15 Απρ 2014

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ – ΚΕΜΑΛ ΑΤΑΤΟΥΡΚ – ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ - ΜΗΝΥΣΕΙΣ

Του Εφραίμ Κυριζίδη*
Ακόμη ένας χρόνος χωρίς δικαίωση. Ακόμη ένας χρόνος χωρίς την αναγνώριση της γενοκτονίας των 353.000 θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού από το κεμαλικό καθεστώς της γείτονος.

Μιας γενοκτονίας που πραγματοποιήθηκε βάσει οργανωμένου σχεδίου εξόντωσης από την Τουρκία και έλαβε χώρα από το 1917 έως το 1922 με την μετακίνηση των πληθυσμών.
Δεν Ξεχνούμε τα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού, ζητούμε από την Ευρωπαϊκή, όπως θέλει να χαρακτηρίζεται η γείτονος Τουρκία να αναγνωρίσει την Γενοκτονία, ως ελάχιστη ένδειξη μεταμέλειας και σεβασμού στα θύματα.
Όλα αυτά τα έτη που πέρασαν, οι περισσότεροι των πολιτικών ανδρών του Τόπου μας υποσχέθηκαν πολλά στους Ποντίους και έταξαν στήριξη στην προσπάθεια αναγνώρισης.
Ελάχιστοι, φωτεινές εξαιρέσεις, αγωνίστηκαν για την αναγνώριση και πέτυχαν σημαντικά βήματα.
Υπήρχαν όμως κι άλλοι, που στάθηκαν πολέμιοι των αγώνων. Μεταξύ αυτών και ο Δήμαρχος της Μητρόπολης του Ποντιακού Ελληνισμού , ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο κ. Μπουτάρης.
Το 2012 απαγόρευσε την δημιουργία της καθιερωμένης εκδηλώσεως για την Γενοκτονία, που πραγματοποιείται από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Η απίθανη δικαιολογία του ήταν ότι δεν πρέπει να κλείνει το κέντρο της πόλης και να μην δύναται ο δημότης να προσέλθει στα εμπορικά καταστήματα! Άσχετα εάν μετά έκλεισε με την πεζοδρόμηση – έκτρωμα την Αγίας Σοφίας. Άσχετα εάν παραχώρησε ουκ ολίγες φορές πλατείες είτε για άλλες εκδηλώσεις είτε σε ιδιώτες για εκμετάλλευση (βλέπε Χριστούγεννα κτλ.)
Δεν έμεινε μόνο εκεί. Έθεσε θέμα μετονομασίας οδού Αποστόλου Παύλου σε Σφαγέα Ελλήνων (βλέπε Κεμάλ Ατατούρκ).
Και το επιστέγασμα των προσπαθειών φίμωσης, ήταν ότι άσκησε έγκληση και οδήγησε τον γενικό γραμματέα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στο εδώλιο του κατηγορουμένου, γιατί εμείς παρά τις προσπάθειες του ήμασταν εκεί.
Οι Πόντιοι αποδείξαμε και αποδεικνύουμε ότι δεν λησμονούμε, τιμούμε τα θύματα μας, αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Έχουμε όμως μνήμη όταν επιλέγουμε τους δημόσιους και δημοτικούς άρχοντες;

*Δικηγόρου
Γενικού Γραμματέα Ένωσης Ποντίων Μακεδονίας
Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου με τον Συνδυασμό ΕΝΤΑΞΕΙ – Σταύρος Καλαφάτης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη