19 Αυγ 2022

Αναδρομικά: Πώς θα πληρωθούν – Το κυβερνητικό σχέδιο


Ολα τα σενάρια που εξετάζονται και ποιοι συνταξιούχοι θα βγουν κερδισμένοι


Τρία σενάρια βρίσκονται επί τάπητος του κυβερνητικού επιτελείου αναφορικά με την καταβολή των αναδρομικών στους παλαιούς συνταξιούχους, μετά την πρόσφατη απορριπτική απόφαση του ΣτΕ για τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις.




Ειδικότερα, στο τραπέζι βρίσκονται τα εξής σενάρια:
Πρώτο σενάριο

Η καταβολή των αναδρομικών σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους σε ετήσιες δόσεις από το 2023 φαίνεται πως χάνει έδαφος, λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού κόστους (περίπου 2,5 δισ. ευρώ).

Αντ’ αυτού προκρίνεται η λύση να δοθούν τα αναδρομικά (από την απόφαση του ΣτΕ) στους δικαιούχους που έχουν προσφύγει (με αγωγές έως 31/7/2020), ώστε να μη χρειαστεί να περιμένουν έως και 5 χρόνια να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους, με δεδομένο ότι σε όλα σχεδόν τα πρωτοδικεία οι δίκες έχουν κερδηθεί.

Το κόστος της επιστροφής των αναδρομικών γι’ αυτή την κατηγορία ανέρχεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ και αφορά περί τους 350.000 δικαιούχους.

Η αυτόματη επιστροφή των ποσών (για την περίοδο μεταξύ Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016) σε όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, χωρίς να μεσολαβήσει η εκδίκαση των υποθέσεών τους, είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, αρκεί να βρεθεί και η φόρμουλα ώστε να διευκολυνθούν οι πληρωμές τους.
Δεύτερο σενάριο

Συμψηφισμός των αναδρομικών (από τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές) με τις αρνητικές προσωπικές διαφορές του νόμου Κατρούγκαλου.

Πρόκειται για ένα σενάριο που αφορά τους συνταξιούχους που δεν είχαν κάνει αγωγές και θα επιτρέψει σε αυτούς να μειώσουν ή και να μηδενίσουν την προσωπική τους διαφορά, εξασφαλίζοντας την αύξηση των συντάξεών τους από 1/1/2023.

Με τον τρόπο αυτόν ένας συνταξιούχος που θα έπρεπε να λάβει αναδρομικά τα κομμένα δώρα του 11μήνου (δηλαδή 800 ευρώ) και έχει προσωπική διαφορά 200 ευρώ, θα τη συμψηφίσει με τα αναδρομικά, κι έτσι θα λάβει τα υπόλοιπα 600 ευρώ σε δόσεις, ενώ από 1/1/2023 θα έχει και αύξηση στη σύνταξή του κάθε μήνα (π.χ. 50 ευρώ), αφού θα έχει μηδενίσει την προσωπική διαφορά.
Τρίτο σενάριο

Εξετάζεται τέλος – χωρίς να έχει ωριμάσει – η εφάπαξ ενίσχυση των συνταξιούχων (εν είδει 13ης σύνταξης) προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος της ενέργειας αυτόν τον χειμώνα. Το μέτρο θα αφορά συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές έως 1.000 ευρώ.
Τονίζεται ότι στο ΣτΕ κρίθηκαν τα εξής αναδρομικά:

Τα καταργημένα δώρα των κύριων συντάξεων που ήταν 800 ευρώ για όλους (εκτός και εάν η κύρια σύνταξη ήταν κάτω από 400 ευρώ π.χ. αγρότες με την κατώτατη σύνταξη που διεκδικούν 660 ευρώ).

Οι μειώσεις των επικουρικών που επιβλήθηκαν το 2012 σε όλους από το πρώτο ευρώ. Η κατάργηση των δώρων στις επικουρικές που ήταν πλήρη (δύο επικουρικές ανά έτος) το 2012.
Το Ανώτατο Δικαστήριο

Η απορριπτική απόφαση του ΣτΕ αφορά τα αναδρομικά του 11μήνου (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) για τα οποία είχαν προσφύγει συνταξιουχικές οργανώσεις, εκτιμώντας ότι δεν ήταν νόμιμη και συνταγματική η απόφαση της κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι να πληρώσει τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων και να αφαιρέσει τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων.

Υπενθυμίζεται ότι το 2020 η κυβέρνηση έδωσε τα αναδρομικά από τις μειώσεις των κύριων συντάξεων, οδηγώντας με τη φόρμουλα αυτή σε απόσβεση τις αξιώσεις για τα αναδρομικά από δώρα και επικουρικές. Η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, που αναμενόταν ενάμιση χρόνο, κλείνει οριστικά και το τελευταίο μεγάλο κεφάλαιο του δικαστικού θρίλερ των αναδρομικών, που ξεκίνησε με τις περικοπές του 2012 και ολοκληρώνεται δέκα χρόνια μετά.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ δεν δίνει αναδρομικά από μειώσεις επικουρικών και κατάργηση δώρων στους συνταξιούχους, παρά μόνο σε όσους είχαν προσφύγει δικαστικά μέχρι τις 31/7/2020, όταν και ψηφίστηκε η επίμαχη διάταξη που πλήρωσε τα αναδρομικά από τις κύριες, αποσβένοντας τις αξιώσεις για επικουρικές και δώρα.

Ετσι, διατηρούν ζωντανή την αξίωση για αναδρομικά 11μήνου από επικουρικές και δώρα μόνο όσοι είχαν προσφύγει δικαστικά γι’ αυτό το θέμα έως 31 Ιουλίου 2020.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη