22 Απρ 2014

Γυναίκα! Έλληνας κροίσος, ψήφισε το 2014, με εννέα γράμματα;

Υπάρχει λύση, σύγχρονη, για το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές – Να δούμε τις εκλογές, ως προϊόν – Ως γερασμένες και βαρετές, που χρειάζονται επικοινωνιακό lifting – Τίποτε καλύτερο για το ενδιαφέρον των υποψηφίων «πελατών» από το προσωπικό όφελος – Τώρα, άμεσα κέρδη, όπως στο «Ξυστό»!

Γράφει ο Θάνος Τάκης



Μας κούφανε ο νεότερος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με επίκαιρο ρεπορτάζ, ετοιμάζεται να βγάλει σε κλήρωση δέκα Ferrari, δύο Lamborghini, αρκετές Porsche, κάποιες Jaguar και άγνωστο αριθμό Mercedes, αυτοκίνητα που προέρχονται από κατασχέσεις, με στόχο να επιβραβεύσει όσους ζητούν και συγκεντρώνουν... αποδείξεις από τα μαγαζιά και τους επαγγελματίες.

«Καλύτερα να τα δώσω στους πολίτες παρά να σκουριάζουν στον ΟΔΔΥ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Καλά το σκέφτηκε, το παλικάρι. Είναι το σωστό μοντέλο της Ferrari και της Lamborghini που λείπει από τον εξαντλημένο ή και εξαθλιωμένο Έλληνα της μνημονιακής εποχής...

Όμως, ομολογώ ότι με προβλημάτισε θετικά η πρόταση περί δωροδοκίας.

Μήπως αντί να τα δώσουμε σε αυτούς που θα μαζέψουν αποδείξεις το 2014, πράγμα που θα μας πάει τουλάχιστον έναν χρόνο μετά, και τα ευαίσθητα supercars ίσως πάθουν ζημιά, να τα κλήρωνε τώρα η καλή κυβέρνηση; Και όχι μόνο αυτά; Και μάλιστα για ένα θέμα επίκαιρο και σοβαρό;

Σε παλαιότερη αναφορά μας είχε καταγραφεί ότι το 2006, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξελέγη ο κ. Παπαγεωργόπουλος με 72.696 ψήφους από εκλογικό σώμα 245.646 ψηφοφόρων, δηλαδή με την θετική ψήφο του 29,5% του συνόλου των ψηφοφόρων. Στην Αθήνα, Δήμαρχος εξελέγη ο κ. Κακλαμάνης με 126.877 ψήφους από εκλογικό σώμα 514.114 ψηφοφόρων, δηλαδή με την θετική ψήφο του 24,7% του συνόλου. Το 2010, προσεγγίσαμε ποσοστά συμμετοχής, δυτικοευρωπαϊκά. Στην Θεσσαλονίκη, Δήμαρχος εξελέγη ο κ. Μπουτάρης με 52.174 ψήφους από εκλογικό σώμα 247.571 ψηφοφόρων, δηλαδή με την θετική ψήφο του 21% του συνόλου. Στην Αθήνα, Δήμαρχος εξελέγη ο κ. Καμίνης με 77.165 ψήφους από εκλογικό σώμα 488.150 ψηφοφόρων, δηλαδή με την θετική ψήφο του 15% του συνόλου.

Συνολικά η συμμετοχή για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 ανήλθε στο 60% περίπου. Αλλά, είπαμε: στις μεγάλες πόλεις η συμμετοχή, πράγματι ανησυχητικά χαμηλή. Οι αριθμοί λένε την πικρή αλήθεια. Οι πολίτες έχουν κηρύξει ‘λευκή’, εκλογική απεργία και η κατάσταση χειροτερεύει. Είτε γιατί οι εκλογείς, για όποιους δικούς τους λόγους, αποστρέφονται την διαδικασία, είτε γιατί οι αυτοδιοικητικοί υποψήφιοι δεν καταφέρνουν να εμπνεύσουν τους πολλούς. Αγνοούμε τι θα συμβεί στις νέου τύπου ευρωεκλογές, με σταυρό προτίμησης. Συνολικά, άγνωστο το εγγύς μέλλον. Όμως, υπάρχουν προσεγγίσεις δημοσκοπικών μελετών όπου περιγράφεται πως και τα πιο πάνω εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά συμμετοχής, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, ίσως να φαντάζουν υψηλά, την Δευτέρα 26 Μαΐου 2014.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο ευφάνταστος και δημιουργικός Υπουργός κ. Μητσοτάκης, θα μπορούσε να διαθέσει τα μπάνικα αυτοκίνητα-γκομενοπαγίδες, σε δημόσια κλήρωση, με κριτήριο την συμμετοχή στις εκλογές.Υποχρεωτικά και τις δύο εβδομάδες, να βάλουμε στο παιχνίδι και τις ευρωεκλογές. Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, μαζί με την ταυτότητα του, ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα παραδίδει στον πολίτη έναν μοναδικό λαχνό. Μάλιστα, για την ενδυνάμωση της αντίληψης για την υπέρτατη δημοκρατική διαδικασία, η κλήρωση θα γίνεται αμέσως μετά το τέλος της τηλεοπτικής αναμετάδοσης της ροής των αποτελεσμάτων, την οποία ο πολίτης-ψηφοφόρος θα αναγκάζεται εκ των πραγμάτων και του ιδιοτελούς ενδιαφέροντος, να παρακολουθήσει, μέχρι τα ξημερώματα.

Δεν θα ήταν κακή σκέψη, στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της συμμετοχής στις τρεις εκλογικές διαδικασίες του Μαΐου, να προσφέρουν, σαν ένα ιδιότυπο bazaar, και τα υπόλοιπα Υπουργεία, με ό,τι έχουν διαθέσιμο κι ενδιαφέρον. Να δυναμώσει το καλάθι της προσφοράς. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα μπορούσε να διανεμηθεί προεκλογικά και φυλλάδιο, από τις συστημικές εφημερίδες, ονόματα δεν λέμε, όπως τα υπερμάρκετ. Και σποτ, στα συστημικά κανάλια.

Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά:

Το Υπουργείο Ναυτιλίας θα μπορούσε να συνεισφέρει μερικά κατασχεμένα σκάφη (συνήθως ταχύπλοα κατάσχει από τους λαθρέμπορους). Έρχεται καλοκαίρι και σίγουρα θα υπάρξει ενδιαφέρον από όλη της επικράτεια.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, π.χ., θα μπορούσε να κληρώσει άδειες νομιμοποίησης αυθαιρέτων. Έτσι, άλλη μια πολυπληθής ομάδα πολιτών, η οποία υπολογίζεται σε πάνω από 1.000.000, ίσως δει με άλλο μάτι τις εκλογές και αποφασίσει να πάει να ψηφίσει. Δικαίωμα μεταβιβάσιμο.

Το Υπουργείο Άμυνας θα μπορούσε να κληρώσει 50 απαλλαγές από την στρατιωτική θητεία. Για λόγους προφανείς, επίσης ο λαχνός επιβάλλεται να είναι μεταβιβάσιμος, ώστε η θεία Θοδώρα να κάνει ένα μοναδικό δώρο στον φλώρο ανιψιό που βαριέται την ταλαιπωρία και δεν του παν και τα φαιοπράσινα.

Το Υπουργείο Μεταφορών θα μπορούσε να κληρώσει 10 διπλώματα ερασιτεχνικής άδειας οδήγησης και 5 επαγγελματικά, ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον από περισσότερους ψηφοφόρους. Χωρίς εξετάσεις, φυσικά, για να μην κοροϊδευόμαστε.

Το Υπουργείο Παιδείας θα μπορούσε να κληρώσει 100 θέσεις σε ΑΕΙ τις αρεσκείας του τυχερού, χωρίς εξετάσεις. Εάν δε, οι λαχνοί γίνουν 1.000, τότε το κίνητρο καθίσταται ιδιαίτερα υψηλό για όσους τους νέους δεν τα έχουν καταφέρει και συνήθως οι νέοι είναι που αδιαφορούν για τις εκλογές. Έτσι τους κερδίζουμε, τους ξεκολλάμε από την παραλία ή τα καφέ και τους φέρνουμε στο εκλογικό τμήμα.

Το Υπουργείο Υγείας θα μπορούσε να κληρώσει 1.000 βιβλιάρια υγείας. Με εκατομμύρια, ίσως και τους μισούς Έλληνες ανασφάλιστους, σήμερα, το μέτρο θα αλλάξει οπτική για τις εκλογές σε πολλούς που σήμερα μουτζώνουν στις πλατείες και στις παρελάσεις.

Το Υπουργείο Εργασίας θα μπορούσε να προσφέρει εικονικά ένσημα και πλασματικά χρόνια εργασίας σε 100 ψηφοφόρους. Εάν κληρώσει και μερικές συντάξεις βουλευτικού τύπου (πλήρης σύνταξη με δύο τετραετίες παρουσίας στην Βουλή, δηλαδή με 8 χρόνια) τότε θα μιλάμε για το super-hit των εκλογών!

Το Υπουργείο Τουρισμού θα μπορούσε να κληρώσει 1.000 πακέτα διακοπών, με τσάρτερ. Μισά σε προεπιλεγμένους προορισμούς της αρεσκείας του ψηφοφόρου, στην Ελλάδα, μισά όπου πάει η Υπουργός και την κινηματογραφούν για ένα flashmob φιλμάκι που κανείς ποτέ δεν είδε, άλλα πλήρωσε στα σίγουρα.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα μπορούσε να κληρώσει 50 άδειες γεωτρήσεων που σήμερα δίνει (αν δίνει) με το σταγονόμετρο. Αν το θεωρείτε λίγο, δώστε καμιά ιδέα, και θα τσοντάρει ο καλός Υπουργός.

Το Υφυπουργείο Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης (άκου υπουργείο, γαμώ την Σοβιετία μου, γαμώ...) θα μπορούσε να κληρώσει 10 (αναπαυτικές) θέσεις στην ΔΤ. Σκληρή δουλειά, κακοπληρωμένη, αλλά τίμια.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα μπορούσε να κληρώσει 100 απαλλακτικά βουλεύματα. Ταλαιπωρημένοι, από το κράτος, επιχειρηματίες θα ενδιαφέρονταν στα σίγουρα, όπως και πολιτικοί που πιθανολογούν πτώση του καθεστώτος και ολίγον τι, ανησυχούν, παρότι δύσκολο να το παραδεχθούν. Επίσης, το δικαίωμα θα είναι μεταβιβάσιμο, ώστε, προς μεγάλη χαρά του – δήθεν – φιλελεύθερου Χατζηδάκη, να δημιουργηθεί μια νέα αγορά δικαιωμάτων, η οποία θα ρυθμιστεί μόνη της.

Τέλος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θα μπορούσε να κληρώσει 10 ραντεβού για ποτό, στα οποία θα παρευρίσκεται ο ίδιος και οι πάντα ωραίες παρέες του, με φίλες τους. Δεν θα μιλήσει για πολιτική, έτσι κι αλλιώς, ποτέ δεν μιλά γι’αυτήν.

Επιπλέον, ιδιώτες χορηγοί, κατά την λογική του επιχειρηματικού ομίλου που πλήρωσε τα καύσιμα για την στρατιωτική παρέλαση, θα μπορούσαν να συνεισφέρουν προϊόντα τους, ώστε να κερδίσουν ακόμη περισσότεροι ψηφοφόροι. Π.χ., ώστε να πετύχουμε την λογική του αμορτί, ένας στους δέκα ψηφοφόρους θα κερδίζει μια τηλεκάρτα, χωρίς κλήρωση. Ή μια ηλεκτρική μικροσυσκευή SIEMENS. Ή μια διανυκτέρευση στο Costa Navarino, ρωτήστε τον κ. Άδωνι. Αμέτρητες οι δυνατότητες, κι αρκούν μερικά τηλεφωνήματα από τους κυρίους Υπουργούς, στους επιχειρηματίες. Ποιος θα αρνηθεί;

Τώρα, πες αλήθεια, ξινέ και δύστροπε ψηφοφόρε:

Με όλα αυτά, θα έβλεπες τις εκλογές με άλλο μάτι;



Υ.Γ. Το Υπουργείο Οικονομικών, όπως είναι γνωστό τοις πάσι, δεν δίνει τίποτε, ποτέ, και σε κανέναν.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη