11 Ιαν 2009

Πώς βλέπουν οι απόδημοι τη σημερινή Ελλάδα;



Η Ελληνική Πολιτεία έχει στην ουσία αποτύχει να εκμεταλλευτεί την τρομερή συσσώρευση πόρων, γνώσης και επαφών που διαθέτει ο απόδημος Ελληνισμός.
Σε αντίθεση με άλλα έθνη όπως των Ισραηλιτών, Αρμενίων, Κινέζων και Αράβων, η Ελλάδα εμφανίζεται μονίμως αποσυντονισμένη και εκτός φάσης σε ότι αφορά την αξιοποίηση αυτού του ζωντανού παγκόσμιου θησαυρού.
Οι λόγοι είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ευδιάκριτη και αφορούν την εσωτερική κατάσταση της χώρας και την υφέρπουσα παρακμιακή αντίληψη που έχει εμφιλοχωρήσει σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Καταρχάς η ύπαρξη κλειστών πολιτικό-οικονομικών κυκλωμάτων γνωστά στη καθομιλουμένη ως «διαπλεκόμενα» και «Νταβατζήδες» αποτρέπει την είσοδο στην Ελληνική αγορά αποδήμων Ελλήνων. Όπως είναι προφανές, εάν οι τελευταίοι νιώθουν αποκομμένοι από την ίδια την πατρίδα τους, το μέλλον μία εθνικής στρατηγικής σε αυτό το τομέα μάλλον δεν έχει ιδιαίτερο νόημα.

Η παραπάνω διαπίστωση δεν αφορά τα μεσοστρώματα ομογενών που ενδεχομένως ενδιαφέρονται να επεκταθούν με μικρές επιχειρήσεις στην Ελληνική αγορά αλλά ακόμα και πανίσχυρους Έλληνες της Διασποράς. Ενδεικτικά οι οικογένεια Κουμάνταρου τη δεκαετία του '90 εγκατέστησε πρότυπη βιομηχανία ζύθου στην Αταλάντη δημιουργώντας την πρώτη τότε 100% «Ελληνική μπύρα»*. Ως αποτέλεσμα δέχθηκε εμπορικό πόλεμο που περιλάμβανε απειλές εναντίων των προμηθευτών και πελατών της και εν τέλει δέχθηκε μία ρουκέτα με «Υπογραφή;» της 17Ν στο εργοστάσιο της. Ύστερα από αυτό η εταιρεία διαλύθηκε και το επιχειρηματικό σκηνικό σε αυτό το βιομηχανικό τομέα έμεινε αλώβητο...
διαβάστε τη συνέχεια του πολύ ενδιαφέροντος άρθρου, εδώ>>
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη