8 Αυγ 2011

Ερίζουν κυβέρνηση και ΝΔ για το ευρωομόλογο

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/D90532C6D03CC1BD31AA7B7D44D8D41C.jpgΗ κυβέρνηση επιδιώκει την έκδοση ενός ευρωομολόγου, μικρότερο επιτόκιο, φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης

Τα ξίφη τους διασταυρώνουν κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία με επίκεντρο το ευρωομόλογο και με φόντο το τσουνάμι που είναι σε πλήρη εξέλιξη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κυβέρνηση επιμένει ότι επιδιώκει από την Ε.Ε. την έκδοση ενός ευρωομολόγου και μικρότερο επιτόκιο, φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και σημαντική ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης.

Παράλληλα, στη σκιά του χθεσινού τηλεφωνήματος του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, που έθεσε το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου, αλλά και της σημερινής του τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η Ν.Δ. προσπαθεί να κερδίσει πόντους.

Υψηλόβαθμα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπενθυμίζουν, ότι ο αρχηγός της κ. Αντ. Σαμαράς, κατέθεσε πρώτος, εδώ και πάρα πολλούς μήνες, συγκεκριμένη πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγου και προβάλλουν το επιχείρημα ότι σιγά-σιγά οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν μαζί του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλ. Μόσιαλος εξέφρασε την άποψη ότι είναι απαραίτητο η Ε.Ε. να θωρακιστεί με περισσότερα εργαλεία, όπως το ευρωομόλογο» και έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα υπάρξει χαλαρότητα από την κυβέρνηση, η οποία θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

«…το ελληνικό πρόβλημα θα λυθεί όταν εισπράττουμε περισσότερα απ' όσα ξοδεύουμε και δημιουργούμε πρωτογενές πλεόνασμα» είπε (Ρ/Σ Real fm) και έστρεψε τα πυρά του κατά του προέδρου της Ν.Δ. για τα όσα έχει δηλώσει κατά καιρούς για την ανάπτυξη.

«Η ανάπτυξη δεν δημιουργείται ούτε με βραχυπρόθεσμες πολιτικές, ούτε με επιχορήγηση αντιπαραγωγικών οικονομικών τομέων, ούτε με περαιτέρω μεγέθυνση του κράτους» ανέφερε ο κ. Μόσιαλος.

Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της Ν.Δ. κ. Ν. Μηταράκης, με δήλωσή του υπογράμμισε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου και μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της ΕΚΤ.

«Σήμερα σε Ελλάδα και εξωτερικό, λίγο- λίγο, έρχονται στις θέσεις Σαμαρά. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρώπη αποδεικνύουν την ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικότερου μηχανισμού, με υψηλό βαθμό αλληλεγγύης, δηλαδή την έκδοση ευρωομολόγου» υποστήριξε ο κ. Μηταράκης και αναφέρθηκε στο θέμα των ιδιωτών, αναφέροντας, ότι η συμμετοχής τους δεν συνέβαλλε θετικά στην αξιοπιστία της ευρωζώνης. 

ΤΟ ΒΗΜΑ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη