18 Αυγ 2022

Γιατί οι Ρώσοι τρέχουν να αγοράσουν σπίτια στην Τουρκία -Το μεγάλο δέλεαρ


Το δέλεαρ της απόκτησης κατοικίας στην Τουρκία αποδεικνύεται πολύ ισχυρό για τους Ρώσους αγοραστές, όπως επιβεβαιώνουν και τα τελευταία στοιχεία.


Μόνον τον περασμένο Ιούλιο Ρώσοι αγόρασαν πάνω από 1.000 ακίνητα στην Τουρκία σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό άνω του 25% του συνόλου των ξένων αγοραστών κατοικιών στην Τουρκία.

Από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία αυξήθηκαν δραματικά οι αγορές ακινήτων στην Τουρκία από Ρώσους, που ξεπερνούν κατά πολύ πλέον τους Ιρανούς και Ιρακινούς αγοραστές. Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο του 2021 Ρώσοι είχαν αγοράσει 1.186 σπίτια -ποσοστό 8% επί του συνόλου των αλλοδαπών αγοραστών – ενώ τη φετινή χρονιά ο αριθμός αυτός στο ίδιο χρονικό διάστημα εκτινάχθηκε σε 5.342 ακίνητα – άνω του 20% των πωλήσεων ακινήτων σε ξένους αγοραστές.

Ρώσοι αγοράζουν ακίνητα για να αποκτήσουν τουρκικό διαβατήριο
Ένας από τους λόγους που ωθούν τους Ρώσους να αποκτήσουν ακίνητα στην Τουρκία - πέραν των σχέσεων που καλλιεργεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν- είναι ότι οι αγοραστές αποκτούν έτσι και τουρκική υπηκοότητα στο πλαίσιο του πακέτου. Τον περασμένο Απρίλιο η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αύξησε από τις 250.000 στις 400.000 δολάρια την κατώτατη αξία κατοικιών που μπορούν να αγοράσουν ξένοι στην Τουρκία για να αποκτήσουν τουρκικό διαβατήριο, ανοίγοντας έτσι την πόρτα για πολύτιμο ξένο συνάλλαγμα στην τρεκλίζουσα οικονομία της χώρας.

Πριν το 2017 το πλαφόν αυτό ήταν στο ένα εκατομμύριο δολάρια, αλλά μειώθηκε για να προσελκύσεις περισσότερους ξένους αγοραστές με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους στην τουρκική αγορά ακινήτων να εκτοξευτεί από τις 22.400 προ πενταετίας στις 40.000 το 2018 -αριθμός που μειώθηκε στη διάρκεια της πανδημίας για να φθάσει την περσινή χρονιά περίπου στις 60.000. Ήδη το πρώτο επτάμηνο της φετινής χρονιάς καταγράφηκαν σχεδόν 40.000 ξένοι αγοραστές κατοικιών.

Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν οι Ρώσοι, ορισμένοι εκ των οποίων – οι πλουσιότεροι προφανώς – επιλέγουν τουρκικά λιμάνια για να αγκυροβολήσουν τα γιοτ τους και να αποφύγουν τον κίνδυνο κατάσχεσής τους στο πλαίσιο των δυτικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα και Ρώσους ολιγάρχες για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η αύξηση των αγορών ακινήτων από Ρώσους σημειώνεται σε μια περίοδο που η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες με τον πληθωρισμό κοντά στο 80% και την τουρκική λίρα να έχει χάσει σχεδόν το ήμισυ της αξίας της έναντι του δολαρίου πέρυσι. Ένα πρόσθετο δέλεαρ για τους Ρώσους αγοραστές είναι και το ότι η Τουρκία δεν επέβαλε στην πατρίδα τους κυρώσεις όπως οι ΗΠΑ και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Μαγνήτης για τους Ρώσους αγοραστές ακινήτων αποδεικνύεται και το Ντουμπάι, όπου ο αριθμός τους υπερδιπλασιάστηκε φέτος – άνω του 160% όπως ανέφερε στο Reuters η μεσιτική Betterhomes. Στις ΗΠΑ, αντίθετα, ο αριθμός των Ρώσων αγοραστών ακινήτων ήταν ήδη πολύ μικρός ακόμη και πριν την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς αντιστοιχούσε σε ποσοστό κάτω του 1% όλων των ξένων αγοραστών την εξαετία 2015-2021.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη