30 Σεπ 2011

ΛΕΩΝΙΔΑ ΤΡΟΠΑΙΟ 2011

Διεξήχθηκε το Σάββατο 24 Σεπ 2011, η πρώτη πορεία τιμής με την επωνυμία ΛΕΩΝΙΔΑ ΤΡΟΠΑΙΟΝ 2011, στην ευρύτερη περιοχή των Θερμοπυλών. Η εκδήλωση περιελάμβανε πορεία 24 χιλιομέτρων επί της διαδρομής της Ανοπαίας ατραπού, στην οποία συμμετείχαν 120 άτομα. 
Ο σκοπός της εκδήλωσης ήταν η απόδοση τιμής στο Λεωνίδα και του συμπολεμιστές τους, ως..
το απόλυτο, διαχρονικό και παγκόσμιο σύμβολο προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο και στην Πατρίδα. Η Ανοπαία ατραπός, όπως έχει προσδιοριστεί από τους ιστορικούς, ξεκινάει από το φαράγγι του Ασωπού ποταμού, στα ΒΔ του χωριού Δαμάστα, σε υψόμετρο 40 μ. περίπου και ανεβαίνει απότομα σε ύψος 850 μ. στο χωριό Ελευθεροχώρι.
 Από εκεί κινείται πάνω στο όρος Καλλίδρομο, φτάνει σε υψόμετρο 1117 μ. και κατεβαίνει μέσω Δρακοσπηλιάς ανατολικά του χωριού Θερμοπύλες, όπου συναντά την παλιά Εθνική Οδό στην τοποθεσία Αλπηνός, όπου ήταν η τρίτη πύλη της ισχυρής αμυντικής τοποθεσίας των Θερμοπυλών. 

 Οι συμμετέχοντες προέρχονταν πρωτίστως από την Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της Λαμίας και του νομού Φθιώτιδας γενικότερα, ενώ υπήρχαν άνθρωποι από το Κιλκίς και τα Γιαννιτσά. Η διάρκεια της πορείας ήταν 5-6 ώρες, ενώ οι δρομείς ολοκλήρωσαν τη διαδρομή σε λιγότερο από δύο ώρες. 

 Η καλύτερη στιγμή της εκδήλωσης ήταν ο τερματισμός ανδρών της Ζ’ ΜΑΚ (της καλύτερης μονάδας του στρατού μας, οι οποίοι συμμετείχαν σε εθελοντική βάση με τον Διοικητή τους και τους Λοχαγούς τους) κα το προσκύνημά τους στο άγαλμα του Λεωνίδα, με την συμβολική απόθεση κλάδων τιμής και την αναφώνηση του συνθήματος ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ, που αποτελεί και το μότο του εμβλήματός τους. Οργανωτές και συμμετέχοντες υποσχέθηκαν να ξαναβρεθούν στην επόμενη πορεία τιμής ΛΕΩΝΙΔΑ ΤΡΟΠΑΙΟΝ 2012 και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια έτσι ώστε η εκδήλωση να διεξάγεται ετησίως και να εξελιχθεί σε δραστηριότητα διεθνούς βεληνεκούς.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη