27 Δεκ 2010

Για το άνοιγμα του καρα-ανοιχτού επαγγέλματος, με τις πιο καρα-κλειστές διαδικασίες στην Ελλάδα. Μέρος Α.


Λέμε προφανώς για το επάγγελμα του μηχανικού.

Το ξέρουμε ότι έχετε μπερδευτεί επί του θέματος και θέλετε μία βοήθεια για να καταλάβετε τι έχει γίνει. Το taxalia θα σας βοηθήσει και σε αυτό:!
Δυστυχώς δεν μπορούμε να το κάνουμε με λίγα λόγια σήμερα. Το θέμα είναι πολύπλοκο και έχει πολλές όψεις (για αυτό θα το σπάσουμε σε μέρος Α&Β).

Το επάγγελμα του μηχανικού είναι γενικά από τα πιο ανοιχτά επαγγέλματα στην χώρα Όποιος πικραμένος θέλει να δουλέψει από την ευρώπη, την αλβανία, το ανατολικό μπλοκ ακόμη και τον τρίτο κόσμο! Μπορεί να το κάνει με μοναδική ευκολία! Αρκεί... μία έναρξη στην εφορία και αυτό ήταν. Αυτό έγινε στην κατασκευή πολλών έργων στην χώρα μας. Μάλιστα οι εν λόγο τεχνικοί δεν ήταν καν μέλη ΤΕΕ και ασκούσαν το επάγγελμα κανονικά!
Κλειστό ήταν και θα είναι λόγω των ιδιαίτερα πολύπλοκων-ιδιόμορφων νόμων,κανονισμών,προδιαγραφών και διαδικασιών. Αυτό ισχύει π.χ. για την έκδοση οικοδομικών αδειών και την (με σφραγίδα) επίβλεψη εργασιών. Πρακτικά αυτό το ξεπερνούσαν όλοι οι κατασκευαστές βάζοντας κάποιον που έχει το δικαίωμα να υπογράψει να το καλύψει το τυπικό θέμα του θέματος.
Άρα ότι ήταν «κλειστό» θα παραμείνει κλειστό, μιας και είναι τόσο έντεχνα μεθοδευμένο που κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει! Όποιος ευρωπαίος ή άλλος θέλει να εκδώσει οικοδομικές άδειες ας μάθει αυτά που προαναφέραμε και ας το κάνει!

Πρακτικά άνθρωποι που θέλαν να κάνουν μελέτη, επίβλεψη και κατασκευή μιας επένδυσης ή ενός έργου κάνανε το εξής.
Ερχόταν στην Ελλάδα βρίσκαν έναν έλληνα μηχανικό (ή γραφείο μηχανικών) που να γνωρίζουν τα «τυπικά» καθώς και να υπογράψουν και πληρώσουν τις αμοιβές και αυτοί κάνανε ανενόχλητοι την δουλειά τους. Ο μηχανικός «έκοβε» ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών σε αυτούς και παρέμεινε συνεργάτης μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.
Ούτε αυτό αλλάζει με αυτά που προτείνει η κυβέρνηση! Έτσι θα συνεχίσει να γίνεται…

Συνεχίζεται… (Το Β μέρο εδώ>>)
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη