνοντας στα 8,7-8,9 δισ. ευρώ.
Το οργανωμένο λιανεμπόριο έχει μετατραπεί στον απόλυτο μηχανισμό είσπραξης έμμεσων φόρων για το κράτος, με τον πραγματικό σταθμισμένο συντελεστή ΦΠΑ να κυμαίνεται στο 11% με 12%. Το ΕΒΕΠ ξεσκεπάζει το μέγεθος της φορολογικής αφαίμαξης: οι εισπράξεις ΦΠΑ έφτασαν τα 1,80-1,90 δισ. ευρώ το 2025, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2026 άγγιξαν το 1,02 δισ. ευρώ. Το πιο αιχμηρό στοιχείο είναι ότι σχεδόν το 25% των συνολικών εσόδων ΦΠΑ από την ιδιωτική κατανάλωση προέρχεται πλέον αποκλειστικά από τις αγορές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση συντηρεί τα πλεονάσματά της φορολογώντας το ψωμί και το γάλα του Έλληνα πολίτη.
