16 Ιουν 2010

Να σταματήσει τώρα η προλεταριοποίηση των δικηγόρων..

Οι δικηγόροι απεργούν και πάλι σήμερα και αύριο και απειλούν πως εάν καταργηθεί η προείσπραξη θα κάνουν απεργία διαρκείας.
Λοιπόν ήρθε η ώρα να πούμε δύο λόγια και γι’ αυτό.
Οι δικηγόροι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Δεν είναι υπάλληλοι ούτε σε κάποια δημόσια υπηρεσία, ούτε στο σύλλογό τους. Ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς απελευθέρωση του επαγγέλματος δεν νοείται.
Θα πρέπει λοιπόν να σταματήσει η προλεταριοποίηση των δικηγόρων και ο παρασιτισμός σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μιλάει εξ ονόματος....
του κάθε πολίτη και να το παίζει προστάτης του, πέρα από τον ίδιο τον πολίτη. Επομένως θα πρέπει να πάψει η υπερπροστασία του δικηγορικού επαγγέλματος και θα πρέπει να αφεθεί αυτό ελεύθερο να λειτουργήσει στα πλαίσια μιας φιλελεύθερης κοινωνίας,  με τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού και συγκεκριμένα:
1) Θα πρέπει να καταργηθεί πάραυτα η υποχρεωτική παράσταση του δικηγόρου σε όλα τα δικαστήρια ποινικά και αστικά, καθώς και οι παράλογα υποχρεωτικές παραστάσεις των δικηγόρων στα συμβόλαια. Είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη (πλην των κακουργημάτων) να διαθέσει ελεύθερα τα συμφέροντά του, όπως εκείνος θέλει χωρίς αυτόκλητους προστάτες, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με το αζημίωτο φυσικά.
2) Θα πρέπει να καταργηθεί άμεσα η χωροταξική κατανομή των δικηγόρων μεταξύ των διαφόρων δικηγορικών συλλόγων. Δηλαδή θα πρέπει ο πολίτης να έχει την ελευθερία να επιλέγει τον δικηγόρο της εμπιστοσύνης του, από όποια περιοχή της χώρας θέλει, για να δικαστεί σε άλλη περιοχή ή να υπογράψει συμβόλαιο και όχι να έχει με το ζόρι υποχρέωση να προσλάβει και δεύτερο δικηγόρο της περιοχής που θα δικαστεί.
3) Θα πρέπει αμέσως να καταργηθούν οι υποχρεωτικές προεισπράξεις των δικηγόρων που δεν επιτρέπουν στον δικηγόρο να κατέβει κάτω από ένα ορισμένο ποσόν και να διαπραγματευτεί με τον πελάτη του την αμοιβή του ή να κάνει έκπτωση, κάτι που απαγορεύει τη μείωση του κόστους των νομικών υπηρεσιών. Τι εξασφαλίζει άραγε η προείσπραξη; Εκτός από έσοδα στον οικείο σύλλογο, προεισπράττεται  με αντίστοιχη παρακράτηση από την αμοιβή του δικηγόρου φόρος 15% και ακόμα προεισπράττονται εισφορές για διάφορα ταμεία. Και λοιπόν τι έγινε; Σε ότι αφορά τα ταμεία, αυτά έτσι κι’ αλλιώς εξοφλούνται στο τέλος κάθε χρόνου με χρήματα του δικηγόρου και δεν τίθεται θέμα. Σε ότι αφορά την προείσπραξη του φόρου, δεν πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο πραγματικός λόγος της αντίδρασης.
Όλες οι πιο πάνω ρυθμίσεις που πρέπει άμεσα να καταργηθούν, έχουν προλεταριοποιήσει  το επάγγελμα του δικηγόρου και έχουν μετατρέψει τον ίδιο τον δικηγόρο, όχι σε αναγκαίο νομικό συμπαραστάτη, από τον οποίο ο ελεύθερος πολίτης θα ζητήσει τη βοήθειά του (όπως κάνει στην περίπτωση του ιατρού), αλλά σε "παράσιτο" στα μάτια του πολίτη που νοιώθει τη σκλαβιά να του επιβάλλεται να ξηλωθεί οικονομικά προκειμένου να επιβιώσει ένας ακόμα επιστήμονας από αυτούς που κατά χιλιάδες παράγει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και μετά η Πολιτεία τον χρεώνει στους πολίτες να τον ζήσουν.
Όλα αυτά δεν προσιδιάζουν σε μια φιλελεύθερη κοινωνία στην οποία απόλυτη προτεραιότητα και σεβασμό, έχουν η βούληση και το συμφέρον του κάθε πολίτη, που μόνο ο ίδιος μπορεί ελεύθερα να διαφεντέψει και να επιτύχει και συμφερότερη αμοιβή, χωρίς κοινωνικούς προστάτες, που κανονίζουν τα πάντα γι’ αυτόν, χωρίς αυτόν.
 Αν και αυτό εδώ το blog στέκεται απέναντι στην εκάστοτε κυβερνητική εξουσία, εντούτοις αυτή τη φορά προτρέπουμε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει τάχιστα στις πιο πάνω αλλαγές, χωρίς καθυστερήσεις και εκπτώσεις.
Θα πρέπει όμως να γίνουν και οι τρεις πιο πάνω αλλαγές, διαφορετικά δεν κάναμε τίποτα.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη