5 Οκτ 2012

Η "Δράση" καλεί την Ελλάδα να αναγνωρίσει ως Μακεδόνες τους Σκοπιανούς

Σύντομο ιστορικό: Το 2003, επτά Σλαβόφωνοι , μη ελληνικής καταγωγής κάτοικοι της Φλώρινας, προσπάθησαν να συστήσουν σωματείο με τίτλο "ΣΤΕΓΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ". Όπου "Μακεδονικού" εννοούσαν Σκοπιανού. Στους σκοπούς του σωματείου αναγραφόταν ότι ήταν ...

"η διάσωση και διάδωση του μακεδονικού πολιτισμού και ιδίως της   γλώσσας makedonsci", που είναι τοπικό ιδίωμα, Βουλγαρικής προέλευσης, απομεινάρι της συγκατοίκησης με Βούλγαρους και λοιπούς Σλάβους στην περιοχή.

Οι "εθνικά μη Έλληνες" κατά δήλωσή τους  λοιπόν ήθελαν "να διαδώσουν τη γλώσσα των Μακεδόνων που είναι η makedoncki".

Επειδή είναι όμως γνωστό ότι η γλώσσα των Μακεδόνων, είναι η ελληνική, τα ελληνικά δικαστήρια, απέρριψαν το αίτημα αναγνώρισης. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει; Αν αναγνώριζαν το σωματείο, θα ήταν σαν να αναγνώριζαν ότι η γλώσσα των Μακεδόνων (όποιοι κι αν είναι αυτοί) είναι η "makedonsci"! Και άρα Μακεδόνες, είναι αυτοί που μιλούν makedonsci ! 
Φυσικά, δεν θα μπορούσε να περάσει μια τέτοια κουτοπονηριά, ούτε θα περάσει ποτέ, ούτε μετά από χίλια χρόνια.

Οι Σλαβόφωνοι και κάποιοι δικηγόροι προσέφυγαν πολλές φορές, όπου μπορούσαν, με τελευταίο επεισόδιο την απόφαση του ΕΔΑΔ να αναπέμψει την υπόθεση στα ελληνικά δικαστήρια κι όχι να τους αναγνωρίσει, όπως αναφέρουν οι ίδιοι.


Στην προσπάθειά της να καθιερώσουν ως Μακεδόνες όσους μιλούν makedonsci, βρήκαν συμμάχους στην ελληνική κοινωνία -προς άγραν ψήφων- κάποιες περιθωριακές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, (με λιγότερα από 20 μέλη, κάτι γραφικούς και ασυνάρτητους δικηγορίσκους), το κόμμα "Φιλελεύθερη Συμμαχία" του Βαλλιανάτου και τη Δράση του Στέφανου Μάνου (ο οποίος έχει αποχωρήσει). Παλαιότερα, είχαν συμμαχίες και στους Οικολόγους Πράσινους, που τα τελευταία χρόνια, έκοψαν τις ...κακές παρέες, καθώς το κόμμα μεγάλωσε και σοβαρεύτηκε και δεν ήθελε να ταυτίζεται με ακραίους Σλαβόφωνους υπερεθνικιστές.

Δείτε όλο το ιστορικό με τη "Στέγη Σλαβοβουλγαρικού -που θέλει να λέγεται μακεδονικού- Πολιτισμού", εδώ
Δείτε την ανακοίνωση του Ουράνιου Τόξου/vinozito με το οποίο ταυτίζεται η Δράση, εδώ

ΣΗΜΕΡΑ, το κόμμα που ίδρυσαν Στέφανος Μάνος, Γιάννης Μπουτάρης και λοιποί, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση-όνειδος, για το μικρό αυτό κόμμα, που δημιούργησε ελπίδες σε πολλούς από εμάς ότι πρόκειται για μοντέρνο νεοφιλελεύθερο κόμμα. Τελικά, φαίνεται πως δεν μπορεί να απογαλακτιστεί από κάποια περίεργα ιδρύματα, που στηρίζουν την αναμόχλευση εθνικιστικών παθών

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ:

Να συμμορφωθεί η χώρα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η πρώτη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το 1998, καταδίκαζε της δικαστικές αρχές της χώρας μας για την άρνησή τους να δώσουν άδεια λειτουργίας στο μειονοτικό σύλλογο «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού». Η πεισματική άρνηση των δικαστηρίων να συμμορφωθούν με την απόφαση οδήγησε σε δεύτερη προσφυγή στο ΕΔΑΔ. Στις 30 Αυγούστου, νέα απόφαση κάνει κατ’ αρχήν δεκτή την προσφυγή και την κοινοποιεί στην Ελλάδα με το ερώτημα αν η άρνηση των ελληνικών δικαστηρίων να αναγνωρίσουν το σύλλογο είναι συμβατή με το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι.
Η Δράση καλεί τις αρχές της χώρας να συμμορφωθούν με την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Πέραν των νομικών μας υποχρεώσεων, υπάρχουν και πολιτικοί λόγοι: η απομάκρυνση από τις αρχές της Ευρώπης, όταν τόσο πολύ χρειαζόμαστε τη βοήθεια της, βλάπτουν την ανάπτυξη και το μέλλον της χώρας.

Πληροφορίες:

Γραφείο Τύπου:
Τηλ. 2107472530
press@drassi.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη