22 Απρ 2012

Οι φασίστες, οι απο-φασιστικοί, οι απο-φασισμένοι και οι αναπο-φάσιστοι

Ενόψει των εκλογών της 06.05.2012 κατακεραύνωσε η κυρία  Φώφη  τη Χρυσή Αυγή  για τον προπηλακισμό του μεγάλου σοσιαλιστή, προοδευτικού και δημοκράτη Πέτρου Ευθυμίου. Δεν γνωρίζω αν ορθώς εκτόξευσε τα βέλη της στη Χρυσή Αυγή αν λάβω υπόψη μου ότι οι μεγάλοι σοσιαλιστές μάχονται πάντοτε  αυτούς που τους αποσπούν ψήφους, λες και..
οι ψήφοι αποτελούν πασοκική  ιδιοκτησία. Μέχρι προ μηνών οι σοσιαλιστές, δημοκράτες και προοδευτικοί σύντροφοι του Άκη, του Τσουκάτου και του Μαντέλη άδειαζαν τη φαρέτρα τους στον καημένο τον Σύριζα.   Τώρα ήλθε η σειρά της Χρυσής Αυγής προς την οποίαν είπε η κ. Φώφη:
«Δεν θέλουμε φασιστικούς χαιρετισμούς στο Κοινοβούλιο».
Εγώ προτείνω στα μέλη και στους οπαδούς του Χρυσού Αυγού να μη χαιρετούν με υψωμένη τη δεξιά χείρα σε γωνία 45ο  και την παλάμη τεταμένη.  Να χαιρετούν με τη δεξιά χείρα υψωμένη σε γωνία 75ο  και την παλάμη ανοικτή. Θα είναι η χειρονομία πλέον comme il faut, ώστε να μην παραπονείται η κυρίαFauφη για ναζισμό κ.λπ.
Με αφορμή, όμως, αυτή τη ρήση της κ. Φώφης οφείλω να αναφερθώ στα όσα συμβαίνουν ενόψει εκλογών, κυρίως δε στο ερώτημα των παχύδερμων που απευθύνεται σε όλο τον λαό και έχει τον τύπο «Αν δεν σας αρέσουν τα προγράμματά μας της δουλοφροσύνης, της ξενολαγνείας και της αρπαχτής, πείτε μας εσείς τη λύση».
Το τολμώ, λοιπόν, εγώ ο ολίγος, ο μη ξερόλας, ο κάμνων χρήση του 5% των δυνατοτήτων του ελάχιστου εγκεφάλου μου, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις δυνατότητες των Η/Υ που χρησιμοποιούμε, αντιγράφοντας για μία ακόμη φοράαπό το εξαίρετο βιβλίο «Paul APorter,  Ζητείται ένα θαύμα για την Ελλάδα. Ημερολόγιο ενός προεδρικού απεσταλμένου, 20 Ιανουαρίου-27 Φεβρουαρίου 1947». Παρουσίαση – εισαγωγή: Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, τεκμηρίωση-επίμετρο: Σπύρος Βρετός, Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις, Αθήνα 2006.
            Ο άνθρωπος τα έγραψε όλα το έτος 1947. Πριν από 65 συναπτά έτη. Γιατί να κάτσω εγώ λοιπόν να κουραστώ να περιγράψω με δικά μου λόγια αυτά που στριφογυρίζουν στο μυαλό μου τόσα χρόνια, αφού ο άνθρωπος αυτός τα έχει γράψει για να μην κουραζόμαστε εμείς;  Και θα πρέπει να ήταν αφ’  ενός έξυπνος αφ’ ετέρου άδολος για να γράφει όλα όσα θα διαβάσετε σε αποσπάσματα. Ας αγοράσετε το βιβλίο για λόγους τόσο ηθικούς όσο και οικονομικούς για τους συμπατριώτες μας που κουράστηκαν για να φέρουν εις γνώση μας τόσο σημαντικά κείμενα για την πατρίδα.
Γράφει, λοιπόν, κ. Φώφη μου ο κ. Porter  στο ημερολόγιό του την Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 1947 [Ημερολόγιο του Paul Porter, απεσταλμένου στην Ελλάδα του Προέδρου Τρούμαν  - διέμεινε στη χώρα μας στο διάστημα 20.01.1947-22.03.2007]
«Κατά την άποψη του Ιωάννη Ζίγδη, συμβούλου της UNRRA ….»
«… η πλειονότητα  της παρούσας κυβέρνησης αποτελούνταν από συνεργάτες των Γερμανών και άτομα με φασιστικές πεποιθήσεις, των οποίων το κυριότερο μέλημα δεν ήταν  το καλό του ελληνικού λαού ή της οικονομίας, αλλά απλώς η διατήρηση της χαοτικής  κατάστασης  χάρη στην οποία  οι ίδιοι παρέμεναν στην εξουσία.  Επέμενε ότι στον Πειραιά υπήρχαν καράβια  σε αναμονή της ημέρας κατά την οποία θα ξεσπούσε η αναταραχή και ότι η πλειονότητα της άρχουσας τάξης είχε ασφαλίσει τα κέρδη της σε χρυσές λίρες, έτοιμη για τη φυγή στο Κάιρο ή αλλού.
… είναι εμφανές ότι  στο έδαφος της πολιτικής ίντριγκας, της διαφθοράς και της εκμετάλλευσης δεν μπορεί να ευδοκιμήσουν η ανοικοδόμηση και η ανάπτυξη… το κατά πόσον αυτή η χώρα έχει τις δυνατότητες να απολαύσει τους καρπούς μιας αληθινής δημοκρατίας είναι το μέγα ερώτημα. Δεν έχω δει καμμία ηγεσία – ούτε δεξιά, ούτε αριστερή, ούτε, κεντρώα – που να δίνει ελπίδες για ορθή αξιοποίηση των πόρων και της εργασίας αυτού του λαού, ώστε να βελτιωθεί έστω ελάχιστα το ριζικό του»
Επίσης, σταχυολογώ από το ίδιο βιβλίο και δη από την  έκθεση και τις προτάσεις της Επιτροπής του ιδίου ως άνω Porter, επί κεφαλής της Αμερικανικής Οικονομικής Αποστολής στην Ελλάδα
“.. Σε μια απόπειρα να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στο νόμισμα, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε μία καταστροφική πολιτική ελεύθερης πώλησης χρυσού. Αυτή η πρακτική , σε συνδυασμό με την απερίσκεπτη και απρογραμμάτιστη χορήγηση αδειών αγοραπωλησίας ξένου συναλλάγματος, την ανικανότητα και την κακοδιοίκηση, έως σήμερα έχει εμποδίσει τη χώρ να αξιοποιήσειστο έπακρο τα πλεονεκτήματα  των αμερικανικών πιστώσεων , οι οποίες έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα…»
«…. Αν συνεχιστούν οι παρούσες πολιτικές παρέκκλισης  από τον ορθρό δρόμο  και εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων, θα οδηγήσουν σε οικονομική καταστροφή  το σύνολο του [πληθυσμού  και πιθανώς θα στερήσουν από μία ολόκληρη γενιά την ευκαιρία της Ελλάδος να ανασυγκροτηθεί  και να εδραιώσει μια σταθερή οικονομία…»  
«… οι έλεγχοι που επιχειρήθηκε να εισαχθούν απέτυχαν εξ αιτίας διάφορων λόγων, μεταξύ των οποίων η έλλειψη αποτελεσματικού κυβερνητικού μηχανισμού για άσκηση αμερόληπτης διοίκησης….»
«…Κερδοσκόποι, δηλαδή έμποροι, καιροσκόποι και μαυραγορίτες ευημερούν και ζουν πολυτελώς , πρόβλημα το οποίο καμιά κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε αποτελεσματικά. …  η πολυτελής τους διαβίωση εν μέσω φτώχειας  εξοργίζει τις μάζες και υπογραμμίζει τις κακουχίες των φτωχών …»
«…. Να μην επιτρέπεται εις τους εισαγωγείς ν’ αποκομίζουν ή να κατακρατούν υα υπερβολικά κέρδη τα οποία προέρχονται από την σημερινήν διάστασιν μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών τιμών. ..»
« ..γ) όλα τα «ειδικά κονδύλια» πρέπει να καταργηθούν και να περιληφθούν εντός του τακτικού Προϋπολογισμού…»
« … τα λεπτομερειακά καθήκοντα των υπουργών, ως αι συναντήσεις μεμονωμένα άτομα του κοινού, πρέπει να περιορισθούν σημαντικώς ..»
« … όλαι αι βιομηχανίαι, εις τα οποίας παρέχονται πιστώσεις πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικώς δια να εξασφαλίζεται η κατάλληλος χρησιμοποίησις της πιστώσεως…»
« … Πρέπει να χρησιμοποιηθούν εις το μέγιστον σημείον εργοστάσια και μηχανήματα, τα οποία δύνανται ν’ αποκτηθούν ως πολεμικαί επανορθώσεις από την Γερμανίαν και την Ιταλίαν»
Και συμπληρώνω από κείμενο του Paul Porter με ημερομηνία 20.09.1947:
  «.. Ο εκλιπών βασιλέας της Ελλάδος Γεώργιος .. είχε χαρακτηρίσει πολλούς κυβερνητικούς υπαλλήλους ως κομματόσκυλα και «πολιτικούς καφενείου» και είχε περιγράψει το σύνολο της δημόσιας διοίκησης ως κάποιου είδους συνταξιοδοτικό σύστημα για πολιτικούς εγκάθετους. Βαριές κουβέντες, αλλά όχι αδικαιολόγητες. .. Οι χαμηλοί μισθοί προσαυξάνονται βάσει ενός εντελώς συγκεχυμένου συστήματος επιδομάτων, χάρη στα οποία μερικοί δημόσιοι υπάλληλοι κερδίζουν μέχρι και τέσσερις φορές περισσότερο από το βασικό τους μισθό. ..»
« .. η δραστική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης αποτελεί τη συνθήκη εκ των ων ουκ άνευ για την επίτευξη οποιουδήποτε άλλου αποτελέσματος στην Ελλάδα. Όμως η δημόσια διοίκηση είναι μόνον η αρχή. Υπάρχει και το πολύ πιο περίπλοκο και εκρηκτικό ζήτημα της πολιτικής ηγεσίας της χώρας . …»
 « .. Στόχος της, κατά την προσωπική μου κρίση, είναι να χρησιμοποιήσει την ξένη βοήθεια ως μέσο για τη διαιώνιση των προνομίων μιας μικρής κλίκας από τραπεζίτες και εμπόρους που αποτελούν την αόρατη εξουσία στην Ελλάδα»
« … πίσω από την κυβέρνηση υπάρχει μια μικρή εμπορική και τραπεζική κλίκα της οποίας ηγείται ο Πεσμαζόγλου, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, που είναι πανούργος και αποτελεσματικός παίκτης. Αυτή η κλίκα είναι αποφασισμένη, πάνω απ’ όλα να προστατεύσει τα οικονομικά της προνόμια όποιο κι’  αν είναι το κόστος σε ότ,ι αφορά την οικονομική υγεία της χώρας. Τα μέλη της θέλουν να διατηρηθεί ένα φορολογικό σύστημα που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους. Αντιτίθενται στους συναλλαγματικούς ελέγχους, διότι αυτοί ενδέχεται να τους εμποδίσουν να μεταφέρουν  τα κέρδη τους σε τράπεζες στο Κάιρο ή στην Αργεντινή. Δεν διανοούνται καν να επενδύσουν αυτά τα κέρδη με στόχο την ανάκαμψη της χώρας τους.»
«Μια άλλη ακόμη πιο ύπουλη μορφή πίεσης θα ασκηθεί στα μέλη της Αποστολής. Η ομάδα πίεσης της καλής κοινωνίας – οι κομψοί κοσμοπολίτες που έχουν την έδρα τους στις Κάννες, στο Σεν Μόριτς και στην αθηναϊκή Πλατεία Κολωνακίου – θα ενεργοποιηθεί. Πολλοί από αυτούς είναι γοητευτικοί άνθρωποι που μιλούν εξαιρετικά αγγλικά και αδημονούν ειλικρινά να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στην Αμερικανική Αποστολή. Εντούτοις, θα αποπειραθούν να προσεταιριστούν την Αποστολή και να τη μετατρέψουν σε ένα ακόμη εργαλείο διασφάλισης των προνομίων τους».
« … Αίσθησή μου είναι ότι  το ελληνικό κράτος, έχοντας υποβάλει  αίτηση βοήθειας και εποπτείας, έχει θέσει στο μέτρο αυτό όρια στην ίδια του την εθνική κυριαρχία…»
«..Η Αποστολή οφείλει να διασφαλίσει ότι ο ελληνικός λαός θα τηρηθεί πλήρως ενήμερος για τους στόχους και τις προσπάθειες της Αμερικής, καθώς και για τη φύση των δυσκολιών που θα ανακύψουν», μου είπε ένας από τους σοφότερους εν ζωή  Έλληνες. «Αν συνεχιστεί η μέχρι τούδε πρακτική  - αυτή της συγκάλυψης της ανικανότητας και της απροθυμίας συνεργασίας από πλευράς Ελλήνων υπουργών πίσω από ένα πέπλο μυστικότητας  -  η Αποστολή ενδέχεται να χάσει την πρωτοβουλία κινήσεων στην Ελλάδα. Η Αποστολή οφείλει να αποκαταστήσει κατ’ ευθείαν επαφή με τον ελληνικό λαό από την πρώτη στιγμή και να απευθύνει προς την κοινή γνώμη έκκληση για ενεργό υποστήριξη. Δεν βλέπω κανέναν άλλο τρόπο να ασκηθεί πίεση για ην υλοποίηση των απαραίτητων μέτρων, στα οποία είναι αναπόφευκτο πως η παρούσα κυβέρνηση θα προβάλει πεισματώδη αντίδραση».
«Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση άνευ προηγουμένου στην ιστορία μας, κι’ έτσι είμαστε υποχρεωμένοι απλούστατα να αναπτύξουμε νέα (και μάλιστα αμερικανικά) μέσα γι να αντεπεξέλθουμε. Η βρετανική φόρμουλα σε παρόμοιες περιπτώσεις ήταν ανέκαθεν η συνεργασία με τα μέλη της εκάστοτε εγχώριας κυρίαρχης τάξης – η εξαγορά της υποστήριξής τους μέσω της επιβεβαίωσης και εξασφάλισης της δυνατότητάς τους να  εκμεταλλεύονται τις λαϊκές μάζες, και η προσφυγή στον εκ μέρους τους έλεγχο των λαών μεε τη χρήση της αστυνομίας και της βίας.
            …. Η φόρμουλα αυτή δεν είναι μόνον αποκρουστική και αντίθετη με τις αμερικανικές αξίες. Είναι επίσης απρόσφορη. .. Πρέπει να επινοήσουμε μία  μέθοδο που θα μας επιτρέψει να ξεκινήσουμε εκ των κάτω προς τα πάνω – και εκ των άνω προς τα κάτω». 
Εδώ τελειώνω με τον Paul Porter και σας λέω κ.κ. πολιτικοί της πλάκας και της ανευθυνότητας, εσάς της επάρατης δεξιάς και στους άλλους της ρεμουλιάστρας  σοσιαλιστικής παρλαπίπας:
Αυτή είναι ΗΗΗΗΗΗ λύση. Να κάνετε ό,τι πρότεινε ο Porter να κάνετε και να μην κάνετε ό,τι σας προέτρεπε ο Porter να μην κάνετε. Και με την ευκαιρία, απαντήσετε και στο διαχρονικό ερώτημά μου το τόσο επίκαιρο ενόψει των εκλογών της 06.05.2012 αφήνοντας κατά μέρους τους φασίστες, τους αντιφασίστες και όλους τους αντιπάλους σας που καθυβρίζετε ως μη δημοκράτες, με προοδευτικούς, μη σοσιασιστές και βάρβαρους:
«Γιατί δεν κάνατε επί 65 χρόνια ό,τι πρότεινε ο Porter να κάνετε και αντιθέτως κάνατε ό,τι σας προέτρεπε ο Porter να μην κάνετε;»
Σωτήριος Καλαμίτσης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη