Καταρχάς, δεχόμαστε όλοι ότι επιβάλλεται μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορσμό. Από τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν δέχεται να υπάρχει μέσα ο όρος Μακεδονία (σε αντίθεση με πολλούς πολιτικούς μας), λύσεις του τύπου Βόρεια Μακεδονία, Άνω Μακεδονία, Γκορναμακεντόνιγια κλπ. αποκλείονται.
Επίσης, θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν οι Σκοπιανοί ότι το μέλλον τους είναι μόνο μέσα στην ΕΕ, αλλιώς το κράτος τους κινδυνεύει από διάσπαση. Οι Αλβανοί θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ισότιμα ως συστατικό μέρος του κράτους τους, αλλιώς είναι πολύ πιθανό στο άμεσο μέλλον να ξαναβγουν στα βουνά. Μην ξεχνάμε ότι η επιχείρηση 'Απαραίτητη Συγκομιδή' του ΝΑΤΟ συνέλεξε κάτι προπολεμικούς γκράδες...
Έχοντας υπόψη αυτά, η πρόταση, με επιχειρήματα για την καταλληλότητά της, είναι η εξής:
Ονομασία: Δημοκρατία της Οχρίδας (Republic of Ohrid)
Γεωγραφικός προσδιορισμός της δημοκρατίας γύρω από τη λίμνη Οχρίδα, κατά το πρότυπο του ονόματος Βαρντάρσκα.
Θετικό όνομα, τόσο για τους Σλάβους, όσο και για τους Αλβανούς.
Οι Σλάβοι αναφερόμενοι σε Οχρίδα θα φέρνουν στο μυαλό τους το μεσαιωνικό βασίλειο του τσάρου Σαμουήλ, που είχε εκεί έδρα. Ο Σαμουήλ θεωρείται σημαντικό κομμάτι της ιστορίας τους (;) και με το όνομα αυτό τους αναγνωρίζονται ιστορικές ρίζες, που τόσο προσπαθούν να βρουν κλέβοντας το ελληνικό όνομα της Μακεδονίας.
Για τους Αλβανούς, το όνομα αυτό θα παραπέμπει στη Συμφωνία της Όχρίδας, που τους αναγνώρισε πρώτη φορά δικαιώματα και ρόλο στη διοίκηση της χώρας.
Σημαία: Δύο οριζόντιες λωρίδες, μια κόκκινη και μια μαύρη, πάνω στις οποίες θα υπάρχει ο χάρτης της χώρας σε κίτρινο χρώμα, κατά το πρότυπο του Κοσόβου ή της Κύπρου.
Τα χρώματα μαύρο και κόκκινο είναι θετικά, τόσο για τους Σλάβους, όσο και για τους Αλβανούς.
Για τους Σλάβους, παραπέμπουν στην ιστορική σημαία του VMRO, θυμίζοντάς τους την επανάσταση του Ίλιντεν.
Για τους Αλβανούς είναι τα εθνικά τους χρώματα.
Το κίτρινο του χάρτη, σε συνδυασμό με το κόκκινο, θα παραπέμπει στην τωρινή τους σημαία.
Ο χάρτης της χώρας θα είναι σύμβολο της ενότητας. Με αυτή τη σημαία δε, απορρίπτονται εν τη γενέσει τους επεκτατικές βλέψεις, όπως εκφράζονται μέσω χαρτών της 'Μεγάλης Μακεδονίας'.
Υπηκοότητα: Πολίτης της Δημοκρατίας της Οχρίδας (Οχριδαίος/Οχριδιώτης, Ohridian)
Εθνικότητες: Αλβανοί και Σλάβοι της Οχρίδας
Γλώσσες: Αλβανικά, Σλαβική της Οχρίδας (Ohrid Slavic)
Επίσης, λύνεται και το πρόβλημα με την Ορθόδοξη εκκλησία της χώρας, εφόσον πλέον γίνεται αποδεκτό το όνομα Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας, με το οποίο την αναγνωρίζει το Πατιαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
Ας δούμε το υποθετικό σενάριο ότι γίνεται από όλους αποδεκτή η πρόταση.
Εμείς ξεμπερδεύουμε μια και καλή, κρατώντας το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας δικό μας.
Οι Σλάβοι μπαίνουν στην ΕΕ, αφού δεν θα έχουμε αντίρρηση. Γεμίζουν χρήμα, με την ενεργή βοήθειά μας. Βρίσκουν ιστορικά πατήματα και ταυτότητα (Σλάβοι απόγονοι του Σαμουήλ). Οριστικά γλιτώνουν τη διάσπαση.
Οι Αλβανοί συνεργάζονται στο κράτος που τους αναγνωρίζει επιτέλους και μπαίνουν στην ΕΕ πριν τους Αλβανούς και τους Κοσοβάρους.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας. Να ζήβε Γκρτσια!