26 Νοε 2015

Ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει με ποινή μαμούθ

Για πρώτη φορά ένα τόσο βαρύ κατηγορητήριο θα το δικάσει τακτικός δικαστής όπως προβλέπει ο νεός αθλητικός νόμος. Οι
«πράσινοι» προσδοκούν να οριστεί εκ νέου το ματς

Την Παρασκευή θα κριθεί η τύχη του ντέρμπι των «αιωνίων», το οποίο ήταν να διεξαχθεί το περασμένο Σάββατο αλλά δεν άρχισε ποτέ...

Ο Παναθηναϊκός κυνηγάει τον ορισμό εκ νέου του ντέρμπι, πατώντας στο γεγονός ότι οι φωτοβολίδες ευθείας βολής έπεσαν 1,5 ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα και ότι η αστυνομία δήλωσε αδυναμία να εξασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή του.

Εάν οι "πράσινοι" τα καταφέρουν, τότε θα γλιτώσουν πολλές από τις προβλεπόμενες ποινές.

Ωστόσο την υπόθεση θα την δικάσει τακτικός δικαστής, για πρώτη φορά, οπότε ουδείς ξέρει πως θα την αξιολογήσει. Για παράδειγμα στο παρελθόν οι ποινές είχαν αθροιστικό χαρακτήρα, ωστόσο δεν ξέρει κανείς εάν ο νέος αθλητικός δικαστής κρίνει τα γεγονότα μεμονωμένα, δημιουργώντας μια ποινή μαμούθ!

Ας δούμε αναλυτικά τα άρθρα με τα οποία κλήθηκε σε απολογία ο Παναθηναϊκός και οι ποινές που προβλέπονται:

-Άρθρο 15, παράγραφος 2 του Πειθαρχικού Κώδικα: Πυρσοί, φωτοβολίδες, κροτίδες, καπνογόνα (άναμμα χωρίς ρίψη):

Ο Παναθηναϊκός καλείται με την περίπτωση γ) και δ) που σημαίνει ότι θεωρείται δις(!) υπότροπος, άρα απειλείται με ποινή: 1 αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο 6.000 έως 30.000 ευρώ.

-Άρθρο 15, παράγραφος 3 του Πειθαρχικού Κώδικα: Ρίψεις αντικειμένων, φωτοβολίδων, πυρσών, κροτίδων (ρίψη εντός αγωνιστικού χώρου):

Αν η ρίψη πραγματοποιείται πριν την έναρξη του αγώνα, επιβάλλεται ποινή: 1 αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο 8.000 έως 20.000 ευρώ.

-Άρθρο 15, παράγραφος 5 του Πειθαρχικού Κώδικα: Μεμονωμένα επεισόδια.

Ο Παναθηναϊκός καλείται για μεμονωμένα επεισόδια και στον εν γένει χώρο του γηπέδου (εκτός κερκίδων) και για μεμονωμένα επεισόδια στις κερκίδες. Στην πρώτη περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 έως 20.000 ευρώ. Στη δεύτερη περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο 8.000 έως 40.000 ευρώ.

-Άρθρο 15, παράγραφος 6 του Πειθαρχικού Κώδικα: Εκτεταμένα επεισόδια μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Παναθηναϊκός καλείται με αυτή τη διάταξη βάσει της πειθαρχικής δίωξης που άσκησε ο «ποδοσφαιρικός εισαγγελέας» της ΕΠΟ και επιβάλλεται ποινή: Αφαίρεση 3 βαθμών, 2 έως 3 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο 70.000 έως 150.000 ευρώ.

*Ως εκτεταμένα θεωρούνται τα επεισόδια στα οποία εμπλέκεται σημαντικός αριθμός προσώπων. Η πρόκληση φθοράς ξένης ιδιοκτησίας ή έστω απλής σωματικής βλάβης αποτελεί επιβαρυντική περίπτωση.

Αναφορικά με την ένσταση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κατά του κύρους του φύλλου αγώνα, το θέμα θα εξεταστεί βάσει του άρθρου 21 του ΚΑΠ περί «Μη τέλεσης ή διακοπής αγώνα».

Αν ο Παναθηναϊκός δικαιωθεί, δηλαδή προκύψει ότι ο αγώνας δεν τελέστηκε χωρίς να ευθύνεται η ομάδα, τότε βάσει της παραγράφου 2α) ο αγώνας επανορίζεται να διεξαχθεί υποχρεωτικά μέσα σε χρονικό διάστημα 15 ημερών.

Αν όμως κριθεί ότι ο αγώνας δεν τελέστηκε με υπαιτιότητα του Παναθηναϊκού, τότε η «πράσινη» ΠΑΕ θα χάσει τον αγώνα με σκορ 3-0. Παράλληλα, βάσει της παραγράφου 3α) του άρθρου 21 του ΚΑΠ, θα επιβληθεί στον Παναθηναϊκό πρόστιμο από 8.000 έως 40.000 ευρώ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι για «μη τέλεση αγώνα» με υπαιτιότητα της μιας ΠΑΕ, δεν προβλέπεται αφαίρεση βαθμών! Αντίθετα, αφαίρεση 3 βαθμών από το πρωτάθλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη και 2 βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα, προβλέπεται στην περίπτωση που «ο αγώνας διακοπεί πριν από την κανονική λήξη του» (παράγραφος 3β)! Θα έχει ενδιαφέρον η ερμηνεία που θα δώσει ο δικαστής σε αυτό το οξύμωρο σχήμα.


Γιώργος Σπανουδάκης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη