1 Οκτ 2008

Ο Γιώργος Σούρλας ξαναχτυπά, για τα ιδιωτικά κολέγια

Ερώτηση Σούρλα για τις διαφημίσεις των Κολλεγίων
Καθώς οι διαφημίσεις Κολλεγίων εγγυώνται πτυχία αξίας εφάμιλλης με την ακαδημαϊκή καθώς και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.
Το θέμα των παραπλανητικών διαφημιστικών καταχωρήσεων Κολλεγίων και Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών που εγγυώνται πτυχία αξίας εφάμιλλης με την ακαδημαϊκή καθώς και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και ένταξη σε επαγγελματικούς Συλλόγους (π.χ. στο Δικηγορικό Σύλλογο), έφερε στη Βουλή με παρέμβαση του ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας.

Δεδομένου ότι το θέμα των εγγραφών σε αντίστοιχες σχολές είναι εξαιρετικά επίκαιρο και ο κίνδυνος να παραπλανηθούν γονείς και παιδιά είναι έντονος, ο κ. Σούρλας κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας και Ανάπτυξης, κ.κ. Ευ. Στυλιανίδη και Χρ. Φώλια και ζητά να ενημερωθεί για τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν τα δύο υπουργεία.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση του, ο κ. Σούρλας αναφέρει:

"Πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες για τις διαφημιστικές καταχωρήσεις Κολλεγίων και Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών, που εγγυώνται πτυχία εφάμιλλης ακαδημαϊκής και επαγγελματικής αξίας, παραπλανώντας τους καταναλωτές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που χαρακτήρισε «απατηλές» αυτές τις διαφημίσεις αναφέροντας πως παραπλανητικά αναφέρονται σε «Νομικές σπουδές στην Ελλάδα χωρίς τη διαδικασία του ΔΙΚΑΤΣΑ (ΔΟΑΤΑΠ)». Ο Δικηγορικός Σύλλογος κάνει λόγο για φρούδες ελπίδες που τρέφουν στους ενδιαφερομένους τα εν λόγω Κολλέγια, καθώς η εκπαίδευση που παρέχουν είναι «μεταλυκειακή» κι όχι πανεπιστημιακή ενώ οι βεβαιώσεις, τα πιστοποιητικά σπουδών ή οποιεσδήποτε άλλης ονομασίας βεβαιώσεις χορηγούν, δεν ισοδυναμούν σε καμία περίπτωση με τα τους τίτλους που χορηγούνται στο πλαίσιο του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης, όπως Πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ΙΕΚ.

Επίσης, γίνεται παραπλανητική επίκληση της δυνατότητας εγγραφής σε ελληνικό Δικηγορικό Σύλλογο. Η «παγίδα» σε αυτό το σημείο, όπως αναφέρει ο Δικηγορικός Σύλλογος, είναι ότι παραλείπουν να ενημερώσουν τους ενδιαφερομένους ως προς τη διαδικασία. Τα Κολλέγια ευαγγελίζονται ότι ο σπουδαστής αφού φοιτήσει στην Ελλάδα, μεταβαίνει σε χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με της οποίας το Πανεπιστήμιο συνεργάζονται κι αφού δουλέψει σε αυτή τη χώρα, μπορεί άμεσα να εγγραφεί και σε Δικηγορικό Σύλλογο της χώρας και κατόπιν να εγγραφεί άμα τη ελεύσει του στην Ελλάδα απευθείας σε Δικηγορικό Σύλλογο της Ελλάδας.

Όμως, παραλείπουν να πληροφορήσουν πως η δυνατότητα εγγραφής προϋποθέτει ότι ο ενδιαφερόμενος να έχει ήδη αποκτήσει την ιδιότητα του δικηγόρου σε κάποιο άλλο κράτος- μέλος της Ε.Ε. με 18μηνη φοίτηση σε ξένο Πανεπιστήμιο, αφού έχει δώσει εισαγωγικές εξετάσεις. Κατόπιν πρέπει να περάσει επιτυχώς τις ιδιαίτερα απαιτητικές εξετάσεις για τη λήψη άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στο οικείο κράτος- μέλος, να εργαστεί ως δικηγόρος εκεί και κατόπιν μπορεί να εγγραφεί στον Δικηγορικό Σύλλογο της χώρας.

Δεδομένου ότι είναι προ των πυλών ο κίνδυνος σε 4-5 χρόνια να έχουμε εκατοντάδες αποφοίτους με περιορισμένες δυνατότητες ένταξης τους στην αγορά εργασίας, και συνυπολογίζοντας πως οι ίδιες παραπλανητικές διαφημιστικές καταχωρίσεις αφορούν και σε άλλα επαγγέλματα ( π.χ. ψυχολογία, παιδοψυχολογία κ.α.)"

www.kathimerini.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη