28 Νοε 2008

ΡΟΥΜΠΙΚΟΝ, ΓΕΝΕΣΙΣ, ΚΤΗΣΗ....το κουβάρι μεγαλώνει

Μεγάλες δόξες πάλι για τη Θεσσαλονίκη (και ειδικά την πλατεία Αριστοτέλους).
Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν καταγγελίες στις οποίες προέβη ο δικηγόρος Μιχάλης Κουκουβίνος σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, αναφορικά με «ύποπτες αγοροπωλησίες ακινήτων» με πρωταγωνίστρια την Ιερά Μονή Εμμαούς του Αγίου Βασιλείου Θεσσαλονίκης. Ο διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, Γιώργος Μπόμπολης, με έγγραφη παραγγελία του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρη Παπαγεωργίου, ζήτησε να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση για να ερευνηθεί η πιθανή διάπραξη αξιόποινων πράξεων από πρόσωπα που εμπλέκονται στα όσα καταγγέλλει ο δικηγόρος. Με σαφείς βολές σε βάρος εκπροσώπων της Μονής, δικηγόρων και συμβολαιογράφων, ο κ. Κουκουβίνος κατήγγειλε -μεταξύ άλλων- σε τηλεοπτικό σταθμό την εμπλοκή της Μονής Εμμαούς σε ύποπτες αγοροπωλησίες ακινήτων για τις οποίες υπάρχουν συμβόλαια στα οποία αναφέρονται υπέρογκα χρηματικά ποσά.

Στην έγγραφη παραγγελία του, ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι «ο δικηγόρος Μιχάλης Κουκουβίνος κατήγγειλε τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων κακουργηματικής φύσης -όπως απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κ.ά.- σε βάρος του ελληνικού δημοσίου εκ μέρους της ευρισκόμενης στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης Μονής Εμμαούς, δικηγόρων, συμβολαιογράφων κι άλλων προσώπων». Περαιτέρω, ζητά από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, να λάβει αντίγραφο DVD της επίμαχης τηλεοπτικής εκπομπής, καθώς επίσης τα συμβόλαια που επικαλέστηκαν ο δικηγόρος και ο δημοσιογράφος.
Η Γένεσις της... υπεξαίρεσης Η υπόθεση όμως που ήρθε να ταράξει τα νερά του χρηματιστηριακού κλάδου ήταν αυτή της -υπό εκκαθάριση πλέον- Γένεσις ΑΧΕΠΕΥ, ιδιοκτησίας του νεόκοπου χρηματιστή Παναγιώτη Μπαλτατζή. Ερευνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τις οποίες προκάλεσε μηνυτήρια αναφορά ιδιώτη επενδυτή, έφεραν στην επιφάνεια ένα καλά οργανωμένο σύστημα εξαπάτησης και υπεξαίρεσης κεφαλαίων όχι μόνο από επενδυτές αλλά ακόμα και από τράπεζες. Το άνοιγμα που έχει δημιουργήσει η εταιρεία φημολογείται ότι μπορεί και να υπερβαίνει κατά πολύ το ποσό των 2 εκατ. ευρώ.Ο συγκεκριμένος πελάτης της εταιρείας που κατέθεσε τη μήνυση μυρίστηκε την απάτη όταν έλαβε από εισηγμένη εταιρεία δίγραμμη επιταγή πληρωμής μερίσματος για πέντε μετοχές της, ενώ στο χαρτοφυλάκιό του είχε 195. Τσεκάροντας το χαρτοφυλάκιό του μέσω του Κεντρικού Αποθετηρίου πληροφορήθηκε ότι οι μετοχές του είχαν πωληθεί, ενώ όταν ζήτησε πληροφόρηση από τη Γένεσις, η εταιρεία τον ενημέρωσε επισήμως ότι οι μετοχές βρίσκονταν στη θέση τους. Αυτή την πρακτική εκτιμάται ότι η Γένεσις την εφήρμοζε σε πολλούς κωδικούς πελατών της, εκμεταλλευόμενη το προϊόν πώλησης μετοχών προκειμένου να εξασφαλίζει ρευστότητα και να χρηματοδοτεί τη λειτουργία της. Για λόγους κάλυψης μάλιστα, ο υπεύθυνος της εταιρείας λέγεται ότι προσκόμιζε μέχρι και αντίγραφα τραπεζικών καταθετηρίων τα οποία πλαστογραφούσε. Επιπλέον, η εταιρεία φέρεται να είχε λάβει δάνειο από τράπεζα με ενέχυρο τα λεφτά πελατών της. Η εταιρεία τέθηκε προχθές σε εκκαθάριση με αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ υπεβλήθη μήνυση κατά παντός υπευθύνου με την κατηγορία της υπεξαίρεσης.
Μέλος διοικητικού συμβουλίου εταιρείας συμμετοχών, για την οποία έχουν σχηματιστεί και εκκρεμούν δεκάδες δικογραφίες στις περισσότερες εισαγγελίες της Βόρειας Ελλάδας, με εκατοντάδες θύματα απάτης, εμφανίζεται ότι είναι η ηγουμένη της μονής Αναστάσεως Χριστού - Εμμαούς στον Άγιο Βασίλειο Θεσσαλονίκης.

Του Κώστα Καντούρη

Ήδη για όσα συμβαίνουν στο μοναστήρι διενεργείται έρευνα που παρήγγειλε χθες ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Γιώργος Μπόμπολης και χειρίζεται ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Δημήτρης Μητρουλιάς. Χθες, ο κ. Μητρουλιάς διαβίβασε στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης την παραγγελία της προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να ερευνηθούν όσα έχει καταγγείλει ο δικηγόρος Μιχάλης Κουκουβίνος, που εμπλέκεται στο “βίντεο του εκβιασμού” για τα οικόπεδα της Νέας Ραιδεστού, τα οποία κατέληξαν στο Βατοπέδι. Ο δικηγόρος υποστήριξε σε τηλεοπτική εκπομπή πως το μοναστήρι ξέπλυνε βρόμικο χρήμα, αγοράζοντας οικόπεδα σε αξία πολλαπλάσια της αντικειμενικής, ενώ παρουσίασε και συμβόλαια αγορών, τα οποία ζητήθηκε από την ασφάλεια να συγκεντρωθούν και να ελεγχθούν. 35 ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ Χθες, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών ενημερώθηκε για όλες τις δικογραφίες στις οποίες εμπλέκεται η ηγουμένη του μοναστηριού που ξεπερνούν τις 35 και πολλές βρίσκονται στη διαδικασία της ανάκρισης για βαριά κακουργήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μοναστήρι είχε δανείσει σε ιδιοκτήτη της χρηματιστηριακής εταιρείας Γένεσις και της εταιρείας συμμετοχών Ρούμπικον το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ και σε αντάλλαγμα δόθηκαν μετοχές των εταιρειών, ενώ η ηγουμένη τοποθετήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Ρούμπικον. Και για τις δύο εταιρείες εκκρεμούν εκατοντάδες μηνύσεις που έχουν υποβληθεί σχεδόν σε όλες τις εισαγγελίες της Βόρειας Ελλάδας αλλά και στην Αθήνα. Τα θύματα της χρηματιστηριακής εκτιμάται από τους δικηγόρους πως φτάνουν τα 2.000 άτομα, ενώ μόνο για την εταιρεία συμμετοχών στη Θεσσαλονίκη έχουν κατατεθεί 70 μηνύσεις. Ανυπολόγιστα είναι τα ποσά που έχουν χάσει πολίτες, καθώς οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής των θυμάτων κάνουν λόγο για πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο ιδιοκτήτης των δύο εταιρειών εδώ και καιρό είναι εξαφανισμένος. “Μας έδινε παραστατικά ότι παίρναμε μέρισμα από μετοχές, αλλά αυτός τις είχε πουλήσει και πλαστογραφούσε έγγραφα”, έλεγαν στη “Μ” θύματα των δύο εταιρειών που επένδυσαν σε μετοχές. ΟΡΓΗ Από την εξέλιξη της υπόθεσης του μοναστηριού του Αγίου Βασιλείου οργισμένοι εμφανίζονται και εκκλησιαστικοί παράγοντες της περιοχής όπου ανήκει, ιδιαίτερα ύστερα από τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας το 2004 για περίεργα δάνεια εκατομμυρίων ευρώ που έδινε η μονή σε ιδιώτες.

Πάντως η ηγουμένη, που έχει κληθεί και απολογήθηκε στις ανακριτικές αρχές της Θεσσαλονίκης, υποστηρίζει πως δεν είχε καμία σχέση με τις απάτες των εταιρειών και ότι η συμμετοχή της στο διοικητικό συμβούλιο της Ρούμπικον έγινε μόνο για να διασφαλίσει τα χρήματα που δάνεισε το μοναστήρι στον ιδιοκτήτη της εταιρείας.
Πηγές: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη