3 Οκτ 2010

Υπονομεύει ή όχι την δημόσια διοίκηση ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής με την στάση του;

Προσοχή. Το taxalia αν και μέλη του έχουν σχετική εμπειρία, ΔΕΝ παίρνει θέση για το θέμα. Απλά θεωρεί ότι τα συντεταγμένα αρμόδια όργανα πρέπει να αφήνονται να κάνουν ανενόχλητα την δουλειά τους και όχι οι εξελίξεις υποθέσεων -και της χώρας μερικές φορές- να καθοδηγούνται από δηλώσεις σε εφημερίδες. Ότι είναι να κάνετε κύριοι (δικαστές, μηχανικοί, δικηγόροι, ελεγχτές κλπ) κάντε το επώνυμα, επίσημα και εγγράφως, όχι με δηλώσεις σε εφημερίδες... ... ...που ανα πάσα στιγμή μπορούν να ανασκευαστούν με την δικαιολογία ότι παρερμηνεύτηκαν...) Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να βγάλουμε άκρη.. (αν βγάλουμε ποτέ άκρη δηλαδή!)

Και μετά την παραπάνω δήλωση μας, ρωτάμε...
Όταν το επίσημο όργανο εκτιμήσεων του κράτους (ΣΟΕ) με τον πλέον επίσημο φορέα του, αναφέρει στην –επίσης επίσημη!- έκθεσή του ότι δεν θα προέκυπτε ζημία για το Ελληνικό δημόσιο αν οι ανταλλαγές του (βατοπεδίου) γινόταν, πως είναι δυνατόν ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής να υποστηρίζει το αντίθετο;

Θυμίζουμε ότι στην σύνθεση του Σώματος Ορκωτών Λογιστών (ΣΟΕ) συμ-μετέχει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (με μηχανικούς), το Οικονομικό επιμελητήριο Ελλάδος (με οικονομολόγους), δικαστική αρχή (νομικοί, δικαστές), καθηγητές ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φυσικά το επιτελείο (οικονομολόγοι, μηχανικοί, εκτιμητές κλπ) του σώματος….
(1.Διαβάστε όλα σχετικά στο τέλος της ανάρτησης)
Δείτε Τα έγγραφα του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών για το Βατοπέδι:
Σελ. 1 ΕΔΩ
Σελ. 2 ΕΔΩ
Σελ. 3 ΕΔΩ
Σελ 4. ΕΔΩ

Όλα τα παραπάνω λοιπόν τα ανατρέπει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής ΜΟΝΟΣ του (με δηλώσεις-«""βόμβες""» που κάνει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο «Βήμα»)... () , βασιζόμενος άραγε που; Σε παλαιότερη εκτίμηση του ΣΟΕ!!

Οι δηλώσεις του κ. Ρακιντζή στο ΒΗΜΑ
Α. «ΥΠΑΡΧΕΙ ζημιά εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του Δημοσίου από τις ανταλλαγές με τη Μονή Βατοπαιδίου, η οποία μπορεί και πρέπει να βρεθεί αρμοδίως και ειδικότερα με τον διορισμό πραγματογνωμόνων που θα
εκτιμήσουν το ύψος της».

Β. «πρέπει να ερευνηθεί και η αξία της εκμετάλλευσης της λίμνης που φέρεται να προσέφερε η μονή»

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ολόκληρο το σκεπτικό της «"ανατροπής"» Ρακιτζή - όπως το ερμηνεύει και η εφημερίδα Το ΒΗΜΑ μπορείτε να διαβάσετε εδώ>>)

1. Λίγα λόγια για το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ)
Το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ) ιδρύθηκε με το άρθρο 15 του Ν. 820/1978 με σκοπό την εκτίμηση της αγοραίας αξίας των παρακάτω περιουσιακών στοιχείων, εφόσον αυτά αποτελούν αντικείμενο φορολογίας:

* Των ακινήτων καθώς και εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων
* Των μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο μετοχών και των λοιπών τίτλων
* Κινητών αξιών ανωνύμων εταιρειών, ή συμμετοχών σε εταιρείες ή συνεταιρισμούς
* Aντικειμένων μεγάλης αξίας, όπως έργων τέχνης, συλλογών κ.λπ.

Το ΣΟΕ είναι το επίσημο εκτιμητικό όργανο της Πολιτείας. Είναι στελεχωμένο με επιστήμονες ειδικών γνώσεων και μακράς εμπειρίας.

Συνεργάζεται, κατά περίπτωση, με ειδικούς επιστήμονες και ως εκ τούτου είναι σε θέση να αναλάβει οποιοδήποτε εκτιμητικό έργο.

Κατά τη μακρά περίοδο λειτουργίας του έχει δημιουργήσει μοναδική τράπεζα εκτιμητικών στοιχείων και πληροφοριών, πλήρως μηχανοργανωμένη, η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται από τα στοιχεία του εκτιμητικού έργου του και από τα στοιχεία της αγοράς.

Στο ΣΟΕ έχει ανατεθεί με νόμο η σύνταξη των Ελληνικών Εκτιμητικών Προτύπων, έργο το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης.

Το ΣΟΕ είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκτιμητικών Οργανισμών ΤEGoVA και της Επιτροπής Διεθνών Εκτιμητικών Προτύπων IVSC (International Valuation Standards Committee). Εχει συμμετάσχει σε όλα τα διεθνή συνέδρια της ΤEGoVA και στις ομάδες εργασίας που ασχολούνται με θέματα εκτιμητικών προτύπων, μεθοδολογίας, πιστοποίησης κ.λπ. Έτσι ενημερώνεται συστηματικά για τις εξελίξεις της εκτιμητικής επιστήμης σε διεθνές επίπεδο.

Η σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου είναι:

Μουρμούρας Ι ωάννης
Πρόεδρος
Καθηγητής Παν/μίου Μακεδονίας

Γρηγορόπουλος Γρηγόριος
Αντιπρόεδρος
Καθηγητής ΕΜΠ

Μουρμουρής Πανταζής
Μέλος
Εκπρόσωπος ΤΕΕ

Παπαορφανός Αντώνιος
Μέλος
Εκπρόσωπος ΕΤΕ

Κούκουνας Κων/νος
Μέλος
Εκπρόσωπος ΟΕΕ

Βλαχόγιαννη Μαρία
Μέλος
Εκπρόσωπος ΟΕ

Πρωτονοτάριος Νικόλαος
Μέλος
Εκπρόσωπος ΟΕ

Οι εκθέσεις του ΣΟΕ συντάσσονται με βάση τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά Εκτιμητικά Πρότυπα (International Valuation Standards - IVS και European Valuation Standards - EVS). Επίσης το ΣΟΕ χρησιμοποιεί, κατά περίπτωση, τα εκτιμητικά πρότυπα του RICS.


Σχόλιο TaXalia
Ως σήμερα -από όσο ψάξαμε- δεν υπάρχει κάποια περίπτωση που εκτίμιση του ΣΟΕ να έχει ανατραπεί!
Αλλά σιγά τώρα το σώμα, στην Ελλάδα του 2010 ο ΚΑΘΕ δημοσιογράφος έχει την δική του -ατεκμηρίωτη αλλά ευρέως διαδεδομένη- άποψη για το βατοπέδι! Ο κόσμος αυτή θα πιστέψει...
Και τέλος, αν πρέπει να ανατραπεί η έκθεση του ΣΟΕ, αυτή θα ανατραπεί...
Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη