Ηχηρή παρέμβαση με σαφείς αιχμές προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη πραγματοποίησε ο Κώστας Καραμανλής από το Πολεμικό Μουσείο, παρουσία του Αντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο πρώην πρωθυπουργός αμφισβήτησε τη στρατηγική των «ήρεμων νερών» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απέρριψε οποιαδήποτε διαδικασία που θα μπορούσε να εκληφθεί ως αναγνώριση τουρκικής αρμοδιότητας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου και εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Παράλληλα, εξαπέλυσε προειδοποιήσεις για τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, τη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης και την αυξανόμενη αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος.
Μια από τις πλέον αιχμηρές δημόσιες παρεμβάσεις του πραγματοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2026 σε εκδήλωση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού στο Πολεμικό Μουσείο, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Παρουσία του Αντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διατύπωσε σοβαρές ενστάσεις απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου. Ο Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί αποδεκτή οποιαδήποτε διαδικασία που θα μπορούσε να αναγνωρίζει στην Τουρκία δικαίωμα αδειοδότησης του έργου, ακόμη και εάν αυτή παρουσιαζόταν ως απλή ενημέρωση. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε επικίνδυνο προηγούμενο για την άσκηση ελληνικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Η παρέμβασή του αποτέλεσε σαφή διαφοροποίηση από την κυβερνητική προσέγγιση του διαλόγου με την Άγκυρα, καθώς υποστήριξε ότι η τουρκική στρατηγική δεν περιορίζεται σε επιμέρους διαφωνίες, αλλά αποσκοπεί στην αλλαγή των υφιστάμενων ισορροπιών στην περιοχή.
Το τουρκολιβυκό μνημόνιο και οι αιχμές για το Μαξίμου – Η κριτική στους δυτικούς συμμάχους
Ιδιαίτερα αυστηρός εμφανίστηκε ο Κώστας Καραμανλής και απέναντι στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το τουρκολιβυκό μνημόνιο, χαρακτηρίζοντας αρνητική για τα ελληνικά συμφέροντα την κύρωσή του από το Κοινοβούλιο της ανατολικής Λιβύης. Παρότι υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο σύμφωνο δεν παράγει νόμιμα αποτελέσματα, προειδοποίησε ότι η κίνηση αυτή ενισχύει την προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει πολιτικά τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τοποθέτησή του ανέδειξε τη διαφωνία του με αντιλήψεις που, κατά τον ίδιο, υποτιμούν τις τουρκικές διεκδικήσεις και αντιμετωπίζουν τη διπλωματική προσέγγιση ως επαρκή απάντηση. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά άσκησε κριτική και σε ευρωπαίους εταίρους και δυτικούς συμμάχους, τους οποίους κατηγόρησε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τηρούν ίσες αποστάσεις απέναντι στις ελληνοτουρκικές διαφορές. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις πιέσεις που, όπως υποστήριξε, δέχεται η Ελλάδα για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, από τις σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη στάση απέναντι στην Ουκρανία. Οι αναφορές αυτές συνθέτουν μια συνολική κριτική για τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η ελληνική εξωτερική πολιτική, με επίκεντρο την προστασία των εθνικών συμφερόντων και την ανάγκη αποφυγής μονομερών παραχωρήσεων.
Προειδοποίηση Καραμανλή για κοινωνικές ανισότητες και πολιτική κρίση – Το μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές ηγεσίες
Πέρα από την εξωτερική πολιτική, ο Κώστας Καραμανλής έστειλε αυστηρό μήνυμα για την κατάσταση των ευρωπαϊκών κοινωνιών, εκφράζοντας την ανησυχία του για την υποχώρηση της κοινωνικής συνοχής και την αυξανόμενη απόσταση μεταξύ πολιτών και πολιτικών ηγεσιών. Ο πρώην πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη διεύρυνση των οικονομικών ανισοτήτων, στη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης και στις περικοπές του κοινωνικού κράτους, υποστηρίζοντας ότι οι εξελίξεις αυτές διαμορφώνουν ένα περιβάλλον γενικευμένης ανασφάλειας. Σύμφωνα με την ανάλυσή του, μεγάλα τμήματα του πληθυσμού αισθάνονται ότι δεν εκπροσωπούνται επαρκώς από το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα, γεγονός που συμβάλλει στην ενίσχυση της κοινωνικής δυσαρέσκειας. Ο Καραμανλής αμφισβήτησε επίσης τον τρόπο με τον οποίο πολιτικές και οικονομικές ελίτ αντιμετωπίζουν την άνοδο αντισυστημικών κινημάτων, επισημαίνοντας ότι οι γενικευμένοι χαρακτηρισμοί δεν αποτελούν ουσιαστική απάντηση στα προβλήματα των πολιτών. Η παρέμβασή του ολοκληρώθηκε με προειδοποίηση για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η αδυναμία αντιμετώπισης των κοινωνικών και οικονομικών πιέσεων. Η ομιλία στο Πολεμικό Μουσείο συνδύασε έτσι τη διαφοροποίηση στα εθνικά ζητήματα με μια ευρύτερη κριτική στην πορεία της Ευρώπης, προκαλώντας νέα πολιτική συζήτηση για τις σχέσεις της κυβέρνησης με δύο πρώην πρωθυπουργούς της Νέας Δημοκρατίας.
https://periodista.gr/
