7 Οκτ 2008

Κόκκινες γραμμές και μαύρα φίμωτρα

Η Κανόσσα...

Οι πάπες του Μεσαίωνα τρομοκρατούσαν επιτηδείως και λεηλατούσαν αγρίως τους δεισιδαίμονες όχλους της Ευρώπης και τους θρησκόληπτους βασιλιάδες τους. Όπως κάνουν και κάποιοι σημερινοί πολιτικοί και θρησκευτικοί αφεντάδες. Που μπορεί να μην έχουν το όνομα, αλλά έχουν τη χάρη των παπών...

Κάτω, λοιπόν, απ' αυτές τις συνθήκες, ο αυτοκράτορας της Γερμανίας ( Ερρίκος ο Δ΄) θέλησε να περιορίσει την παπική απληστία και ασυδοσία. Αλλά ο πανούργος και αδίστακτος πάπας(Γρηγόριος ο Ζ΄) αφόρισε τον αυτοκράτορα.
Οπότε φόβος και τρόμος κατέλαβε τους Γερμανούς. Τόσο, ώστε πολλοί να πεθαίνουν κυριολεκτικά από το φόβο τους. Με αποτέλεσμα να πανικοβληθεί και ο ίδιος ο αυτοκράτορας.
Ο οποίος και έσπευσε να συναντήσει τον Πάπα στο ορεινό φρούριο της Κανόσσα. Όπου…
τρία ολόκληρα μερόνυχτα αυτός και η συνοδεία του, μέσα στο φοβερό κρύο του Χειμώνα, ανυπόδητοι και με ένδυμα και μετανοίας, θερμοπαρακαλούσαν τον παμπόνηρο πάπα να τους επιτρέψει να του φιλήσουν τα πόδια, για να τους προσφέρει το συχωροχάρι της… μεγαλοψυχίας του!
Και μας θύμισε τη μεσαιωνική Κανόσα, τώρα στον καπιταλιστικό μας μεσαίωνα, η περίπτωση κάποιου βουλευτή. Ο οποίος τόλμησε, όπως φαίνεται, να πει την αλήθεια. Και γι' αυτό "αφορίστηκε". Για να δηλώσει- στη συνέχεια- μυριοτρόπως τη μετάνοιά του. Η οποία- σε αντίθεση με το θρησκευτικό -δεν βρήκε στον καπιταλιστικό μας, όπως φαίνεται, μεσαίωνα. ευήκοα αυτιά. Επειδή, λέει, «πέρασε την κόκκινη γραμμή».
Αλλά, με το συμπάθιο, το να μπαίνει φίμωτρο στους αντιπροσώπους-υποτίθεται- του λαού και να ασκείται μέχρι "αφορισμού" λογοκρισία, για να μην λένε την αλήθεια, αυτό σημαίνει ότι κάποιοι έχουν περάσει, όχι την κόκκινη, αλλά τη μαύρη γραμμή. Αυτή, που η υπέρβασή της χαρακτηρίζει άλλα-εκτός της δημοκρατίας-καθεστώτα. Εκεί, όπου τον πρώτο λόγο τον έχουν τα μαύρα φίμωτρα, ο τουρισμός στα ξερονήσια και άλλα σχετικά συμπαρομαρτούντα...

Παπα-Ηλίας Υφαντής
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη