Δεν έχουν προηγούμενο τα όσα συνέβησαν εντός του Κοινοβουλίου τα οποία μόνο ως ντροπή, εξευτελισμός και ασέβεια μπορούν να χαρακτηριστούν. Οι επιστολικές ψήφοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας χάρισαν απλόχερα πέπλο προστασίας στους δύο «γαλάζιους» πρώην Υπουργούς…
Απόρριψη διά… επιστολικής παρωδίας
Οι μεθοδεύσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς με τις «γαλάζιες» επιστολικές ψήφους (πλην ελαχίστων… κανονικών) απορρίφθηκαν οι δύο προτάσεις για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής κατά των δύο πρώην Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη σχετικά με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με επεισοδιακό τρόπο λίγο μετά τη 01:30 της Πέμπτης (31/7) και ακολούθησε η ψηφοφορία η οποία τράβηξε μαζί με την καταμέτρηση, μέχρι και τις 03:00…
Ως ψηφολέκτες στην παρωδία, «επιστρατεύτηκαν» ακόμα και δύο πρώην βουλευτές των «Σπαρτιατών» (Κατσιβαρδάς και Φλώρος) για να… παραστήσουν βουλευτές της αντιπολίτευσης!
Να σημειώσουμε πάντως, ότι η επιστολική ψήφος προβλέπεται μόνο για σοβαρό κώλυμα βουλευτή και δεν επιτρέπεται στις μυστικές ψηφοφορίες…
Τα αποτελέσματα όπως διαμορφώθηκαν κυρίως από τις επιστολικές ψήφους
Η ΝΔ είχε κάνει λίγο νωρίτερα γνωστό ότι στην ψηφοφορία θα συμμετείχε «με τον αναγκαίο αριθμό της απαρτίας…» Για την ιστορία, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας-παρωδίας, ήταν τα εξής:
- Για τον Μάκη Βορίδη
Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς:
Ψήφισαν: 83
Υπέρ: 3
Κατά: 78
Παρών: 1
Πρόταση ΠΑΣΟΚ:
Υπέρ: 3
Κατά: 78
Παρών: 1
- Για τον Λευτέρη Αυγενάκη
Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς:
Ψήφισαν: 83
Υπέρ: 5
Κατά: 76
Παρών: 1
Πρόταση ΠΑΣΟΚ:
Υπέρ: 5
Κατά: 76
Παρών: 1
Έκρηξη οργής και αποχώρηση
Το ΠΑΣΟΚ νωρίτερα είχε ζητήσει αναβολή της ψηφοφορίας υποστηρίζοντας ότι δεν παρίσταται η δεδηλωμένη, κάτι στο οποίο συμφώνησε σύσσωμη η αντιπολίτευση, αίτημα που όμως απορρίφθηκε από το προεδρείο της Βουλής, δίνοντας το έναυσμα για νέο γύρο εντάσεων και την τελική αποχώρηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Τα έδρανα των κυβερνητικών βουλευτών ήταν από νωρίς σχεδόν άδεια, με την θλιβερή αυτή εικόνα να προκαλεί την έκρηξη οργής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία τόνιζαν συνεχώς ότι δεν είναι δυνατόν σε μια τόσο σημαντική διαδικασία, οι βουλευτές της συμπολίτευσης να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο.

Τι υποστήριξαν κοινοβουλευτικές πηγές της ΝΔ
Πάντως, πηγές της ΝΔ, σχολίαζαν ότι «για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά αποχώρησαν από τη διαδικασία της ψηφοφορίας ακόμη και τα κόμματα που υπέβαλλαν τις υπό συζήτηση προτάσεις».
- Αναλυτικά:
«Η θέση της Νέας Δημοκρατίας όπως εκφράστηκε από τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν σαφής και ξεκάθαρη. Από τη στιγμή που εγκρίθηκε η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής παρέλκει η συζήτηση για την Προανακριτική.
Για αυτόν το λόγο ζητήθηκε από τον Πρωθυπουργό κατά τη χθεσινή συζήτηση η απόσυρση των δύο προτάσεων και η υπερψήφιση της πρότασης της Νέας Δημοκρατίαςγια σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Και αυτό γιατί είναι απολύτως σαφές ότι είναι η μόνη διαδικασία που μπορεί να διαφωτίσει τη σε βάθος έρευνα της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αλλωστε, μετά από την ενδελεχή μελέτη των στοιχείων της δικογραφίας αλλά και από τη σημερινή συζήτηση, είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν οι ενδείξεις που απαιτούνται για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής.
Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία προβληματίστηκε για το αν πρέπει να συμμετάσχει στη διαδικασία της ψηφοφορίας, αλλά μετά τη σημερινή παρωδία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποφάσισε ότι στην ψηφοφορία θα συμμετάσχει τελικά με τον αναγκαίο αριθμό της απαρτίας για να διασφαλιστεί η ψηφοφορία και να μπει τέλος στην απαράδεκτη στάση της αντιπολίτευσης που δε δίστασε να εργαλειοποιήσει την κοινοβουλευτική διαδικασία.
Για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά αποχώρησαν από τη διαδικασία της ψηφοφορίας ακόμη και τα κόμματα που υπέβαλλαν τις υπό συζήτηση προτάσεις. Απόδειξη του ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει δεν είναι η διερεύνηση της αλήθειας αλλά ο φθηνός λαϊκισμός και η δημιουργία εντυπώσεων.
Η Νέα Δημοκρατία λειτουργεί πάντα ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη απέναντι σε μια αντιπολίτευση που ενδιαφέρεται μόνο για φτηνά παιχνίδια και μικροκομματικές επιδιώξεις αδιαφορώντας για την ουσία της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ και τη λειτουργία της Βουλής».
Ανδρουλάκης: «Στη Δικαιοσύνη μέσω προανακριτικής επιτροπής»
Ανάρτηση από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη για τα όσα συνέβησαν στη Βουλή:
Σήμερα γίναμε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς μεθόδευσης από τον κ. Μητσοτάκη, μιας πρωτοφανούς καταστρατήγησης του Συντάγματος. Τα άδεια έδρανα των υπουργών και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας ήταν μια εικόνα ντροπής, που στόχο είχε να προστατευθούν ο κ. Βορίδης και ο κ. Αυγενάκης.
Σε καμία περίπτωση δεν αναγνωρίζουμε το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας και δεσμεύομαι προσωπικά ότι το ΠΑΣΟΚ θα επανέλθει για να πάνε στη Δικαιοσύνη μέσω προανακριτικής επιτροπής οι δύο υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, όπως περιγράφονται οι ευθύνες τους στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Είναι αδιανόητο σε μια ευρωπαϊκή χώρα -μετά από τους μεγάλους αγώνες του ελληνικού λαού για μια ποιοτική Δημοκρατία- να υπάρχουν τέτοιες πολιτικές επιλογές, που προσβάλλουν τα κοινοβουλευτικά ήθη και την ίδια τη Δημοκρατία.
Φάμελλος: «Γελοιοποίηση του κυρίου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας»
Η δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου στο περιστύλιο της Βουλής μετά την αποχώρηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης:
Γελοιοποίηση του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ – Δεν θέλουν να αποκαλυφθούν τα σκάνδαλα
Είναι φανερό ότι ο κ. Μητσοτάκης κάνει ό,τι μπορεί για να μην συγκροτηθεί Προκαταρκτική Επιτροπή για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Φοβάται τους βουλευτές του, δεν μπορεί να ελέγξει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και ταυτόχρονα φοβάται τις αποκαλύψεις που θα γίνουν μέσα στην Προκαταρκτική Επιτροπή.
Για τον λόγο αυτό, κυριολεκτικά ναρκοθέτησε όλη τη διαδικασία και σήμερα φτάσαμε να έχουν μείνει μόνο πέντε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μέσα και να ετοιμάζεται ένα πακέτο επιστολικών ψήφων. Παραβίασε τον κανονισμό και έχει προσβάλλει βάναυσα την κοινοβουλευτική διαδικασία.
Είναι προσβολή για την Ελληνική Δημοκρατία. Είναι γελοιοποίηση του κυρίου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θέλει να αποκαλυφθούν τα σκάνδαλα, διότι η Νέα Δημοκρατία έχει ευθύνη για τις «γαλάζιες ακρίδες» που έκλεψαν τα λεφτά των αγροτών.
Δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία. Γι’ αυτό και όλη η αντιπολίτευση, υπερασπιζόμενοι το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία, αποχωρήσαμε και γιατί παραβιάζεται ο κοινοβουλευτικός κανόνας αλλά και γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν σέβεται τους Έλληνες πολίτες. Είναι η καλύτερη υπηρεσία, που μπορούμε να προσφέρουμε στην Ελληνική Δημοκρατία.
Σύντομο χρονικό
Η δεύτερη κοινοβουλευτική «μάχη» σε διάρκεια 24 ωρών για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ εξελίχθηκε επίσης σε «τσίρκο», με την κυβερνητική πλευρά να κάνει ό,τι μπορεί για να υποβαθμίσει και να εξευτελίσει τη σοβαρότητα της υπόθεσης.
Η συζήτηση στην Βουλή επί των χωριστών προτάσεων του ΠΑΣΟΚ και των ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς, για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει ποινικές ευθύνες των Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, ανέβασε και πάλι… πιέσεις σε βουλευτές και παρατηρητές και εξελίχθηκε σε ιλαροτραγωδία.
Οι δύο πρώην Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης με ρεσιτάλ αλαζονείας και υποκρισίας, χαρακτήρισαν «αβάσιμες» τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και διακήρυξαν την αθωότητά τους, ενώ σφοδρά πυρά για την προκλητική του στάση δέχθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, αλλά και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
https://www.newsbreak.gr/