13 Ιαν 2010

Ενδιαφέρουσα η σημερινή ημερίδα για τον "Καλλικράτη"


Την ικανοποίησή του για τη σημερινή ημερίδα με θέμα τη διοικητική μεταρρύθμιση αλλά και το γεγονός ότι η ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης είναι η μόνη σε όλη τη χώρα που προχώρησε σε ενημερωτική εκδήλωση για το σημαντικότατο θέμα της...
προώθησης του σχεδίου «Καλλικράτης», εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασ. Παπαγεωργόπουλος, κλείνοντας τις εργασίες της.

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος, σημείωσε ότι η αυτοδιοικητική οικογένεια παραμένει πιστή στις αποφάσεις του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, που έγινε στην Κυλλήνη και βάζει ως προϋπόθεση για έναρξη διαλόγου για κάθε διοικητική μεταρρύθμιση στο χώρο της αυτοδιοίκησης, την τακτοποίηση οικονομικών εκκρεμοτήτων (ανέρχονται έως τις 31.12.09 σε 330 εκ. ευρώр, ενώ ακόμη 220 εκ. ευρώ έως την 31.1.2010), τη χρηματοδότηση των συνενώσεων αλλά και την οικονομική στήριξη των νέων δήμων, όπως επίσης και το χωροταξικό. Παράλληλα, όπως σημείωσε, θα πρέπει να γίνει σοβαρή μελέτη αλλά και κοστολόγηση των υπό παραχώρηση αρμοδιοτήτων, ώστε να προβλεφθεί και η απαραίτητη μεταφορά κονδυλίων, όπως άλλωστε ορίζει και το Σύνταγμα.

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος τάχθηκε υπέρ του «Γερμανικού Μοντέλου» στη Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση, που περιλαμβάνει τη λειτουργία αυτόνομων δήμων, όπως οι υφιστάμενοι στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, με το συντονισμό του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, που θα αποτελείται από αιρετούς αλλά και εκπροσώπους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων. Με την ευθύνη του συμβουλίου αυτού θα προωθούνται οι μητροπολιτικές δράσεις, ενώ σε αυτό προεδρεύει για λόγους αποτελεσματικότητας, ο δήμαρχος του μεγαλύτερου κεντρικού δήμου.

«Οι διατυπώσεις του σχεδίου Καλλικράτης για τον αριθμό των περιφερειών, την ύπαρξη περιφερειακού διοικητή και τον αριθμό των δήμων αλλά και για μία σειρά από άλλα θέματα δεν εμπεριέχουν την έννοια της διαβούλευσης. Μοιάζουν για τελικές αποφάσεις. Αλλά και ο τρόπος της διαβούλευσης που κάνει η κυβέρνηση, χωρίς διάλογο και με την ανάρτηση και μόνο ενός σχεδίου στο Διαδίκτυο, δεν είναι δυνατό να καλύπτει εμάς τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ.

Επίσης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη διατύπωση περί σταδιακής μεταβίβασης της ευθύνης του ΕΣΠΑ στην Αυτοδιοίκηση, καθώς έχει δεσμευτεί ήδη το 95% των πόρων του σε διάφορες, αποφασισμένες δράσεις. «Τι θα προλάβουν οι νέες περιφερειακές αυτοδιοίκησης εντός του 2011, τη στιγμή που τοΕΣΠΑ ολοκληρώνεται το 2013», διερωτήθηκε. Ειδικότερα για τις αρμοδιότητες του σχεδίου υπογράμμισε ότι καμία εξ αυτών δεν αποτελεί νέα για την αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος συγκαλεί για την ερχόμενη Παρασκευή, στη 1 μ.μ. το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ, προκειμένου να συνεχίσει τη διαβούλευση αλλά και για να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, που παρήγγειλε η Ένωση για θέματα της Αυτοδιοίκησης.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη