12 Ιαν 2010

Δεν γίνεται να κόβουν όλοι αποδείξεις και τιμολόγια !

Το τι μπούρδα ακούγεται για τα οικονομικά και τα φορολογικά στην τηλεόραση, δεν περιγράφεται. Αλλά ο blogger έχει χρόνο να ψάξει. Δεν είναι τηλεμαϊντανός.

Γράφει το πολύ καλό blog "Κορυδαλλός" και μας στέλνει για αναδημοσίευση το παρακάτω άρθρο κι εμείς με την ευκαιρία, να εξηγήσουμε δυό-τρία πράγματα στο μη ζαλισμένο κοινό των blogs (στο τηλεοπτικό κοινό δεν μπορείς να εξηγήσεις τίποτε, γιατί είναι χαμένο στο διάστημα, από το βομβαρισμό ανοησιών που ακούγονται...)
Λέει ο φίλος:

"Αγοράσαμε 1,5lt νερού από περίπτερο με κόστος 1,00¤. Δεν εκδίδει απόδειξη και φυσικά δεν αποδίδει ΦΠΑ γι αυτή την πώληση αλλά ούτε και φόρους. Επίσης κι εμείς δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε στην φορολογική μας δήλωση το έξοδο αυτό πληρώνοντας μεγαλύτερο φόρο.
Αγοράσαμε 1,5lt νερού από Souper Market στον Κορυδαλλό με μόλις 0,23¤. Στην τιμή αυτή περιλαμβάνεται 0,02¤ ΦΠΑ αλλά φυσικά και φόρος που θα αποδώσει η επιχείριση... Επίσης η απόδειξη θα μπει στην φορολογική μας δήλωση κι έτσι θα έχουμε μία επιπλέον ελάφρυνση... "
...
Λοιπόν ας πούμε μερικά κατανοητά πράγματα για τα φορολογικά:
τα περίπτερα, όπως και τα βενζινάδικα, τηρούν (έχουν, "κρατάνε") βιβλία Α' κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, δηλαδή βιβλίο αγορών, δηλαδή απλά, υποχρεούνται να καταχωρούν μόνο τα τιμολόγια αγοράς, αφού δεν έχουν ταμειακές. Ταμειακές δεν έχουν τα περίπτερα, για λειτουργικούς λόγους. Καθίστε πέντε ώρες σε ένα περίπτερο και θα καταλάβετε. Αν δεν καθίστετε, δεν υπάρχει, ούτε μία στο εκατομμύριο, να καταλάβετε! Αυτό το πρόβλημα έχουν και οι υπουργοί !

Όσοι έχουν λοιπόν βιβλίο αγορών κι όχι εσόδων - εξόδων (Β' κατηγορίας, όπως λέγεται στα ..εφοριακά), φορολογούνται ως εξής:

Πολλαπλασιαζουν τις αγορές τους με ένα συντελεστή, που λέγεται Μέσος Συντελεστής Καθαρού Κέρδους. Ο συντελεστής αυτός υπάρχει για κάθε επάγγελμα και είδος.

π.χ. για τα τσιγάρα ο συντελεστής είναι 5% (εδώ). Για τα νερά είναι 8%.

Έτσι ο περιπτεράς που αγοράζει το νερό 0,20 ευρώ, δηλώνει υποχρεωτικά κέρδος 1,6 λεπτών.

Μη βιάζεσται να πείτε "α, τον κλέφτη, 20 το αγοράζει, 100 το πουλάει, άρα κερδίζει 80 λεπτά!". Είναι ένα πολύυυυ συνηθισμένο λάθος που κάνουν όλοι, συγχέοντας το έσοδο, με το κέρδος. Οταν ο περιπτεράς πουλάει ένα μπουκάλι νερό 1 ευρώ (100 λεπτά), το οποίο αγόρασε 20 λεπτά, δεν σημαίνει ότι κερδίζει 80 λεπτά !!!

Γιατί, για να πουλήσει το νερό, πληρώνει ενοίκιο, ρεύμα, τηλέφωνο, υπαλλήλους και κυρίως το δικό του μεροκάματο. Τίποτε από όλα αυτά δεν αναγνωρίζεται ως έξοδο.

Όσοι έχουν βιβλία αγορών και όχι εσόδων-εξόδων, δηλώνουν υποχρεωτικά, κέρδη.

Δηλώνουν υποχρεωτικά μεγαλύτερες πωλήσεις και άρα είναι πάντα χρεωστικοί στο ΦΠΑ, δηλαδή πληρώνουν πάντα!

Το ίδιο συμβαίνει και με τη βενζίνη: Οι πρατηριούχοι, δεν μπορούν να εκδώσουν απόδειξη γιατί τηρούν υποχρεωτικά βιβλία πρώτης κατ.δηλαδή αγορών. Δεν καταγράφουν τα έσοδά τους, γιατί υπολογίζονται "τεκμαρτά". Αγόρασες βενζίνη 100.000 ευρώ; Πούλησες 105.000 σου λέει το κράτος.

Για να συνοψίσουμε: τα επαγγέλματα, που φοροδιαφεύγουν λιγότερο, είναι οι περιπτεράδες και οι βενζινάδες.

Και φυσικά δεν μπορεί να εκπίπτουν οι αγορές από περίπτερα, ούτε από βενζινάδικα, διότι αυτοι οι κλάδοι δεν έχουν ταμειακές. Απαγορεύεται να έχουν !

Αν καταργηθούν τα βιβλία αγορών και τηρούν όλοι εσόδων-εξόδων, τότε θα κόβουν απόδειξη.

Και παλι, μη βιαστείτε να πείτε "να καταργηθούν, να κόβουν όλοι αποδείξεις".

Προφανώς, δεν σκεφτήκατε ότι υπαρχουν πολλοί αγράμματοι άνθρωποι, το προλεταριάτο, που δεν μπορεί να μάθει να κόβει απόδειξη. Κι επειδή η πολιτεία δεν τους προσλαμβάνει όλους, για να παίζουν με το κινητό τους σε μια δημόσια υπηρεσία, κάτι πρέπει να κάνουν κι αυτοί.

Κάτι πρέπει να μπορεί να κάνει κι ο αθίγγανος, κι ο "ρωσοπόντιος", κι απόφοιτος Α' δημοτικού.

Και είναι κι άλλα πολλά, που θα τα πούμε σε ένα λίγο πιο επιστημονικό και τεκμηριωμένο άρθρο, για την αδυναμία να έχουν ταμειακές όλα τα επαγγέλματα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη