1 Ιουλ 2009

Η πρώτη μέρα του Μιχάλη Τρεμόπουλου στις Βρυξέλες


Κάθε μέρα όλο και περισσότεροι βουλευτές φθάνουν στο Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Πολλοί από αυτούς μάλιστα για πρώτη φορά… τουλάχιστον ως μέλη! Μεταξύ αυτών και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο πρώτος Έλληνας εκ των “Οικολόγων Πρασίνων” που εκλέγεται ευρωβουλευτής. Για το Μιχάλη Τρεμόπουλο, πλέον μέλος της Ομάδας των Πρασίνων/Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας, είναι “δικαίωμα του ενεργού πολίτη”, που θα πρέπει να συνδυάζει “την εντιμότητα και την ικανότητα να υποστηρίζει κανείς πολιτικές που προωθούν τα συμφέροντα των πολλών και, φυσικά, τα συμφέροντα του πλανήτη”.

Κύριε Τρεμόπουλε, ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις σας;

Βλέπω ένα μηχανισμό καλά οργανωμένο, πολύ κόσμο που ξέρει τι κάνει, και ένα... επίπεδο ευγένειας και εξυπηρετικότητας. Περιμένω να μπω και στην ουσία των πραγμάτων, γιατί αυτό που με ενδιαφέρει είναι οι πολιτικές απόψεις και οι προοπτικές που υπάρχουν για να μπορεί κανείς να φανεί χρήσιμος στη χώρα του, την Ευρώπη και τον πλανήτη.

Είναι η πρώτη φορά που έρχεστε στις Βρυξέλλες;

Όχι. Έχω έρθει και άλλες φορές για θέματα που θέλαμε να προβάλουμε στο Ευρωκοινοβούλιο. Ήρθαμε δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές και οργανώσαμε μάλιστα εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο παρουσίαση θεμάτων της Ελλάδας (τον Ασωπό, την Κορώνεια, τον Κορινθιακό, κ.ά), με τη συμμετοχή και στελεχών της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επίσης είχαμε ραντεβού και με στελέχη της Κομισιόν στην Κομισιόν για θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Μου δόθηκε έτσι η ευκαιρία να δω και πώς λειτουργεί ο μηχανισμός, σαν πρόγευση τού τί θα κάνουμε στη συνέχεια.

Ποιό ήταν το προηγούμενο επάγγελμά σας;

Έχω σπουδάσει νομική. Το επάγγελμά μου είναι, ήταν -δυσκολεύομαι να πω το “ήταν”- δημοσιογράφος και ερευνητής. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι το να συμμετέχεις σε ένα θεσμό είναι επάγγελμα. Το θεωρώ ως δικαίωμα του ενεργού πολίτη.

Σε ποιούς τομείς θα θέλατε να καταβάλετε περισσότερες προσπάθειες;

Στα θέματα περιβάλλοντος, διατροφής, ποιότητας ζωής, πρόληψης υγείας και περιφερειακής ανάπτυξης.

Ποια εικόνα θα κρεμάσετε στο νέο γραφείο σας;

Θα με ενδιέφερε ίσως να βάλω κάποιες εικόνες της παλιάς Θεσσαλονίκης.

Ποια είναι τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας πολιτικός;

Εδώ που φτάσαμε, εντιμότητα και φυσικά η ικανότητα να υποστηρίζει πολιτικές που προωθούν τα συμφέροντα των πολλών και, φυσικά, τα συμφέροντα του πλανήτη.

Πώς νιώθετε για την πρώτη ομιλία σας σε Σύνοδο Ολομέλειας; Είστε αγχωμένος, ενθουσιασμένος…;

Έχει πολλά χρόνια που έχω ξεπεράσει το φόβο ή το δισταγμό μπροστά σε ακροατήρια.

Τι εντύπωση θέλετε να αφήσετε;

Ότι προωθώ ειλικρινά τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας, που ταυτίζονται όμως με αυτά της ενωμένης Ευρώπης.

Ποιοί είναι οι ήρωές σας στην παγκόσμια Ιστορία;

Ζούμε σε μια αντιηρωική εποχή. Με συγκινούν, όμως, άτομα όπως ο Τσε Γκε Γκεβάρα. Και ακριβώς επειδή αυτοί που είναι γνωστοί δεν είναι πάντα οι καλύτεροι, θα αναφέρω τον Επαμεινώνδα Χαρίλαο, έναν αστό φιλελεύθερο από τον οποίο πήρε και το όνομα η συνοικία “Χαριλάου” στην οποία μένω στη Θεσσαλονίκη. Κάποτε μάλιστα θα ήθελα να γράψω τη βιογραφία του.

Ποιό είναι το αγαπημένο σας σύνθημα;

“Να σώσουμε λίγο από το αύριο που μας κλέβουν”.

Οι ευρωβουλευτές κάνουν συχνές μετακινήσεις. Έχετε συνηθίσει να ταξιδεύετε πολύ;

Όχι, αλλά απ’ό,τι φαίνεται θα ταξιδεύω συχνά στο εξής! Κάτι που με ενοχλεί, επειδή θα επιβαρύνω το οικολογικό μου αποτύπωμα στον πλανήτη. Πρέπει να πάω με αεροπλάνο στην Ελλάδα, δεν μπορώ να μετακινηθώ με άλλο τρόπο. Θα ήθελα να μπορώ να μετακινούμαι με ποδήλατο, και στο Στρασβούργο και στην Ελλάδα.

Ποιες γλώσσες μιλάτε;

Ελληνικά και αγγλικά.

Τι σας αρέσει να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας;

Δεν ξέρω τι σημαίνει ελεύθερος χρόνος. Μου αρέσει να ασχολούμαι με την έρευνα και την τοπική ιστορία.

Πιστεύετε ότι θα έχετε χρόνο για να αφιερώσετε σ’αυτές τις ασχολίες σας;

Θα το δω. Ελπίζω.

Έχετε καλή αίσθηση προσανατολισμού; Φοβάστε μήπως χαθείτε στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

Δεν είναι θέμα προσανατολισμού, αλλά σιγά σιγά τα βασικά τα βρίσκω. Ήδη έχω βρει κάποια άκρη και πιστεύω ότι σύντομα θα μάθω ό,τι πρέπει να ξέρω.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη