24 Νοε 2011

Πώς θα αποκτήσετε κλειδάριθμο στο ΙΚΑ. Όλη η διαδικασία

Αφορά μόνο τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και το taxalia θα σας βοηθήσει με απλά και κατανοητά βήματα όπως πάντα να μάθετε τι πρέπει να κάνετε. Σπεύσατε όμως, γιατί σε λίγο θα αρχίσουν οι ...ουρές !

Μια νέα υπηρεσία άνοιξε για τους ασφαλισμένους του το ΙΚΑ. Προσοχή: για τους ασφαλισμένους (εργάτες - υπαλλήλους και όχι τους εργοδότες). Κάθε ασφαλισμένος, θα μπορεί πλέον να βλέπει από το ιντερνετ τα ένσημά του, από το 2002, που εφαρμόστηκε το σύστημα της ΑΠΔ και...
μετά .
Αυτό γίνεται, επειδή θα καταργηθεί η αποστολή των τρίμηνων αναλυτικών λογαριασμών, των χαρτιών δηλαδή που παίρνατε κάθε τρίμηνο και ...πάντα καθυστερούσαν. Η ταχυδρομική αποστολή στοιχίζει πολλά και ορθώς γίνεται μηχανογραφική όλη η διαδικασία. Το σύστημα λειτουργεί εδώ και λίγες μέρες, κι όσο νωρίτερα πάτε στο ΙΚΑ της περιοχής σας (εκεί που ανήκετε εσείς κι όχι ο εργοδότης), τόσο λιγότερο θα περιμένετε! Μετά, θα πλακώσει κόσμος και θα γίνεται χαμός, όπως στα μητρώα των εφοριών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ:

1. Συνδεθείτε στο ιντερνετ και μεταβείτε στη διεύθυνση www.ika.gr Θα δείτε αυτή την κεντρική οθόνη του δικτυακού τόπου του ΙΚΑ. Κάντε κλικ εκεί που δείχνει το βέλος, δηλαδή στην ελληνική σημαία.



2. Θα εισέλθετε στο κεντρικό μενού. Δεξιά σας θα δείτε το e-Λογαριασμός Ασφαλισμένου (σε κόκκινο κύκλο). Κάντε κλικ εκεί


3. Το επόμενο βήμα είναι να κάνετε κλικ εκεί που δείχνει το βέλος, για εισέλθετε στην υπηρεσία εγγραφής


4. Βρίσκεστε πλέον στο μενού εγγραφής σας στην υπηρεσία πιστοποίησης. Φυσικά θα πατήσετε αριστερά, εκεί που λέει "Εγγραφή χρήστη"


5. Ανοίγει το μενού, όπου θα πρέπει πλέον να βάλετε τα στοιχεία σας. Καλό είναι να τα συμπληρώσετε όλα. Το πρώτο πεδίο "Κωδικός χρήστη" είναι αυτό που ξέρουμε όλοι στο ιντερνετ, ως username. Βάλτε κάτι που θα θυμάστε, π.χ. το όνομά σας, π.χ. vasilispapadop1977.
Εκεί που λέει "Συνθηματικό" είναι αυτό που ξέρουμε όλοι ως password, π.χ. βάλτε vp26051977abc
και κρατήστε τον κωδικό κάπου γραμμένο ! Θα τον ξεχάσετε σύντομα!
Αφού συμπληρώσετε όλα τα στοιχεία, θα συμπληρώστε τα γράμματα που βλέπετε εκεί που λέει "Πληκτρολογήστε τον κωδικό οπτικής επιβεβαίωσης" (captcha για τους μυημένους). Αν δεν βγάζετε τα γράμματα, πατήστε "ανανέωση" για να βγάλει άλλη τυχαία "φράση".


6. Η εγγραφή σας έχει τελειώσει. Θα σας βγάλει τα στοιχεία εγγραφής, τα οποία πρέπει να εκτυπώσετε. Θα εμφανίζεται το username (Συνθηματικό χρήστη), ο ΑΦΜ σας κλπ. αλλά φυσικά, δεν θα εμφανίζεται ο κωδικός. Για αυτό σας είπαμε, γράψτε τον κάπου. Η αίτησή σας έχει έναν αριθμό αιτήσεως π.χ. 2011/650 (σημαίνει ότι είστε ο ν.650 που έκανε αίτηση).

7. Πάρτε παραμάσχαλα την εκτύπωση  και πηγαίνετε στο ΙΚΑ της περιοχής σας για να πάρετε τον "κλειδάριθμο". Κλειδάριθμος είναι ουσιαστικά ένας δεύτερος κωδικός, τον οποίο πρέπει να πάρετε σε τυπωμένο χαρτί, αυτοπροσώπως. Στο ΙΚΑ ο υπάλληλος, θα αναζητήσει την καρτέλα σας, με βάση τον αριθμό μητρώου σας. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η καρτέλα σας έχει ελλείψεις ! Πιθανότατα δεν θα έχει σωστή διεύθυνση, δεν θα έχει το ΑΦΜ σας ή το όνομα συζύγου ή τον αριθμό ταυτότητας ή το επώνυμο της μητέρας σας.
Οπότε να έχετε μαζί σας:
1) την αίτηση που εκτυπώσατε από το ιντερνετ
2) το τελευταίο εκκαθαριστικό της εφορίας και φωτοτυπία του.
3) την ταυτότητα σας και φωτοτυπία σας
4) το βιβλιάριο ασθενείας ή το καρτελάκι με τον ΑΜΚΑ.
ΑΜΚΑ είναι ο καινούριος δεκαψήφιος κωδικός, που περιέχει την ημερομηνία γέννησής σας και 4 ακόμη νούμερα. Π.χ. αν γεννηθήκατε στις 12 Μαϊου του 1977, ο ΑΜΚΑ σας θα είναι 120577ΧΧΧ.

Ο υπάλληλος του ΙΚΑ, θα διορθώσει την καρτέλα σας, συμπληρώνοντας ένα χαρτί που λέγεται ΑΙΤΗΣΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΣΤΟΙΧΕΩΝ (αν έχετε ελλείψεις, που θα έχετε!) και θα σας στείλει στο Πρωτόκολλο. Θα επιστρέψετε στο γκισέ, θα του δώσετε την πρωτοκολλημένη αίτηση μεταβολής ατομικών στοιχείων και θα προχωρήσει στην εκτύπωση του κλειδάριθμου.

Θα πάρετε ένα χαρτί, που λέγεται "Βεβαίωση Απόδοσης Κλειδαρίθμου".

Στη συνέχεια επιστρέφετε στον υπολογιστή σας, μπάινετε ξανά, όπως παραπάνω, μέχρι το βήμα 4, για να ενεργοποιήσετε το λογαριασμό σας. Επειδή έχετε εξοικοιωθεί αντί να μπαίνετε στην αρχική σελίδα, μπαίνετε κατευθείαν εδώ: https://apps.ika.gr/eApplicationInsured/


Πατάτε "ενεργοποίηση χρήστη", βάζετε το Όνομα, τον κωδικό και τον κλειδάριθμο και πατάτε "ενεργοποίηση".
Αν δώσατε τα σωστά στοιχεία, θα σας βγάλει μήνυμα ότι ο λογαριασμός σας ενεργοποιήθηκε. Αν δείτε ότι βγάζει μήνυμα λάθους, ξαναπροσπαθήστε γνωρίζοντας, ότι κάτι δώσατε λάθος. Το πιθανότερο είναι να κάνατε λάθος στην εισαγωγή του κλειδάριθμου.
Ενα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα με τους κλειδάριθμους που μας δίνουν υπηρεσίες, τυπωμένους σε χαρτί, είναι το μπέρδεμα μεταξύ του 0 (μηδέν) και του Ο (όμικρον). Δείτε μήπως αντί για μηδέν, γράψατε όμικρον και ξαναπροσπαθήστε.
Αφού τελειώσει η πιστοποίησή σας, πηγαίνετε εκεί που θα πηγαίνετε πάντα από δω και πέρα, δηλαδή στο λογαριασμό σας.
Συντόμευση: https://apps.ika.gr/eInsuranceStatement/faces/login.xhtml
Κάντε είσοδο (login) βάζοντας το όνομα και τον κωδικό (π.χ. vasilispapad1977 και vp26051977abc.
Ο κλειδάριθμος δεν σας χρειάζεται πλέον, ούτε θα σας ξαναχρειαστεί ποτέ.


Τώρα πλέον μπορείτε να δείτε και να εκτυπώσετε τα ένσημά σας.
Επιλέξτε την περίοδο (βάλτε π.χ.  εκεί που λέει "Ετος από" το 2002
και "Μήνας Εως" βάλτε ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ από τη μπάρα και  "Ετος έως" γράψτε 2011

Θα εκτυπωθούν τα ένσημά σας, σε ένα αρχείο pdf, οπότε πρέπει να έχετε τον acrobat reader (τον έχετε λογικά όλοι εγκατεστημένο). Τυπώστε τα και στον εκτυπωτή και θα έχετε την εικόνα των ενσήμων σας, από το 2002 ή αργότερα, μέχρι σήμερα. Θα έχετε δηλαδή αυτό, που είναι η δική μου καρτέλα. Όπως βλέπετε είμαι ..........ένας χαμηλόμισθος νέος των 600 ευρώ:



Ελπίζω να βοήθησα κάποιους με απλά λόγια και συμβουλές, όπως κάνουμε όλοι εδώ στο taxalia, το blog που θέλει να είναι εκτός από ενημερωτικό και χρήσιμο !

Κι επειδή αυτή η ανάρτηση θα σας ξαναχρειαστεί, αποθηκεύστε στα αγαπημένα το link της:
http://taxalia.blogspot.com/2011/11/blog-post_8573.html
κι αν χαθείτε και πάλι, γράψτε στο google "taxalia Πώς θα αποκτήσετε κλειδάριθμο στο ΙΚΑ". Θα μας βρείτε, πού θα πάει !!!

Κ.Τ. http://taxalia.blogspot.com / 24-11-2011
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη