20 Μαΐ 2009

Όσο οι "φορείς της πόλης" κοιμούνται τον ύπνο του ...τεμπέλη

Σε αυτή την πόλη, ένα από τα επαγγέλματα, που δεν υπάρχει αλλού -Σαλονικιώτικη πατέντα- είναι το εξής:

-τι δουλειά κάνετε;

-ανήκω στους φορείς της πόλης

Αναφερθήκαμε πρόσφατα στα εγκαίνια του μεγαλύτερου εκθεσιακού χώρου της Ελλάδας, -στην Αθήνα, φυσικά- κάτι που κανένας από τους "φορείς", δεν αντελήφθη στη Θεσσαλονίκη.
Ανάθεμά με, αν ένας απ΄αυτούς γνωρίζει τι γινόταν....

Η πρόσφατη μάζωξη των φορέων, λοιπόν, έγινε με αντικείμενο την ...τουριστική αξιοποίηση της πόλης. Ωραίο ανέκδοτο και πολύ σύντομο.

Πόσες φορές άραγε δεν συσκέφθηκαν οι φορείς, για αυτό το θέμα; Πόσες "επιτροπές" και κονκλάβια δεν δημιουργήθηκαν και κατέληξαν -όπως όλα- στην απραξία;

Και να ΄ταν μόνο στον τουρισμό; Να μιλήσουμε για τη Ζώνη Καινοτομίας; Για το διεθνές Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης; Πόσοι από εσάς συμπολίτες μου, ξέρετε που βρίσκεται το Διεθνές Πανεπιστήμιο (που παρεπιμπντόντως λειτουργεί σε ...νοικιασμένους χώρους);

Και ξέρετε γιατί γίνονται όλα αυτά;

Γιατί η Θεσσαλονίκη έχει μπει σε αδιέξοδο και κανένα πρόβλημα της δεν μπορεί να λυθεί ! Τόσο απλά...

Σε έναν κύκλο "αρμόδιων" συνομιλητών, συζητούσαν το θέμα της "τουριστικής ανάπτυξης", με τις γνωστές θεωρίες και "οράματα", παρόντος του γράφοντος.

Αφού ο -εκ του δήμου-φίλος, ολοκλήρωσε το ....όραμά του, τον διέκοψα με αγένεια:

"Καλή η ανάλυσή σου ρε Αποστόλη, για το τουριστικό ρεύμα, που θα προσελκύσυμε και τη στρατηγική διείσδυση στις αγορές της πρώην ΕΣΣΔ, αλλά τι να τους κάνουμε τους τουρίστες στη Θεσσαλονίκη, αφού σε κανένα μνημείο, δεν υπάρχει ποτέ, καμία θέση στάθμευσης;

Ένα τουριστικό "ρεύμα" υπάρχει αυτή τη στιγμή: προσκυνηματικός τουρισμός, από Σλάβους (Ρωσία, Βουλγαρία, Σκόπια κ.λ.π.), που έρχονται στη Θεσσαλονίκη, για το Ναό του Αγίου Δημητρίου. Αυτή είναι η μεγαλύτερη τουριστική "ατραξιόν" της Θεσσαλονίκης. Κατά τη γνώμη μου το 90% των τουριστών έρχεται στη Θεσσαλονίκη, για τον Αη Δημήτρη. Κάνατε εκεί, στην οδό Αγίου Δημητρίου, ένα πάρκιγκ, για τα τουριστικά λεωφορεία. Έ, ούτε αυτό ρε άχρηστοι δεν μπορείτε να προστατεύσετε! Έρχονται τα λεωφορεία γεμάτα τουρίστες και κάνουν γύρους, γύρω-γύρω, σε ένα απίστευτο μποτιλιάρισμα. Επειδή οι Ελληνάρες, γράφουν στα παλιά τους υποδήματα τις απαγορεύσεις στάθμευσης. Πώς λοιπόν να ξεκινήσουμε την κουβέντα, για τουρισμό στην πόλη της Θεσσαλονίκης; Τα οράματα και τα στρατηγικά σχέδια, είναι εύκολα. Στο πρακτικό ζήτημα έχεις καμιά απάντηση; Μπορείς να μου πεις, πρακτικά, χωρίς πολυλογίες, πώς ακριβώς θα παρκάρουν τα λεωφορεία με τους τουρίστες;"

Και φυσικά ο Αποστόλης, δεν είχε απάντηση....

Να ξαναγυρίσουμε όμως στο εκθεσιακό κέντρο και στον ύπνο του ..τεμπέλη Σαλονικού.
Όσο στη Θεσσαλονίκη σχεδιάζουν το λαμπρό μέλλον της Μητρόπολης των Βαλκανίων (λέμε και καμιά μαλακία να περάσει η ώρα) στην Αθήνα έγινε αυτό (αλήθεια, πόσες θέσεις στάθμευσης έχει η σημερινή παρακμάζουσα Δ.Ε.Θ.;;;;):

Εκεί λοιπόν θα μεταφερθεί η Εκθεσιακή Δραστηριότητα της χώρας. Γιατί έχει τη στήριξη των Κοπελουζο-Αγγελοπουλο-Λάτσηδων...., που δεν θα περιμένουν, πότε θα ολοκληρώσει o OΡΘ, τη μελέτη για τη μετεγκατάσταση της Δ.Ε.Θ. και θα συγκεράσει τις αντικρουόμενες -και καθόλου αθώες- προτάσεις, οι οποίες θα πρέπει να επενδυθούν με τον απαραίτητο επιστημονικό μανδύα (μη μας πάρουν και χαμπάρι, ότι θέλουμε να ανεβάσουμε την αξία των χωραφιών μας και καρφάκι δεν μας καίγεται για το μέλλον της ΔΕΘ).

Οι Λάτσηδες, λοιπόν δεν περίμεναν, να τελειώσουν οι "φορείς της Θεσσαλονίκης" τα ατέλειωτα τσιγάρα, τους ατέλειωτους καφέδες και τα ατέλειωτα τηλεφωνήματα στο κινητό.

Είπαν να ασχοληθούν σοβαρά. Και τέλειωσαν τη δουλειά σε 1 χρόνο. Βάζοντας 43 εκατομμύρια ευρώ.

Στη Θεσσαλονίκη του 2050 (και βάλε...) ακόμη θα συζητούν για το που πρέπει να πάει η Έκθεση, καπνίζοντας, πίνοντας καφέδες και μιλώντας στο κινητό.

Μήπως θυμάτε κανείς σας τι θα πει: "σηκώνω τα μανίκια και δουλεύω".

Αλλά που να μείνει χώρος για μνήμη, σε ένα μυαλό, που η μοναδική του έννοια, είναι το πότε θα έρθει η Παρασκευή, να την "κοπανήσουμε" για τη Χαλκιδική. Τα οράματα μπορεί να περιμένουν. Η γη έχει άλλωστε πολλά αποθέματα ...φραπέ. Ας τελειώσουν μια φορά και μετά ..δουλεύουμε.

"Ο Kalamariotis"

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη