18 Μαρ 2011

Νέα "μαχαιριά" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το όνομα των Σκοπίων

Στο taxalia, έχουμε αναφερθεί πολλές φορές, στο γεγονός ότι η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, δεν βλέπουν με ιστορικούς ή αντικειμενικούς όρους, τη διένεξη Ελλάδας-FYROM για το όνομα. Τη βλέπουν μόνο από τη σκοπιά της εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους, όπως πρόσφατα γράψαμε εδώ με αφορμή την εκδίκαση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης της προσφυγής των Σκοπίων, για παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας.
Διαβάστε, τη νέα δυσάρεστη και αντι-ευρωπαϊκή απόφαση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ε.Κ.:

(προσέξτε ότι εισηγητής είναι ο Ζόραν Τάλερ, από τους Σοσιαλιστές της Σλοβενίας, μιας χώρας που στρέφεται συχνά εναντίον της Ελλάδας στο Ε.Κ.)

Ανακοίνωση τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
ΠΓΔΜ: Η επιτροπή Εξωτερικών προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ ενέκρινε την Τετάρτη, 16 Μαρτίου ένα σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με την πρόοδο της ΠΓΔΜ σε ότι αφορά την προσχώρηση της στην ΕΕ. Στο ψήφισμα αυτό ζητείται η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ υπογραμμίζονται παράλληλα τα υπάρχοντα πολιτικά προβλήματα στη χώρα αυτή, η επιδείνωση της ελευθερίας του τύπου και οι εντάσεις μεταξύ των διαφόρων εθνοτήτων.

Η συζήτηση με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Vasko Naumovski επικεντρώθηκε στην πολιτική κατάσταση και στο θέμα των μποϊκοτάζ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, καθώς και στο ζήτημα των πρόωρων εκλογών που θα λάβουν χώρα πιθανότατα στις αρχές του καλοκαιριού. Συζητήθηκε, ακόμη, η κατάσταση της ελευθερίας του τύπου, οι σχέσεις μεταξύ των διαφόρων εθνοτήτων και η διένεξη με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος. Στο πλαίσιο της επικείμενης 10ης επετείου της συμφωνίας-πλαισίου της Οχρίδας, η οποία έληξε την εθνοτική σύγκρουση στη χώρα, ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι η χώρα του "είναι η Σουηδία των Βαλκανίων όσον αφορά τα δικαιώματα των μειονοτήτων."

Προοπτικές προσχώρησης και εναπομένοντα προβλήματα

Στο σχέδιο ψηφίσματος που εγκρίθηκε στην επιτροπή με μεγάλη πλειοψηφία (49 ψήφοι υπέρ, 7 κατά και 3 αποχές), οι ευρωβουλευτές "συγχαίρουν την κυβέρνηση για την αποτελεσματική και ομαλή εφαρμογή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την ΕΕ", αλλά "εκφράζουν τη λύπη τους για το ότι το Συμβούλιο δεν έχει λάβει απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όπως συνέστησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για δεύτερη συνεχή χρονιά".

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των διαφορετικών εθνοτήτων στη χώρα, καθώς και για τα μεγάλα προβλήματα της πολιτικής κουλτούρας της χώρας αυτής. Καλούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να "βάλουν τέλος στο μποϊκοτάζ του εθνικού κοινοβουλίου και να ξεκινήσουν το διάλογο μεταξύ των θεσμικών οργάνων" υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι "ευθύνη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης να εξασφαλίσει" το διάλογο που απαιτείται ώστε να αντιμετωπίσει η χώρα τα προβλήματα της.

Η επιτροπή εξέφρασε επίσης ανησυχία για το υψηλό ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων και έκανε ειδική αναφορά στα διάφορα προβλήματα τα οποία η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει. Τα προβλήματα αυτά αφορούν την καταπολέμηση της διαφθοράς, που εξακολουθεί να κυριαρχεί, τα σχέδια για τη μεταρρύθμιση των δικαστικών αρχών, τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν ταχέως και την επιδείνωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικοποίησης των μέσων ενημέρωσης και της παρέμβασης στο έργο τους.

Η διένεξη για το όνομα


Σε ότι αφορά το θέμα του ονόματος, το σχέδιο ψηφίσματος "εκφράζει τη βαθιά λύπη του για το γεγονός ότι η διένεξη με την Ελλάδα για το όνομα εξακολουθεί να κλείνει το δρόμο της χώρας προς την ΕΕ και υπενθυμίζει τη σύστασή του προς το Συμβούλιο για άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων". Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές σημειώνουν σε μία τροπολογία τους την ανησυχία τους για την "χρήση των ιστορικών επιχειρημάτων κατά την τρέχουσα συζήτηση, τα οποία απειλούν τις αυξανόμενες εντάσεις με τους γείτονες και δημιουργούν νέους εσωτερικούς διαχωρισμούς".

Εισηγητής: Zoran THALER (Σοσιαλιστές, Σλοβενία)
Διαδικασία: μη νομοθετικό ψήφισμα
Ψηφοφορία στην ολομέλεια: Στρασβούργο, 4-7 Απριλίου
Υπό την προεδρία του: Gabriele Albertini(ΕΛΚ, Ιταλία)
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη