13 Ιαν 2011
Η «ροζ βίλα» και οι ιστορίες του «κωλόσπιτου» της οδού Αγράμπελης
Διαβάστε το -πολύ- ενδιαφέρον άρθρο...
Είναι η μεγαλύτερη υπόθεση οικιστικού-πολιτικού ενδιαφέροντος που απασχόλησε την κοινή γνώμη αφού αφορούσε προσωπικά τον δημοφιλέστερο Ελληνα πολιτικό άνδρα των τελευταίων δεκαετιών, τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Η βίλα-ρεφενέ της Εκάλης
Συναισθηματικά πλούσιος κι ατίθασος ο ηγέτης προσπέρασε με θάρρος τα όσα ακούστηκαν για το διαζύγιό του και την καινούργια του σχέση με την κυρία Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου. Αν, όμως, η κίνηση του χεριού του αείμνηστου που εκκινούσε την κάθοδο της συντρόφου από το αεροπλάνο άμα τη επιστροφή του από το Χέρφιλντ σηματοδοτούσε τα νέα ήθη στην ερωτική ζωή του πρωθυπουργού της Ελλάδας, η ανέγερση της βίλας της οδού Αγράμπελης 6 άνοιγε τον πρώτο μεγάλο κύκλο των διαπλεκομένων.
Στα μέσα του 1994 άρχισε να δημιουργείται ο πρώτος θόρυβος για το καινούργιο σπίτι του Ανδρέα Παπανδρέου και της Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου. Η πολιτική κρίση που ξέσπασε με αφορμή το σπίτι έμεινε στην ιστορία ως η υπόθεση του «κωλόσπιτου». Οταν είχε κορυφωθεί η κρίση, ένα χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 1995, ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, μιλώντας από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Αρκαδία, είχε πει σε μια έκρηξη φιλίας προς τον Ανδρέα Παπανδρέου: «Σιγά μη μας ρίξουν για ένα κωλόσπιτο».
Η υπόθεση ξεκίνησε και τότε από την «Αυριανή», που ως εκφράστρια του «ηθικώς αναλλοίωτου ΠΑΣΟΚ» κατακεραύνωνε τα στεγαστικά όνειρα του ζεύγους. Μιλούσε για 800 εκατομμύρια δραχμές και φυσικά σταύρωνε τη σύζυγο του Ανδρέα που «τον ανάγκασε να προσφύγει σε δανεισμούς και διάφορα άλλα».
Στις αρχές του 1995 η βίλα πολυαπασχόλησε τα μέσα και τον ίδιο χρόνο το θέμα φούντωσε όταν δημοσιεύτηκε το «πόθεν έσχες» του 1994 περιλαμβάνοντας για πρώτη φορά τη βίλα. Σ' εκείνο το «πόθεν έσχες» αναφερόταν η αγορά του οικοπέδου της Εκάλης, έκτασης 3,7 στρεμμάτων, με κτίσμα 532 τ.μ. με το ποσό των 170 εκατ. δραχμών. Το «πόθεν έσχες» του 1995 αναφερόταν σε μονοκατοικία της οδού Αγράμπελης 6, στην Εκάλη, εμβαδού 532 τ.μ. Είχε, όμως, επεκταθεί κατά 380 τ.μ. Χώροι στάθμευσης, πισίνα, υπόγειοι βοηθητικοί χώροι, αποθήκες και το εκκλησάκι στον κήπο.
Στο ίδιο «πόθεν έσχες» αναφερόταν ότι ο Α. Παπανδρέου για την αγορά του σπιτιού είχε δανειστεί χρήματα από έξι άτομα του στενού του φιλικού του περιβάλλοντος. Από τον Γιάννη Αλεξίου 10 εκατ., ο οποίος είχε κάνει και τη διαπραγμάτευση με τους κληρονόμους Λουμίδη και είχε υπογράψει προσύμφωνο στο όνομά του. Τον μαιευτήρα Θέμη Λαμπρινόπουλο 20 εκατ., τον επιχειρηματία Τζορτζ Χάλαγκ 65 εκατ., τον Κάρολο Παπούλια 10 εκατ., τον Γιώργο Κατσιφάρα 20 εκατ. και τον Αντώνη Λιβάνη 30 εκατ.
Πάντως, θα μείνει στην ιστορία, θέλοντας και μη, η από τηλεοράσεως ξενάγηση στη βίλα της Εκάλης, μία μέρα μετά τις εκλογές του 1996 και τρεις μήνες μετά το θάνατο του Ανδρέα. Η χήρα ξεναγεί την κάμερα του τηλεοπτικού τότε «Σκάι» στη βίλα, στο παρεκκλήσι με ντεκόρ κεριά και καντήλια, μουσικό «χαλί» με βυζαντινούς ύμνους και τρεις σειρές μαργαριτάρια στο λαιμό. Παράλληλα, έπαιζαν τα σενάρια για τη σχέση της χήρας Παπανδρέου με τον ηθοποιό Κώστα Σπυρόπουλο.
«Ο Παπανδρέου ήθελε να με αποκαταστήσει και γι' αυτό φτιάξαμε αυτό το πανάκριβο σπίτι, ώστε, αν χρειαστεί, να το πουλήσω και να ζήσω καλά. Προς το παρόν δεν θα το κάνω, αλλά δεν μπορώ να το συντηρήσω χωρίς πόρους», είχε πει σε μια μεταγενέστερη συνέντευξή της η χήρα.
Το 1997, πάντως, σημαδεύτηκε από την οικογενειακής φύσεως κόντρα μεταξύ των παιδιών του Ανδρέα και της Μαργαρίτας από τη μία πλευρά και της Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου από την άλλη αναφορικά με τη διαθήκη της Σοφίας Μινέικο που ενέσκηψε και σύμφωνα με την οποία η βίλα του Ψυχικού ανήκε στα παιδιά του και όχι στον ίδιον, άρα πούλησε κάτι που δεν του ανήκε για να φτιάξει τη βίλα της Εκάλης.
Η κατάσταση τελικώς συμβιβάστηκε μετά από απίστευτο μπλέξιμο ακόμα και της οικογένειας Βλαχούτσικου στην οποία ο Ανδρέας πούλησε τη βίλα του Π. Ψυχικού.
Η Δήμητρα, τότε, δήλωνε ότι «δεν υπήρχε καμία σκέψη για πώληση της βίλας της Εκάλης» χωρίς, όμως, να είναι κατηγορηματική ότι κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε στο μέλλον....