19 Φεβ 2009

Προς κατάργηση 4 Επαρχεία της χώρας; ΨΗΦΙΣΜΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

«ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΡΧΩΝ»
Λαγκαδάς, 19/2/2009

Στη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιρετών Επάρχων που φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στο Επαρχείο Λαγκαδά, έδωσαν το παρόν 17 από τους 19 Επάρχους της Ελλάδας.

Η Έπαρχος Λαγκαδά κα. Πόπη Καλαϊτζή καλωσόρισε τους συναδέλφους της στην άγνωστη και... ανεξερεύνητη περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης, την Επαρχία Λαγκαδά. Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι «είναι χρέος όλων μας να παλεύουμε γι’ αυτά που μας ενώνουν όχι για αυτά που μας χωρίζουν, θέτοντας βασικό μας στόχο όχι μόνο τη διατήρηση αλλά και την ενδυνάμωση όλων των Επαρχείων». Ευχαρίστησε τους συναδέλφους της από όλη τη χώρα που επέλεξαν να έρθουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας στο Λαγκαδά, στην έδρα του μεγαλύτερου από τα 4 ηπειρωτικά Επαρχεία σε μία συμβολικά κίνηση υποστήριξης στο θεσμό, αλλά και διαμαρτυρίας στην αρχική πρόταση της ΕΝΑΕ για κατάργηση των επαρχείων Λαγκαδά, Νευροκοπίου, Β. Έβρου και Ελασσόνας στον υπό ψήφιση Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Εκφράζοντας την άποψη όλων, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου αιρετών Επάρχων, κος Βασίλης Κορρές, τόνισε ότι οι Έπαρχοι δεν είναι απλά τιτλούχοι νομαρχιακοί σύμβουλοι, αλλά αιρετοί εκπρόσωποι των πολιτών. Ο ρόλος των επαρχείων, μάλιστα, είναι χρήσιμος και σημαντικός, καθώς συντονίζουν τις οργανωμένες προσπάθειες για ισόρροπη ανάπτυξη των μειονεκτικών περιοχών και αποτελούν τις αποκεντρωμένες δομές που παρέχουν εξυπηρέτηση στον πολίτη στον τόπο τους, ώστε να κρατήσουν τον κόσμο στην Επαρχία.

Ομόφωνα όλοι οι Έπαρχοι συναποφάσισαν και εξέλεξαν ψήφισμα για την ανάκληση της απόφασης της ΕΝΑΕ για την κατάργηση των τεσσάρων ηπειρωτικών Επαρχείων της Ελλάδος (Λαγκαδά, Έβρου, Νευροκοπίου, Ελασσόνας).


Στην γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιρετών Επάρχων, παρευρέθηκε εκπρόσωπος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Λαγκαδά, ο οποίος μετέφερε τις ευλογίες του για ευόδωση των αγώνων για την διατήρηση των επαρχείων. Ακόμη σημαντική ήταν η παρουσία του Νομάρχη Κυκλάδων κου Μπάιλα, ο οποίος τόνισε ότι τα 7 επαρχεία του Νομού του έχουν την δυνατότητα να δουλεύουν ως 7 ξεχωριστές νομαρχίες με την πλήρη αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων του στους 7 Επάρχους των Κυκλάδων. Παρευρέθηκαν επίσης ο π. Αντινομάρχης και πολιτευτής της ΝΔ κ. Ι. Μπίκος, ο Δήμαρχος Αγίου Γεωργίου κ. Α. Φραντζής, Ο Δήμαρχος Απολλωνίας Ι. Αλμαλόγλου, ο Δήμαρχος Εγνατίας κ. Α. Ρετζέπης, ο Δήμαρχος Καλλινδοίων κ. Σ. Καμαρούδης, οι οποίοι στους χαιρετισμούς τους δήλωσαν την αμέριστη συμπαράσταση τους στο επαρχείο Λαγκαδά, αλλά και στο σύνδεσμο των αιρετών επάρχων. Το παρόν έδωσε και ο πρώην Έπαρχος Τ. Μαργαρίτης.


Το κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Σήμερα στις 18 Φεβρουαρίου 2009 ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιρετών Επάρχων στην Γενική Συνέλευση των μελών τους στο Λαγκαδά , στην οποία συμμετέχουν οι 17 από τους 19 εκλεγμένους Επάρχους όλης της χώρας.


ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

- Να παρέμβει δυναμικά στο Συνέδριο της Ε.Ν.Α.Ε. της 18-19 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη και να ζητήσει την ανάκληση της απόφασής της για την κατάργηση των τεσσάρων Ηπειρωτικών Επαρχείων, που αποτελεί κοινή απαίτηση των Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού και των κοινωνικών φορέων των περιφερειών τους.

- Η διατήρηση αυτών των Επαρχείων όπως και των νησιωτικών αποτελεί πράξη ευθύνης προς τους κατοίκους των περιοχών τις οποίες εξυπηρετούν.

- Τα Επαρχεία αποτελούν έναν θεσμό που με την μακρόχρονη λειτουργία τους έχουν καταξιωθεί στην συνείδηση των κατοίκων, που αισθάνονται δίπλα τους την παρουσία της πολιτείας.

- Με βάση τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας η διατήρηση των Επαρχείων αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών που δεν έχουν την δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης στις υπηρεσίες του κέντρου.

- Απαιτούμε να υπάρξει απόφαση του συνεδρίου της Ε.Ν.Α.Ε. και δέσμευση όλων των Νομαρχών για την συνέχιση και ενδυνάμωση της λειτουργίας των Επαρχείων.




 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη