10 Νοε 2012

Το τιτάνιο έργο του λεβεντομαλ@κα! Όλη η Ελλάδα θα δει το «απαγορευμένο»* έργο ΕΛΕΝΗ ΓΚΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗ

(Ποιος είναι ο λεβεντομαλ@κας ξέρετε έτσι;)
Είναι αυτός που διαρρηγνύει τα ιμάτια του για το δικαίωμα προβολής κάθε απαγορευμένου έργου.
Έτσι ήρθε στην επιφάνεια ένα έργο που…(*) την προβολή του είχε «απαγορεύσει» ομάδα οπαδών αριστερών κομμάτων. Πρόκειται για την ταινία ΕΛΕΝΗ ΓΚΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗ (παρ.1985)
Είναι παράδοξο πάντως ότι η ταινία αυτή δεν έχει προβληθεί ως σήμερα από κανένα ελληνικό κανάλι (ιδιωτικό ή δημόσιο) Δείτε λοιπόν σήμερα (εδώ) ολόκληρη την «απαγορευμένη»* ταινία ΕΛΕΝΗ ΓΚΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗ (μια προσφορά στην ενημέρωση, του λεβεντομαλ@κα)

(*) την προβολή του είχε «απαγορεύσει» ομάδα οπαδών αριστερών κομμάτων

Σημείωμα του συγγραφέα:
Ο κόσμος όπου έζησε και πέθανε η Ελένη αναπλάστηκε στο βιβλίο αυτό όχι μόνον από τις δικές μου αναμνήσεις και των αδερφάδων μου, αλλά και από τις θύμησες πάμπολλων ανθρώπων που ζουν τώρα σκορπισμένοι σε καμιά δεκαριά χώρες.
Όλα τα ονόματα, οι τόποι και οι ημερομηνίες είναι πραγματικά.
Κάθε περιστατικό που περιγράφεται στο βιβλίο και που δεν το είδα με τα μάτια μου, μου το έχουν περιγράψει τουλάχιστον δύο μάρτυρες με τους οποίους μίλησα χωριστά. Όλες οι συνομιλίες έχουν μαγνητοφωνηθεί — κρυφά στην περίπτωση δύστροπων μαρτύρων.
Οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες και τα ντοκουμέντα που συγκέντρωσα — εφημερίδες, ημερολόγια, επιστολές, στρατιωτικές εκθέσεις, φωτογραφίες, χάρτες επιχειρήσεων — γεμίζουν ένα τοίχο με φακέλους στο σπίτι μου.

Πληροφορίες για το έργο
Η ταινία «Ελένη» (1985), βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Νίκου Γκατζογιάννη, το οποίο αναφέρεται στην περίοδο του εμφυλίου, όταν ο συγγραφέας-δημοσιογράφος ζούσε -παιδί ακόμα- στο χωριό του, τον Λια Θεσπρωτίας. Τα γεγονότα και τα πρόσωπα της «Ελένης» είναι πραγματικά (είναι μερικώς διασκευασμένα σε κάποια σημεία για τις ανάγκες της ταινίας) και εξιστορούν το παιδομάζωμα που επέβαλλαν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ (αρχικά) και του ΔΣΕ στα χωριά που καταλάμβαναν. Η Ελένη Γκατζογιάννη, μητέρα του Νίκου Γκατζογιάννη, θα πληρώσει με την ζωή της, την προσπάθειά της να γλυτώσει τα παιδιά της, βοηθώντας τα να δραπετεύσουν για να μην πέσουν στα χέρια των ανταρτών. Ο Νίκος Γκατζογιάννης, θα επιστρέψει, χρόνια αργότερα, στην Ελλάδα σαν ανταποκριτής των Νιου Γιορκ Τάιμς και θα προσπαθήσει ν' αναζητήσει τους υπαίτιους του θανάτου της μητέρας του.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη