18 Απρ 2017

Σωτήριο κούρεμα 50% στα στεγαστικά δάνεια: Ποιους αφορά, ποια η διαδικασία

Ποιους αφορά το κούρεμα στα στεγαστικά δάνεια; «Κούρεμα» των κόκκινων δανείων για οφειλέτες που αποδεδειγμένα
βρίσκονται σε κακή οικονομική κατάσταση, επιστρατεύουν οι τράπεζες.

Θα τηλεφωνούν στους δανειολήπτες και θα τους προτείνουν λύσεις προκειμένου το δάνειο να καταστεί ξανά πληρωτέο, σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις υποχρεώσεις που έχουν.

Ο περιορισμός της οφειλής θα πρέπει να τεκμηριώνεται από την αδυναμία του οφειλέτη να ανταποκριθεί και μπορεί να φτάσει ακόμη και το 50%, μόνο όμως όταν η οικονομική του κατάσταση το επιβάλλει.

Σύμφωνα με την Καθημερινή στο τραπέζι θα πέφτει η προσαρμογή της οφειλής στην περίπτωση ενός στεγαστικού δανείου με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου, σε μια προσπάθεια όχι μόνο να μειωθεί η δόση του δανείου, αλλά και να εξορθολογιστεί η οφειλή, δίνοντας κίνητρο στους δανειολήπτες να αποπληρώσουν το δάνειό τους.

Πρόκειται για μια πρακτική που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας και συνιστά ουσιαστικά έμμεσο κούρεμα, αφού το δάνειο «παρακολουθεί» την υποτίμηση της αξίας του ακινήτου.

Οι δύο εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων που έχουν αδειοδοτηθεί πρόσφατα από την Τράπεζα της Ελλάδος, η Cepal και η FPS, αναλαμβάνουν δάνεια των τραπεζών Alpha και Eurobank, με προοπτική ωστόσο να διαχειριστούν και δάνεια άλλων τραπεζών.

Η Cepal εισάγει το ισπανικό μοντέλο λειτουργίας με πιο καινοτόμες πρακτικές, όπως η μεσολάβηση, με τη συναίνεση του δανειολήπτη, για την πώληση του ακινήτου.

Για τον σκοπό αυτόν η νέα εταιρεία θα αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο συνεργασίας με μεσίτες, μέσω των οποίων θα μπορεί να πουλήσει το προσημειωμένο ακίνητο, διευκολύνοντας τον οφειλέτη στην αναζήτηση αγοραστή.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη