19 Αυγ 2011

Αναφαίρετο δικαίωμα και της Κύπρου οι έρευνες για φυσικό αέριο, ξεκαθαρίζουν οι ΗΠΑ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhNmC7daiySTXiXA5twg1j9LTHI0QphTDyjuP96jiIH20XME1aTU8YArvX54zSiM2HxG2DYU0VZplxq-S6rFhBFD_jfwkEdwOgbDk88xwN3D-N0ztoNTNYOO579U9MzgpX3F0MRtArw2pC7/s400/AOZ5.jpgΗ κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών υποστηρίζει το δικαίωμα όλων των χωρών, κατά συνέπεια και της Κύπρου, να εξασφαλίζουν την προμήθεια ενέργειας, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παίρνοντας θέση στην υπόθεση της ΑΟΖ για την οποία διατυπώνονται πλέον ανοικτά απειλές της Αγκυρας κατά της Λευκωσίας.

Τη σχετική δήλωσε έκανε Αμερικανός αξιωματούχος στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε τα τουρκικά διαβήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Κύπρου αλλά και της προκλήσεις της Άγκυρας, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι «γνωρίζουμε τη θέση της τουρκικής κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό» και πρόσθεσε:

«Η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής ποικιλομορφίας είναι κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά για όλες τις χώρες».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πάντως ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες των δύο πλευρών να επανενώσουν το νησί σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημέρωσε την Άγκυρα απαντώντας στα διαβήματά της ότι δεν έχει δικαίωμα να συμβουλεύει ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες.

Την ίδια στιγμή, τονίστηκε στους Τούρκους ότι η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει τα συμφέροντα -εάν απειληθούν- κάθε αμερικανικής εταιρείας.

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι αμερικανικές εταιρείες που ασχολούνται με θέματα ενέργειας είθισται να προστατεύονται από τις ΗΠΑ, αλλά και οι ίδιες οι εταιρείες διατηρούν ομάδες με μοναδική αρμοδιότητα την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και του προσωπικού της.

Μεταξύ της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και των χωρών που έχουν ενεργειακά συμφέροντα στη Μεσόγειο (Ισραήλ και ΗΠΑ) συμφωνήθηκε ότι στην πλατφόρμα που θα στηθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου θα κυματίζουν η κυπριακή, η ισραηλινή, η αμερικανική και η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο μεταξύ, η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους κατάγγειλε ενώπιον της Επιτροπής τις τουρκικές προκλήσεις στην υπόθεση του φυσικού αερίου και προέτρεψε την Επιτροπή να παρέμβει διότι απειλείται η Κυπριακή Δημοκρατία, η περιφερειακή ασφάλεια, και τα συμφέροντα της ΕΕ.

Newsroom ΔΟΛ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη