26 Οκτ 2012

Απόφοιτοι ΤΕΙ στην Κύπρο, μία ακόμη ντροπή για το έθνος μας!

Σκέψεις και προβληματισμοί ενός Κύπριου Υπήκοου, με Ελληνική εθνική καταγωγή για το πως Ελλάδα και Κύπρος βγάζουν τα μάτια μόνοι τους και καταρρέουν υπό το βάρος συντεχνιών και ημετέρων.
Ένα κείμενο που πρέπει να μας κάνει να ντραπούμε όλοι μας ως Έλληνες αλλά και τους αδελφούς Κυπρίους... Το κείμενο μας έστειλε αναγνώστης που το διάβασε στο opengov.gr, φυσικά ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει απαντήσει, έστω και με σχόλιο στον επιστήμονα αυτόν. Ντροπή για την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία κατατάσσει τους απόφοιτους Ανωτάτων σχολών (όπως αυτές των Ελληνικών Τεχνολογικών Ιδρυμάτων (ΑΤΕΙ) στην ίδια βαθμίδα με τους απόφοιτους του Λυκείου!

Κύριε Υφυπουργέ
Είμαι Κύπριος Υπήκοος, με εθνική καταγωγή Ελληνική, και έχω αποφοιτήση από το τμήμα ναυπηγικής του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ), Αθηνάς το 1993.
Θα ήθελα, με αυτή την επιστολή, να σας παραθέσω, κάποιες σκέψεις, η αν θέλετε προβληματισμούς, που εγώ προσωπικά έχω, και φαντάζομαι, ίσως και αρκετοί άλλοι απόφοιτοι των τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Όπως πολύ καλά γνωρίζεται, η Ελληνική Κυβέρνηση παραχωρεί, σε κύπριους υπηκόους θέσεις για τα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα τις χώρας σας μετά από εξετάσεις. Παρόλο που αυτό γίνεται και οι κύπριοι δίνουν εξετάσεις για να φοιτήσουν σε ένα ΤΕΙ, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους και αφού επιστρέψουν στην Κύπρο, συναντούν σωρεία προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την αναγνώριση του κύρους και της ποιότητας σπουδών που παρέχουν τα Ιδρύματα αυτά. Συγκεκριμένα, αν πάρουμε την ειδικότητα του ναυπηγού απόφοιτου των ΤΕΙ εδώ στην Κύπρο, υποβαθμίζεται τόσο για θέσεις πρόσληψης στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, (ημικρατικοί οργανισμοί) όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα στα σχέδια υπηρεσίας που εκδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία, κατατάσσει τους απόφοιτους των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) στην ίδια βαθμίδα με τους απόφοιτους του Λυκείου. Επίσης, το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) αρνείται την εγράφη των αποφοίτων μηχανικών ΤΕΙ στους κόλπους του, με το πρόσχημα ότι τα προσόντα που αποχτιούνται δεν είναι ισότιμα πανεπιστημιακού διπλώματος και ότι το αντίστοιχο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΤΕΕ) δεν εγράφη τους απόφοιτους μηχανικούς των ΤΕΙ.
Από αυτά Κύριε Υφυπουργέ καταλαβαίνεται ότι τα δικά σας ιδρύματα υποβαθμίζονται εκτός από εσάς και από άλλες χώρες και δεν καταλαβαίνω πως εσείς επιτρέπεται να γίνεται αυτό και να φαίνεται ότι το Ελληνικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικότερα τα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα παρέχουν κατώτερης ποιότητας σπουδών από αλλά αντίστοιχα ευρωπαϊκών χωρών ιδρύματα.
Συμπερασματικά, οι απόφοιτοι των ΤΕΙ που διαμένουν στην Κύπρο και που είναι τώρα οικογενειάρχες με πολλές ανάγκες να βρίσκονται όμηροι ενός μπλεγμένου συστήματος (Νομοθεσίες , τεχνικά επιμελητήρια , υπηρεσιών αναγνώρισης τίτλων σπουδών και αλλά) και ουσιαστικά να μην έχουν καθόλου άδεια εξάσκησης και κατοχύρωσης του επαγγέλματος τους αφού η Κυβερνώντες εδώ στην Κύπρο, αναμένουν το τι θα πράξη η εκάστοτε Ελληνική Κυβέρνηση για τα ιδρύματα αυτά και τους απόφοιτους τους για να πράξουν και αυτοί ανάλογα.
Ελπίζω Κύριε υφυπουργέ να σας έδωσα το στίγμα των προβληματισμών και σκέψεων μου και να συμμεριστείτε εσείς και οι συνάδελφοι σας για το πόσο μεγάλη αδικία είναι να φοιτάς κάπου να σπαταλάς κάποια χρόνια από την ζωή σου να κάνεις όνειρα και να οραματίζεσαι για το μέλλον και όλα αυτά να αποδεικνύονται μια ουτοπία.
Κλείνοντας και πιστεύοντας στην πολιτική σας για ενδυνάμωση του συστήματος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και γενικά της παιδείας στην χώρα σας, ευελπιστώ ότι και εγώ που είμαι απόφοιτος των ΤΕΙ θα έχω επαγγελματική αναγνώριση και κατοχύρωση από την χώρα μου καθώς επίσης και πρόσβαση σε άλλα επίπεδα μόρφωσης (μεταπτυχιακά κλπ.) χωρίς εμπόδια ότι τάχα τα ΤΕΙ δεν αναγνωρίζονται και άλλα.
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο και την προσοχή σας και περιμένω ότι η δική σας διακυβέρνηση θα πράξη αυτό που είναι δίκαιο και πρέπον για την αναβάθμιση του κύρους των ΤΕΙ πέρα για πέρα από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες και άλλα συμφέροντα.



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη