6 Δεκ 2021

Ο ΒΙΓΛΑΤΟΡΑΣ ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ


Ο προστάτης των θαλασσινών και των ξενιτεμένων, ο Άγιος του Ελληνισμού της Διασποράς και συμπαραστάτης των θλιμμένων, αυτών που ζητούν προστασία από τις τρικυμίες της ζωής. Ο Αγιοθαλασσίτης είναι <<άγκουρα των θαλασσοδαρμένων>> και ναυαγών της ζωής.

<<Στην πλώρη κάθεται ο Χριστός, στη μέση η

Παναγιά και πίσω στο τιμόνι του κάθετ¨ο Άη Νικόλας>>. Με αυτά τα λαϊκά λόγια, έτσι μας τον παρουσιάζουν σε ένα όμορφο νησιώτικο τραγούδι, ως οδηγός των ναυτιλλομένων και οιακοστρόφως(τιμονιέρης) των πλοίων. Ολόκληρη η ζωή του ήταν μια θυσιαστική προσφορά! Τιμήθηκε ως ασκητής της ζωής και κήρυκας της αλήθειας! Υπήρξε εικόνα πραότητας και κανόνας πίστεως! Aπό μικρός έμεινε ορφανός και κληρονόμος μιας μεγαλης περιουσίας. Εμπνεόμενος από φιλάνθρωπα συναισθήματα, διέθεσε ολόκληρη την περιουσία του για να ανακουφίσει τους φτωχούς, τους κατατρεγμένους, τα ορφανά, τις χήρες. Πολλές φορές εξαγόραζε και απελευθέρωσε αιχμαλώτους και φυλακισμένους που άδικα είχαν φυλακιστεί. Ήταν ο προστάτης των αδυνάτων και γενικά των καταφρονημένων της ζωής. Λατρεύεται κυρίως από τους θαλασσινούς, αλλά του έχουν ιδιαίτερο σεβασμό και οι στεριανοί που ζητούσαν ανελλειπώς την βοήθειά του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Είναι ο βοηθός στις στεριές και τις θάλασσες. <<Μέγας αντιλήπτωρ τοις εν τη γη και τοις πλέουσι>>, που στα νεοελληνικά αντιστοιχεί με του <<Αγίου Νικολάου που είν¨ της γης και του πελάου>>.Πάντα ένα φυλαχτό από την εικόνα του θαλασσάρχη έχουν από τους οικείους τους οι ναυτικοί μας σε όλα τα πλεούμενα μικρά ή μεγάλα στην πιο τιμητική θέση: στο θάλαμο του Κυβερνήτη, στην γέφυρα, στην καμπίνα τους.

Πολλά προσωνύμια του προσάπτουν σε διάφορα εκκλησάκια και ιερούς ναούς, οι πιστοί της πατρίδας μας. Στην Πάρο που είναι κοντά στην παραλία τον ονομάζουν

Αγιοθαλασσίτη. Αϊ Νικόλα Οβροδέχτη και της Καδένας στην

Μύκονο. Αϊ Νικόλα τον στρειδά στη Μονή Σταυρονικήτα του Αγίου Όρους. Στην Ζάκυνθο Αϊ Νικόλας ο Περαστός, γιατί από εκεί πέρασαν τα λείψανα του Αγίου το 1087 μετά την ανακομιδή τους από τα Μύρα της Λυκίας που ήταν Επίσκοπος προς το Μπάρι της Ιταλίας,από ναυτικούς φοβούμενοι την επέλαση των Τούρκων στη Μ. Ασία.

Ο Άγιος Νικόλαος όντας προστάτης των Θαλασσινών,αντικατέστησε τον Ποσειδώνα και τους Διόσκουρους. Τον ευεργετικό ρόλο των αρχαίων θεοτήτων της θάλασσας αναλαμβάνει στην αρχή ο Άγιος Φωκάς από την Σινώπη του Πόντου, που παρέλαβε την εξουσία από τον αγαθό Πρωτέα των αρχαίων και από τους <<σωτήρας >> Διόσκουρους, ειδικούς προστάτες των κινδυνευόντων στη θάλασσα.

Ο Άγιος Νικόλαος αναγνωρίστηκε και εθαυμαστώθη δια μέσου των αιώνων σε Ανατολή και Δύση. Η ταπεινότης του ήταν σχολαστική και το ποίμνιό του τον ανέδειξε Επίσκοπο και Άγιο! Έχει μια θαυμαστή διαχρονική επιβίωση στη θάλασσα και στη στεριά και χαρακτηρίστηκε από τον Μητροπολίτη Μύρων και τώρα Εφέσου Χρυσόστομο: <<Άγιος της Οικουμένης>> αγαπητός και παραδεκτός σε Ανατολή και Δύση. Γεννήθηκε γύρω στο 250 μ.χ. στα Πάταρα Λυκίας της Αγιοτόκου Μ. Ασίας από ευσεβείς γονείς. Διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος στα Μύρα και κοιμήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου το 330 μ.χ. Αν και δεν ήταν ναυτικός το επάγγελμα, πρέκυψε η σχέση του με το πλοίο, με το θαύμα που έκανε σώζοντας τους επιβάτες από βέβαιο πνιγμό κατά το ταξίδι τους τότε από την παραλιακή Ανδριάκη της Μ. Ασίας, στη Χάϊφα με προσκυνητές για τους Άγιους Τόπους.

Από το 1901 ο Άγιος Νικόλαος καθιερώθηκε και επίσημα προστάτης του Πολεμικού Ναυτικού, καθότι συνδέεται και με τις ένδοξες ναυμαχίες της ΄Ελλης το 1912 και της Λήμνου το 1913 και μαζί με όλους τους ναυτικούς, ως προστάτης και Αγιοθαλασσίτης και γιορτάζεται με πανηγυρικές δοξολογίες την 6η Δεκεμβρίου.

Και στα νησιά επίσης γίνεται πανηγυρισμός, αφού είναι ο κατ¨εξοχή προστάτης των ναυτικών, αλλά και αυτών που ζητούν την προστασία Του, από τις τρικυμίες της ζωής!

Ο θαυματουργός Άγιος Νικόλαος αποτελεί ελπίδα και δυναμικό προσκλητήριο για τον σημερινό άνθρωπο της καταναλωτικής κοινωνίας. Παραμένει μια ελπιδοφόρα προστατευτική δύναμη και είναι φύλακας στον κάθε ναυτιλλόμενο, στον κάθε ξενιτεμένο, στον κάθε αδικημένο. Στυλώνει τον γονατισμένο άνθρωπο ανοίγοντας παράθυρο ελπίδας στις ώρες φουρτούνας της θάλασσας και της ζωής! Με τις ικεσίες του Αγίου προς τον Ύψιστο, ας έχουν την προστασία Του και την ευλογία Του, όσοι τον επικαλούνται!

Δεκέμβριος 2021

Ιωάννης Καλάκος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη