23 Απρ 2014

Τίτλων πολλών άρθρον δεκτικόν

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Τίτλος πρώτος: πρωτογενές πλεόνασμα ή πρωτογενές νεόπλασμα;
Τίτλος δεύτερος: σκελέα στα μέτρα μας ρε, όχι σλιπάκια ετοιματζίδικα.

Τίτλος τρίτος: τα Greekstatistics ωχριούν μπροστά στα Μerkelstatistics.
Τίτλος τέταρτος: χ.ψ.κ.α.
Μέρες τώρα προσπαθώ να αντιληφθώ από πού βγαίνει το πρωτογενές πλεόνασμα που δείχνει την έξοδο από την κρίση, που επέτρεψε την έξοδο στις αγορές, που επιτρέπει τη διανομή κοινωνικού μερίσματος κ.λπ. Δεν το βλέπω και όλοι μου την «πέφτουν» με τη μόνιμη επωδό: «Το λέει η Eurostat». Και τί είναι η Eurostat ρε παλληκάρια; Ευαγγέλιο; Ή μήπως είναι η ΕΛΣΤΑΤ και ο κ. Γεωργίου;

Διαβάζω, λοιπόν, την επίσημη ανακοίνωση της Eurostat με τις πολλές υποσημειώσεις και τρελλαίνομαι.


Εφαρμόζω τα ποσοστά δαπανών και εσόδων επί του ΑΕΠ και βγάζω τα εξής αποτελέσματα:
Με έσοδα 89749 το 2010 είχαμε έξοδα 114185 = έλλειμμα 24436 και όχι 24113
Με έσοδα 88000 το 2011 είχαμε έξοδα 108228 = έλλειμμα 20228 και όχι 19964
Με έσοδα 85846 το 2012 είχαμε έξοδα103247 = έλλειμμα 17401 και όχι 17205
Με έσοδα 83380 το 2013 είχαμε έξοδα 106501 = έλλειμμα 23121 και όχι 23109.

Ας δεχθώ ότι έκανα λάθος στους υπολογισμούς μη ων καλός στην προπαίδεια. Άλλωστε, οι διαφορές δεν είναι μεγάλες. Παρατηρώ, όμως, ότι ενώ τα έσοδα συρρικνώνονται, τα έξοδα αυξάνουν. Άρα, η φοροδοτική ικανότητα του πληθυσμού έχει πάρει την κατηφόρα, ενώ τα έξοδα την ανηφόρα. Πώς συμβαίνει αυτό; Με δανεικά. Μα δεν είπαμε πως δεν πρέπει να ζούμε με δανεικά; Ή μήπως μέρος των εσόδων προέρχεται από μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, οπότε η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών είναι ακόμη πιο μειωμένη; Ίσως και να είναι από τις αποκρατικοποιήσεις που ο αγοραστής δίνει το 1/3 τώρα και τα 2/3 σε μερικά τέρμινα. Κι’ αν είναι από αυτές όπου ο αγοραστής πληρώνει με δανεικά από τράπεζες; Αν, περί αυτού πρόκειται, τότε τα δανεικά που πήραν αυτοί οι «επιχειρηματίες», δεν πρέπει να αφαιρεθούν από το ποσό των € 17,2 δισ. που αφαιρέθηκε από το έλλειμμα ως στήριξη στις τράπεζες;
Επειδή, όμως, εγώ είμαι αδαής περί τα οικονομικά και δεν έχει πιάσει ακόμη δουλειά ο καστανάς της γωνίας, για να τον ρωτήσω, ανέτρεξα στον κ. Μ. Ιγνατίου. Μη μου πείτε ότι δεν είναι έγκριτος δημοσιογράφος. Μη μου πείτε ότι γράφει παπάρες. Διαβάζω, λοιπόν, στο ιστολόγιό του:

«Και άλλα greek statistics», αναρωτιέται η Wall Street Journal έπειτα από την επιβεβαίωση των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, πολλοί θα πανηγυρίσουν με το άκουσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος των 1,5 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η Κομισιόν, το οποίο ξεπερνά το στόχο και ανοίγει το δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους μέσα στη χρονιά.
«Ζήτω!, θα πουν πολλοί: Η Αθήνα έπιασε επιτέλους τους δημοσιονομικούς στόχους της, έπειτα από χρόνια στα οποία αδυνατούσε να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους της λιτότητας», σημειώνει η Wall Street Journal.
«Αλλά κάντε ένα βήμα πίσω και κοιτάξτε πιο προσεκτικά: Κάτι δεν πάει σωστά. Πραγματικά, η υπηρεσία στατιστικών στοιχείων της ΕΕ, η Eurostat, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Ελλάδα είχε δημοσιονομικό έλλειμμα 23 δισ. ευρώ το 2013 και ξόδεψε 7,2 δισ. ευρώ για τις πληρωμές τόκων. Αυτό σημαίνει ότι το πρωτογενές ισοζύγιο -υπό τον ορισμό που ευρέως χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι και η ίδια η Eurostat- εμφανίζει έλλειμμα 16 δισ. ευρώ ή 8,7% του ΑΕΠ της Ελλάδας.
Εκπρόσωπος της Eurostat είπε πως το μέγεθος της Κομισιόν για το πρωτογενές πλεόνασμα περιλαμβάνει προσαρμογές στον ορισμό της Eurostat, αλλά δήλωσε πως δεν γνωρίζει ακριβώς ποιες είναι αυτές, και παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Simon O’Connor», ο οποίος έδωσε τις λεπτομέρειες: «Πρώτον, εξαιρέσαμε τις δαπάνες των τόκων της τάξης του 4% του ΑΕΠ».
Αυτό, όπως εξηγεί η Wall Street Journal, ευθυγραμμίζεται με το γενικό ορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.
«Δεύτερον, εξαιρέσαμε αρκετά ειδικά μεγέθη, κυρίως για να αποτυπώσουμε καλύτερα τη βαθύτερη δομική δημοσιονομική θέση. Για το 2013, οι προσαρμογές αυτές ισοδυναμούν με το 9,5% του ΑΕΠ και αποτελούν κυρίως το έκτακτο κόστος της στήριξης του τραπεζικού κλάδου, το οποίο ανήλθε στο 10,8% του ΑΕΠ, καθώς και την επιστροφή των κερδών που έβγαλαν οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα, που αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ. Έτσι, καταλήγουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ», προσθέτει ο O’Connor.
Όταν ερωτήθηκε εάν η μεθοδολογία αυτή έχει εφαρμοστεί και σε κάποια άλλη χώρα μέλος της ΕΕ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε στη WSJ: «Όχι, ο ορισμός αφορά κάθε χώρα ξεχωριστά».
Αυτά! Τώρα μπορείτε να διαλέξετε τον τίτλο της αρεσκείας σας για το αρθρίδιο τούτο.
Σωτήριος Καλαμίτσης
Επιστήθιος φίλος του γιατρού Γωγούση - σφόδρα δε πιθανόν και ομόκελλος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη