13 Ιαν 2011

«Η Α. Μέρκελ δεν έχει ανάγκη από μαθήματα ιστορίας» !!

Αυστηρή απάντηση έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο στην κριτική που άσκησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για τις δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο

Απαντώντας στην αναφορά Ερντογάν, αν η καγκελάριος γνωρίζει ότι το 2004 η Ελληνοκυπριακή πλευρά...απέρριψε το σχέδιο Ανάν, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απάντησε ότι η κα. Μέρκελ δεν έχει ανάγκη από μαθήματα ιστορίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ερντογάν την Τρίτη, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Κατάρ είχε δηλώσει ότι «η κ. Μέρκελ φαίνεται πως νομίζει ότι το Κυπριακό είναι μία διαδικασία που εξελίσσεται επί της δικής της μόνο πρωθυπουργίας. Δεν γνωρίζει το παρελθόν του Κυπριακού. Εάν είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τον πρώην ηγέτη του κόμματος της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα αντιλαμβανόταν ποιοι είναι οι υπαίτιοι του προβλήματος».

«Εκείνο που διατύπωσε η καγκελάριος στην Κύπρο είναι ότι το πρόβλημα που βαραίνει και τις δύο κοινότητες του νησιού - και συνεπάγεται μειονεκτήματα και για τις δύο - μπορεί να επιλυθεί μόνον όταν και οι δύο πλευρές επιδείξουν θάρρος για δημιουργικές, συμβιβαστικές λύσεις», είπε ο κ. Ζάιμπερτ.

Κατά τον εκπρόσωπο, η αντίδραση του κ. Ερντογάν «οφείλεται ενδεχομένως στο ότι δεν ήταν σωστά και καλά ενημερωμένος για όσα είπε η καγκελάριος στην Κύπρο».

Νωρίτερα ο τούρκος υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε λόγο για απογοήτευση, τονίζοντας ότι «αν η κ. Μέρκελ άκουγε αμφότερες τις πλευρές, ενδεχομένως δεν θα έκανε τέτοιες μονομερείς δηλώσεις».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών αναφέρεται ότι «η τουρκική πλευρά έχει καταβάλει και εξακολουθεί να καταβάλλει τη μέγιστη προσπάθεια για τη λύση στη συνεχιζόμενη διαδικασία. Στην πρόοδο που υπήρξε κατά τη διαδικασία έχουν παίξει μεγάλο ρόλο οι έντονες προσπάθειες της τουρκοκυπριακής πλευράς, η οποία παρουσίασε νέες και δημιουργικές ιδέες και προτάσεις που εκτιμήθηκαν από την αντιπροσωπία του ΟΗΕ. Ο ΓΓ του ΟΗΕ στην τελευταία έκθεση περί αποστολής καλών υπηρεσιών που εκδόθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2004 αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στη δημιουργική στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς».

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο «προκαλεί σκέψεις το γεγονός ότι μία χώρα σαν τη Γερμανία που είναι από τις σημαντικότερες χώρες της ΕΕ, αλλά και προσωρινό μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάνει δηλώσεις λαμβάνοντας σχετικά με τη διαδικασία συνομιλιών πληροφορίες μόνο από την Ελληνοκυπριακή πλευρά. Η δήλωση της καγκελαρίου Μέρκελ έχει δείξει για άλλη μια φορά την ανάγκη και τη σημασία των επαφών με αμφότερες τις πλευρές στην Κύπρο».

Από το γειτονικό: http://greece-salonika.blogspot.com/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη