Η προσπάθεια του Ισραήλ να εξαφανίσει τη Χαμάς είναι κατανοητή, αλλά και ανόητη. Καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να αγνοήσει τις ρουκέτες, που ξεκινούν από γειτονικό έδαφος και συνεχίζονται σχεδόν κάθε μέρα.
Το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να απαντήσει.
Αλλά το είδος της αντίδρασης είναι το θέμα.
Αλλά το είδος της αντίδρασης είναι το θέμα.
Το να σκοτώνεις 500 Παλαιστίνιους και να τραυματίζεις άλλους 2.000 (μέχρι τη στιγμή που γράφουμε αυτό το άρθρο) είναι δυσανάλογη απάντηση.
Η Χαμάς μπορεί να παρενοχλεί, αλλά δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξη του Ισραήλ. Και ακριβώς όπως η Χαμάς και ο χωρίς διακρίσεις βομβαρδισμός της στα αστικά κέντρα είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, έτσι πράττει και το Ισραήλ σκοτώνοντας αμάχους (τουλάχιστον 130 μέχρι σήμερα στη Γάζα, για να μην αναφέρουμε τις χιλιάδες στα χρόνια της κατοχής της Δυτικής Όχθης και της Γάζας).
Με εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους να αντιμετωπίζουν οξύ υποσιτισμό, η Χαμάς επιμένει ότι πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα ώστε τα τρόφιμα να φτάσουν ανεμπόδιστα. Και σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη Gillad Schallit, ζητά την απελευθέρωση 1.000 παλαιστινίων φυλακισμένων στο Ισραήλ.
Η Χαμάς έχει καταστήσει σαφές ότι θα αποδεχθεί τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας της Σαουδικής Αραβίας αν και ποτέ δεν θα αναγνωρίσει επισήμως το Ισραήλ.
Θα μπορούσε να αποδεχθεί την ειρηνική διζωνικη συμβίωση, αλλά δεν θα μπορούσε ποτέ να αναγνωρίσει στο Ισραήλ το "δικαίωμα να υπάρχει". Η θέση αυτή είναι άσκοπα προκλητική και είναι βαθιά αυτοκαταστροφική για τους Παλαιστινίους που πιστεύουν ότι είναι το μόνο συμβολικό όπλο που τους έχει απομείνει .
Πώς θα βγουν οι δύο λαοί από αυτήν την καταστροφική δίνη;
Το πρώτο βήμα είναι η παγκόσμια απαίτηση για την άμεση κατάπαυση του πυρός. Η εκεχειρία θα πρέπει να επιβληθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και να υποστηριχθεί κατηγορηματικά από τις Η.Π.Α.
Οι όροι πρέπει να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
Η Χαμάς σταματά την πυροδότηση πυραύλων, βομβών ή κάθε άλλη βίαιη δράση που προέρχεται από τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, και συνεργάζεται ενεργά για τη φυλάκιση οποιουδήποτε, από οποιαδήποτε παράταξη κι αν προέρχεται, εφόσον παραβιάσει αυτή τη διακοπή του πυρός.
Το Ισραήλ να σταματήσει του βομβαρδισμούς, τις στοχευμένες δολοφονίες ή οποιαδήποτε άλλη βίαη ενέργεια με στόχο τους ακτιβιστές, αγωνιστές, ή υπόπτους για τρομοκρατία στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, και χρησιμοποιεί την στρατιωτική υπεροχή του για την αποφυγή τυχόν περαιτέρω επιθέσεων εναντίον Παλαιστινίων.
Το Ισραήλ ανοίγει τα σύνορα με τη Γάζα και επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση από και προς το Ισραήλ, με την επιφύλαξη μόνο για πλήρη έρευνα και κατάσχεση σε περίπτωση διακίνησης όπλων.
Το Ισραήλ επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των τροφίμων, φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και καταναλωτικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων και των υλικών από την ξηρά, αέρα και θάλασσα και υπάγει σε πλήρη έρευνα και κατάσχεση μόνο των όπλων ή υλικών που χρησιμοποιούνται συνήθως για την κατασκευή όπλων και πυρομαχικών.
Το Ισραήλ απελευθερώνει όλους τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται υπό κράτηση και τους αποδίδει στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, σύμφωνα με την επιλογή των κρατουμένων ή φυλακισμένων.
Η Χαμάς απελευθερώνει τον Gillad Schallit και όποιον άλλο έχει ήδη ή θα αιχμαλωτιστεί από παλαιστινιακές δυνάμεις.
Και οι δύο πλευρές να καλέσουν μια διεθνή δύναμη για την υλοποίηση αυτών των συμφωνιών.
Και οι δύο πλευρές συμφωνούν στον τερματισμό της διδασκαλίας που υποστηρίζει τη βία κατά της άλλης πλευράς μέσα και έξω από τα τζαμιά, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις συναγωγές καθώς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Και οι δύο πλευρές να καλέσουν μια διεθνή δύναμη για την υλοποίηση αυτών των συμφωνιών.
Και οι δύο πλευρές συμφωνούν στον τερματισμό της διδασκαλίας που υποστηρίζει τη βία κατά της άλλης πλευράς μέσα και έξω από τα τζαμιά, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις συναγωγές καθώς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Αυτή η εκεχειρία να διαρκέσει για 20 χρόνια. Το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ να συμφωνήσουν όλοι για την επιβολή αυτής της συμφωνίας και να επιβάλλουν αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση τυχόν παραβιάσεων, σε οποιοδήποτε μέρος (και στο Ισραήλ!).
Τα βήματα αυτά θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην απομόνωση των ακραίων στοιχείων και στις δυό πλευρές και θα επιτρέψουν στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων σε μια ευρύτερη σειρά θεμάτων.
Τα βήματα αυτά θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην απομόνωση των ακραίων στοιχείων και στις δυό πλευρές και θα επιτρέψουν στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων σε μια ευρύτερη σειρά θεμάτων.
Η βασικοτερη προϋπόθεση για τη δημιουργία της ειρήνης είναι να βοηθήσει κάθε πλευρά την άλλη αισθάνεται "ασφαλής".
Ένα πρώτο και κρίσιμο βήμα είναι να μιλήσουν και οι δυό πλευρές σε μια γλώσσα που θα αγγίξει συναισθηματικά τον πόνο των ανθρώπων, που τις περισσότερες φορές είναι κοινός για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.
Ωστόσο, το Ισραήλ, ως η στρατιωτικά ανώτερη δύναμη, θα έπρεπε να κάνει τα πρώτα βήματα:
*την εφαρμογή ενός σχεδίου Μάρσαλ μαζικά στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη για τον τερματισμό της φτώχειας και της ανεργίας, την ανοικοδόμηση των υποδομών και την ενθάρρυνση των επενδύσεων.
*Να διαλύσει τους οικισμούς εποίκων ή να γίνουν οι έποικοι πολίτες του παλαιστινιακού κράτους.
*Να δεχθεί 30.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες ετησίως πίσω στο Ισραήλ για τα επόμενα 30 χρόνια
* Να ζητήσει συγγνώμη για το ρόλο του το 1948 και να συντονίσει μια παγκόσμια προσπάθεια για την αποζημίωση όλων των Παλαιστινίων που έχασαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής τις περιουσίες τους
* Να αναγνωρίσει τέλος το παλαιστινιακό κράτος, με σύνορα, που έχουν ήδη καθοριστεί από τη συμφωνία της Γενεύης του 2003.
* Να αποδώσει στη Συρία τα υψίπεδα του Γκολάν.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για το Ισραήλ, για να πετύχει κάποτε την πολυπόθητη ασφάλεια. Είναι ο μόνος τρόπος να νικηθεί οριστικά η Χαμάς και όλοι οι εξτρεμιστές που επιθυμούν να υπάρχει ατελείωτος πόλεμος κατά του Ισραήλ.
Η πιο σημαντική συμβολή της νέας διοίκησης Obama που θα μπορούσε να κάνει για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή θα ήταν να υιοθετήσει μια στρατηγική που θα στηρίζεται στο δόγμα, ότι "η εσωτερική ασφάλεια δεν μπορεί να επιτευχθεί με στρατιωτική ή οικονομική κυριαρχία, αλλά με τη γενναιοδωρία και τη φροντίδα για τους άλλους λαούς".
Εάν αυτός ο νέος τρόπος σκέψης θα μπορούσε να καταστεί κεντρικός πυρήνας της πολιτικής των ΗΠΑ, θα έχει τεράστιο θετικό αντίκτυπο στην αποκατάσταση της φοβισμένης συνείδησης των Ισραηλινών, οι οποίοι εξακολουθούν να βλέπουν τον κόσμο μέσα από το πλαίσιο του Ολοκαυτώματος και των διώξεων, παρά από το πλαίσιο της πραγματικής μεγάλης τους δύναμης στον κόσμο σήμερα.
...
Νikos.Χ. taxalia, 4-1-2008