20 Νοε 2008

Τι παιγνίδια παίζουν οι Σομαλοί πειρατές;


Από τα παρακάτω άρθρα, αλλά και γενικά από όλες τις ειδήσεις περί Σομαλίας, έρχονται στο μυαλό μου τα παρακάτω ερωτήματα…
Είμαστε τόσο μαλάκες που πιστεύουμε ότι όλα αυτά που κάνουν οι Σομαλοί πειρατές τα κάνουν χωρίς τις πλάτες κανενός?
Μήπως το κάνουν με τις πλάτες όλων?
Είμαστε τόσο μαλάκες που θέλουν να πιστεύουμε ότι δεν μπορεί κανείς να τους σταματήσει ?
Τι παιχνίδι παίζεται?
Ποιοι και γιατί το παίζουν?
Που θέλουν να καταλήξουν μετά από την « υπερφορτώσει αγανάκτησης» του μυαλού μας ενάντια στους πειρατές?
Ποιο είναι το τελικό αλισβερίσι?
Ερωτήματα που χρίζουν απαντήσεων.
Και όχι να λέμε « μακριά μας είναι….πλούσιους πειρατεύουν…τι μας νοιάζει?
Βεβαίως τα Εθνικά μας θέματα είναι στην πρώτη γραμμή. Αλλά και η « νέα τάξη» δεν θα έπρεπε να μας ανησυχεί?ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΞΑΝΑ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΥΠΕΡΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟ «ΣΙΡΙΟΥΣ ΣΤΑΡ»

Σούπερ - πειρατεία Σομαλών

Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ

Σάλο έχει προκαλέσει στη διεθνή ναυτιλία η πειρατεία του έμφορτου υπερδεξαμενοπλοίου «Σίριους Σταρ», όχι μόνο γιατί το πλοίο είναι τεραστίων διαστάσεων και το φορτίο του (2 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο) αξίζει 100 εκατομμύρια δολάρια, αλλά γιατί οι πειρατές εμφανίστηκαν εκεί που κανείς δεν τους περίμενε……..

Σομαλοί πειρατές: Νέοι, επιχειρηματίες, με ακριβά αυτοκίνητα

Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ

Η ημιανεξάρτητη και άρα εκτός ελέγχου επαρχία Πούντλαντ της Σομαλίας είναι η έδρα των σύγχρονων πειρατών. Οι περισσότεροι είναι νεαροί ηλικίας 20-35 ετών και πάμπλουτοι. Ζουν μέσα στη μόδα και τη χλιδή. Οι κάτοικοι στην πρωτεύουσα Γκαρόε είναι πολύ περιγραφικοί: «Παντρεύονται τα πιο όμορφα κορίτσια, χτίζουν μεγάλα σπίτια, έχουν καινούργια αυτοκίνητα και καινούργια όπλα». «Η πειρατεία με πολλούς τρόπους είναι κοινωνικά αποδεκτή. Εχουν γίνει της μόδας». Πέραν των μαρτυριών, όμως, οι πειρατές είναι πολύ καλά εξοπλισμένοι. Εχουν σύγχρονες συσκευές εντοπισμού θέσης και δορυφορικά τηλέφωνα για να μπορούν να εντοπίζουν τη λεία τους. Περιποιούνται πάρα πολύ τα πληρώματα που συλλαμβάνουν, γιατί περιμένουν να πάρουν λύτρα, που κυμαίνονται από 10.000 ώς 2 εκατομμύρια δολάρια…..

http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=75053988,88610468
(Πηγές: Ασοσιέτεντ, BBC, ΑΠΕ)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/11/2008
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η κατάσταση στη Σομαλία υπερκαθορίζεται από δυο βασικές εξελίξεις: το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης που υποστηρίζεται από ορισμένες διεθνείς δυνάμεις και από την υπερίσχυση των ισλαμικών ενόπλων ομάδων που έχουν καταλάβει την πρωτεύουσα και υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Η κατάσταση είναι και θα εξακολουθήσει να είναι ρευστή, με αποτέλεσμα όλες οι εξελίξεις να είναι ανοικτές. Ποιες είναι αυτές οι πιθανές εξελίξεις;

Πρώτον, η συνέχιση της χαώδους κατάστασης. Αυτό σημαίνει ότι καμιά ομάδα δεν θα μπορέσει να υπερισχύσει των υπολοίπων στο άμεσα ορατό μέλλον. Δεύτερον, η στρατηγική επικράτηση των ισλαμιστών μπορεί να οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός νέου καθεστώτος τύπου Ταλιμπάν. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και οι υπάρχουσες σήμερα ισλαμικές ομάδες θα πρέπει να διασπαστούν -σε ριζοσπαστικές και μετριοπαθείς- και να επανασυγκροτηθούν, με τελικό στόχο την εγκαθίδρυση ενός μετριοπαθούς ισλαμικού καθεστώτος- κάποια πρώτα δείγματα εφαρμογής της Σαρίας έχουν ήδη εμφανιστεί. Τρίτον, η εγκαθίδρυση ενός μετριοπαθούς ισλαμικού καθεστώτος που θα μπορεί να επηρεασθεί από τα δυτικά καθεστώτα. Τέταρτον, μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα περιλαμβάνει όλες τις υπαρκτές δυνάμεις και θα αποφύγει την άμεση εμπλοκή με τις ημιαυτόνομες βόρειες επαρχίες: Πουντλάντ και Σομαλιλάντ.

Πέρα από τις εξωτερικές εξελίξεις στη Σομαλία υπάρχουν και τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή που προσδιορίζονται σε τέσσερα επίπεδα:

Πρώτον, στην αποτροπή της διείσδυσης της Αλ Κάιντα στη περιοχή, καθώς και στην εντατικότερη επιτήρηση της Υεμένης. Δεύτερον, στον έλεγχο των γραμμών επικοινωνίας που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και το Σουέζ. Τρίτον, στο κατά το δυνατόν μεγαλύτερο έλεγχο της αρχιτεκτονικής στην περιοχή που περιλαμβάνει τις βόρειες επαρχίες της Σομαλίας αλλά και την Ερυθραία. Τέταρτον, ο έλεγχος των πετρελαϊκών πηγών του Σουδάν και του Τσαντ επιβάλει μια γενικότερη σταθεροποίηση στη περιοχή.

Όλα τα προηγούμενα συνηγορούν ότι οι εξελίξεις στη περιοχή θα είναι μακροχρόνιες και η εμπλοκή των ΗΠΑ άγνωστης εμβέλειας προς το παρόν. Σε κάθε περίπτωση, όσο και αν οι εξελίξεις στη βορειοανατολική Αφρική έχουν τη δική τους δυναμική, εντάσσονται σε μια γενικότερη στρατηγική των ΗΠΑ για την Αφρική, που το κέντρο βάρους της βρίσκεται στον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Δυτικής Αφρικής.

Ασαφείς οι εξελίξεις στη Σομαλία
του ΠΑΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (26/06/2006)
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη