12 Μαρ 2012

Νέα απάτη στο facebook "Μάθε ποιοι παρακολουθούν εσένα"

"Φοβερό! Το προφίλ μου είχε 83 επισκέψεις ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΝΟ. Φαίνεται με "κατασκοπεύουν" αρκετοί! Μάθε ποιοι παρακολουθούν εσένα από εδώ: ..." λέει το μήνυμα απάτη
Δείτε τι ακριβώς είναι αυτή η ιστορία:
Κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο, εγκαθιστάτε μια εφαρμογή από την ιστοσελίδα http://www.profile-creepers.co.uk/, η οποία και μπορεί πλέον -επειδή εσείς την εξουσιοδοτείτε!- να κάνει αναρτήσεις στο profile σας. Έτσι, ενώ εσείς δεν έχετε γράψει τίποτε, εμφανίζεται το παραπάνω κείμενο, σαν να το γράψατε εσείς.

Η εφαρμογή διαβάζει απλά την ip σας και πετάει στην τύχη, ένα μήνυμα, ότι το προφίλ σας το βλέπουν αυτή τη στιγμή "25 ή 50 ή 83 χρήστες". Μάλιστα έχει -πάντα- ως έναν από αυτούς που βλέπει το profile σας μια φωτογραφία γυναίκας. Για να "τσιμπήσετε".
Σκοπός της όλης ιστορίας είναι να σας φάει η περιέργεια, για το ποιοί επισκέφθηκαν τη σελίδα σας στο facebook, πράγμα που φυσικά δεν μπορεί να κάνει η εφαρμογή ARS10 (αυτό είναι το όνομά της). Ο αριθμός που λέει είναι ψεύτικος. Τυχαίος. Μετά σας λέει στο κέντρο, ότι "κερδίζετε ένα τηλέφωνο", αν όμως συμπληρώσετε ένα ερωτηματολόγιο, για να προχωρήσετε και να δείτε ποιοί βλέπουν το profile σας. Φυσικά, ποτέ δεν θα μάθετε ποιοί είδαν το προφίλ σας, θα έχετε δώσει όμως το πολυπόθητο διαφημιστικό κλικ, στην εταιρεία http://www.profile-creepers.co.uk/, από το οποίο εισπράττει 10 λεπτά του ευρώ περίπου.
Για παράδειγμα:
Μπήκαμε με ip Θεσσαλονίκης, από ένα λογαριασμό facebook του taxalia, που έχει μόνο 6 φίλους, (τους διαχειριστές δηλαδή) και είναι "αόρατος". Δεν υπάρχει περίπτωση να τον βλέπουν πάνω από 1-2 άνθρωποι την ημέρα. Η εφαρμογή απάτη όμως, βλέποντας ότι την επισκεπτόμαστε από τη Θεσσαλονίκη (από την ip), έβγαλε το εξής μήνυμα:
Βλέποντας λοιπόν ότι η ip μας είναι από τη Θεσσαλονίκη, έβγαλε το μήνυμα ότι δήθεν βλέπουν το προφιλ μας 20 άτομα αυτή τη στιγμή, πράγμα που είναι αδύνατο, αφού ο λογαριασμός είναι "αόρατος"!
Φυσικά το ζητούμενο είναι να κάνετε το verification, να απαντήσετε δηλαδή στις δύο ερωτήσεις, που μάλιστα είναι γελοίες, αφού πρόκειται για κακή μετάφραση από τα Αγγλικά.
Η πρώτη λέει : "Θέλετε ένα τηλέφωνο παράθυρο;".
Αν δεν καταλαβαίνετε τι θέλει να πεί ο ποιητής, σας το εξηγούμε:
Πρόκειται για χαζή μετάφραση του "Do you want  a windows phone ?" Το Windows phone, έγινε ..."τηλέφωνο παράθυρο" (!!!!).

Στη συνέχεια μπήκαμε από anonymous proxy, όπου η ιστοσελίδα δεν μπορεί να δεί την ip μας, από τον ίδιο λογαριασμό facebook. Εκεί, η εφαρμογή ...τα ΄παιξε. Tα ρομποτάκια δεν μπόρεσαν να ανιχνεύσουν από πού μπήκαμε κι έτσι το μήνυμα γράφει στα Αγγλικά πλέον "25 people from Anonymous Proxy are currently looking at your profile". Ρόμπα ξεκούμπωτη η εφαρμογή δηλαδή!

Επίλογος: Δεν υπάρχει καμία εφαρμογή που να σας πληροφορεί ποιοί βλέπουν το προφίλ σας στο facebook, ή τις φωτογραφίες σας και λοιπές υποχέσεις, που δίνουν οι απατεώνες, με σκοπό να σας αναγκάσουν να κάνετε κλικ στις διαφημίσεις τους και κυρίως να αποκτήσουν πρόσβαση αυτόματης δημοσίευσης στον δικό σας λογαριασμό. Μην σας τρώει η περιέργεια, αγνοήστε όλα τα παρόμοια μηνύματα, με "σκανδαλιστικό" περιεχόμενο. 

Τέλος: κάντε κατευθείαν κλικ στην http://www.profile-creepers.co.uk/ και μετά επαναφόρτωση (F5) για να καταλάβετε την απάτη. Χωρίς καν να είστε το facebook, χωρίς καν να έχετε λογαριασμό, θα δείτε με βάση την ip σας, μήνυμα ότι "σας βλέπουν ...αυτή την ώρα". Το επόμενο δευτερόλεπτο, που θα κάνετε reload, θα δείτε άλλο νούμερο. Aν μπαίνετε από την Αθήνα, θα δείτε το μήνυμα "80 peoples from Athens..." κ.λ.π. Απάτη !

Υ.Γ. Αν πέσατε θύμα της εφαρμογής ars10, απεγκαταστήστε την από τις "ρυθμίσεις λογαριασμού / εφαρμογές", στη σελίδα σας στο facebook.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη