6 Νοε 2008

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Α.Π.Θ. ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Η θέση της Salonica press είναι ότι οι σκέψεις των ακαδημαϊκών κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Αλλά μην ξεχνάμε ότι τα φαινόμενα κοινωνικού ρατσισμού, στην χώρα μας είναι ιδιαίτερα έντονα. Και το ζήτημα της Θρησκείας και ειδικότερα της Θρησκοληψίας είναι ένας πρωτογενής παράγοντας κοινωνικού ρατσισμού...... Σίγουρα η κατάργηση του μαθήματος δεν οδηγεί προς την σωστή κατεύθυνση. Όμως ούτε και οι όποιες ρυθμίσεις γίνουν προς την σωστή κατεύθυνση θα μας εγγυηθούν, ότι θα εφαρμοσθούν από τους Θεολόγους και τους υπεύθυνους εκπαίδευσης σε κάθε γωνιά της χώρας μας.

Ίσως και η Ορθοδοξία, στις μέρες μας πρέπει να γίνει πιο προσβάσιμη προς τα νέα παιδιά. Ο χαρακτήρας του υποχρεωτικού και η ταμπέλα του "πρέπει" στην εφηβία προκαλεί αντιδραστικές συμπεριφορές.

Αυτό πρέπει να γίνει και για τα υπόλοιπα σπουδαία μαθήματα που διδάσκονται στα σχολεία, που με τον χαρακτήρα που έχουν, τον βαθμοθηρικό και παπαγαλίστικο, απωθούνε τους νέους από την Μάθηση βασικών γνώσεων για την ζωή τους. Πως μπορείς άραγε να πορευθείς στην ζωή σου, χωρίς να γνωρίζεις την Ιστορία, την Γλώσσα , τα Μαθηματικά ;;

Δεν λέμε, να είσαι επιστήμονας σε όλα, αλλά γνωρίζετε πόσα παιδιά, έχουν μισήσει ή έχουν αδιαφορήσει για αυτά τα βασικά μαθήματα λόγω του συστήματος Παιδείας μας ;;

πχ. Διαλέγουν θεωρητική κατεύθυνση και λένε " δεν μου χρειάζονται τα μαθηματικά, η φυσική και η χημεία στην ζωή μου". Αντίστοιχα αν διαλέξουν την θετική δεν τους ενδιαφέρει η Ιστορία και η Γλώσσα. Λές και η ζωή τους είναι να μπουν στο Πανεπιστήμιο μόνο. Και μετά δεν ξέρουν να κάνουν μια πρόσθεση χρημάτων, να εξηγήσουν ενα φυσικό φαινόμενο, να γνωρίζουν βασικά συστατικά των τροφών που τρώνε, να μιλήσουν σωστά και απαντάνε ότι το ΟΧΙ το είπαμε στους Τούρκους.

Βεβαίως και οι μόνοι που δεν φταίνε, είναι τα ίδια τα παιδιά. Το σύστημα φταίει. Που αποτελείται από το Υπουργείο Παιδείας μέχρι και τον γονέα, ο οποίος δυστυχώς δεν έχει χρόνο, δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ για να τα βγάλει πέρα, να εντρυφήσει αυτές τις αξίες στα πολύτιμα τέκνα του.
Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι πολλές, αλλά πρέπει να γίνουν μεθοδικά και με έναν στόχο, ένα όραμα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να συνεχίζει να βγάζει γενιές αμόρφωτων νέων, διότι για κάθε χώρα το μέλλον της είναι τα νέα παιδιά και πρέπει να σεβαστούμε το μέλλον της χώρας μας.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη