30 Μαΐ 2011

Οι αποικιοκράτες έδειξαν τις διαθέσεις τους

 Πρωτοφανή εξωτερική παρέμβαση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην ελληνική οικονομία προαναγγέλλουν οι Financial Times σε σημερινό δημοσίευμα τους. Διαβάστε παρακάτω τι απαιτούν οι, κατά τα άλλα φίλοι και συνοδοιπόροι, Ευρωπαίοι για να μας στηρίξουν οικονομικά. Μας συμπεριφέρονται λες και είμαστε αποικία τους...
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαπραγματεύονται μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε πρωτοφανή εξωτερική παρέμβαση στην ελληνική οικονομία, όπως η συμμετοχή στην είσπραξη των φόρων και στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ως αντάλλαγμα για την χορήγηση νέας δανειακής στήριξης προς την Αθήνα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, άτομα που συμμετέχουν στις συνομιλίες δήλωσαν ότι η δέσμη μέτρων θα περιλαμβάνει και κίνητρα για τους ιδιώτες κατόχους ελληνικού χρέους να προχωρήσουν εθελοντικά στην επέκταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των ομολόγων, καθώς και ένα νέο γύρο μέτρων λιτότητας.

Αξιωματούχοι ελπίζουν ότι το ήμισυ των 60 - 70 δισ. ευρώ νέας χρηματοδότησης που θα χρειασθεί η Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2013 θα μπορούσε να αποδοθεί με νέα δάνεια.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ένα μεγάλο μέρος του ποσού αυτού θα μπορούσε να καλυφθεί από την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων και την αλλαγή στους όρους αποπληρωμής του υφιστάμενους χρέους για τους ιδιώτες ομολογιούχους.

Ωστόσο, οι Financial Times υπογραμμίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να αντιτίθεται σε οιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «πιστωτικό γεγονός».

Πάντως, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχει στις συνομιλίες, υποστήριξε πως οι αντιρρήσεις της ΕΚΤ μπορούν να ξεπεραστούν αν η αναδιάταξη του χρέους είναι δομημένη σωστά.

Παρά τα εμπόδια, οι πιέσεις εντείνονταν, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία εντός των επόμενων τριών εβδομάδων, λόγω της απειλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να μη χορηγήσει το δικό του μερίδιο της επόμενης δόσης του δανείου, εάν η Ελλάδα δεν δείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις απαιτήσεις της χρηματοδότησης για τους επόμενους 12 μήνες.

Έτσι, για να επιστρέψει το ΔΝΤ, η νέα συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί έως την προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, στις 20 Ιουνίου, σημειώνεται στο δημοσίευμα.


Newsroom ΔΟΛ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη