Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ BLOGGERS

18 Σεπ 2008

ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ BLOGGING, ΟΠΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΟ www.nylon.gr ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΜΑΣ, ΤΟΝ "ΚΩΔΙΚΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ":
Οι παρακάτω 9 θέσεις είναι μια προσπάθεια να διαδοθεί η ιδέα του τι πραγματικά είναι ένα blog, με τελικούς αποδέκτες όχι μόνο τον κόσμο, αλλά και την Πολιτεία και τα Media. Ίσως θα ήταν χρήσιμο να το αναπαράγουν (με ένα απλό copy paste) όσοι μπλογκερς συμφωνούν με τις θέσεις του.

1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.
2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.
3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα ή συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.
4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.
5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.
6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.
7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.
8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.
9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.
Share

4 σχόλια:

 1. Δεν είναι κείμενο που θα μπορούσε να ονομαστεί κώδικας δεοντολογίας των blogs.

  Για να ήταν κώδικας δεοντολογίας με μόνο 9 παραγράφους δεν θα έπρεπε να επαναλαμβάνονται φράσεις όπως διάλογος άρθρα 1,2,7 με τη μορφή εμπέδωσης από τον αναγνώστη ότι παρακολουθεί ένα διάλογο.

  Είναι καταγραφή απόψεων και ίσως καταγραφή ψυχής σε δημόσια κρίση.

  Δεν μπορείς να απαγορεύσεις σε επαγγελματία να γράφει άρθρο 5 αφού όλοι ξέρουμε ότι τα μεγάλα blogs τα έχουν επαγγελματίες.

  Οι νόμιμες συνέπειες για το άρθρο 8 είναι ευκόλως ενοούμενο και παραλείπεται και δεν αφορά το σύνολο των Blogger παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις.

  Η ανωνυμία του άρθρου 9 αναφαίρετο δικαίωμα .. αν και δεν υπάρχει. Είναι περισσότερο επιφανειακή ανωνυμία.

  Κλείνοντας θα ξαναπώ οτι δεν είναι κώδικας δεοντολογίας.

  Κώδικας δεοντολογίας θα ήταν ...

  Δεν αναρτώ υβριστικά κείμενα, Δεν αναρτώ αναρτήσεις άλλων χωρίς να αναφέρω την πηγή μου και πάντα με την άδεια τους, Δεν παραπληροφορώ, Παραθέτω στοιχεία για τις καταγγελίες που γράφω κλπ

  Θα έπρεπε δε να λέει και κάπου απομονώνω τον συκοφάντη blogger, δεν τον διαφημίζω βάζοντας παραπομπή στην ιστοσελίδα του κλπ για να γίνεται και κάποια αυτορύθμιση.

  Φιλικά
  http://edessa-press.blogspot.com/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εχει βάση ο "ανώνυμος". Να φτιάξουμε όλοι μαζί έναν κώδικα ?

  :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΓΙΑΤΊ ΌΧΙ; ΣΤΟ NYLON.GR ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ. ΜΕ ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ:
  ¨ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΖΩ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ".
  ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΜΠΟΡΕΥΘΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ. ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΞΕΛΕΥΤΕΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΣ ΤΟΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ή ΤΟΝ ΔΙΩΧΝΕΙΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε το θέμα, τώρα, στο Taxalia.blogspot.com

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη