15 Μαρ 2009

8.000 έλληνες φορολογούμενοι διαθέτουν πάνω από 15 ακίνητα

Περισσότεροι από 3,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι διαθέτουν από ένα ως τρία ακίνητα, ενώ υπάρχουν και 8.000 «κροίσοι» οι οποίοι διαθέτουν πάνω από 15 ακίνητα ο καθένας. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν κατά τη διαδικασία επεξεργασίας των δηλώσεων Ε9 προκειμένου να αποσταλούν τα εκκαθαριστικά με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων. Ωστόσο σε περίπου 215.000 δηλώσεις παρατηρήθηκαν παραλείψεις και λάθη τα οποία θα πρέπει οι φορολογούμενοι- ιδιοκτήτες ακινήτων να τα διορθώσουν είτε μέσω της υπηρεσίας Call Center που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Οικονομικών είτε επισκεπτόμενοι τις κατά τόπους εφορίες.

Σύμφωνα με τον πίνακα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΓΓΠΣ, ως σήμερα έχουν... αποσταλεί περίπου 1.067.000 εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΤΑΚ, ενώ συνολικά θα αποσταλούν περίπου 4 εκατομμύρια. Από τα παραπάνω εκκαθαριστικά προκύπτει ότι ένα ακίνητο διαθέτουν 397.906 φορολογούμενοι, δύο ακίνητα 289.386 φορολογούμενοι, τρία ακίνητα 159.859 φορολογούμενοι, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι 73 πολίτες διαθέτουν 22 ακίνητα ο καθένας.

Οπως αναφέρει ο επικεφαλής της ΓΓΠΣ κ. Δ.Αναγνωστόπουλος, σε περίπου 30.000 δηλώσεις Ε9 έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις με προβλήματα στην πρώτη σελίδα και συγκεκριμένα με λανθασμένους ΑΦΜ και ασυμφωνία του ΑΦΜ με το ονοματεπώνυμο. Επίσης σε περισσότερες από 100.000 δηλώσεις έχει διαπιστωθεί ελλιπής συμπλήρωση των δεδομένων των ακινήτων από τον πολίτη που οδηγούν σε αδυναμία εκκαθάρισης και απαίτηση συμπλήρωσης των απαιτούμενων στοιχείων.

Περίπου 20.000 δηλώσεις έχουν χαρακτηριστεί προβληματικές διότι υπάρχουν διπλές αρχικές δηλώσεις για το ίδιο έτος, ενώ σε 50.000

δηλώσεις υπάρχουν περιπτώσεις λανθασμένης συμπλήρωσης των δεδομένων των ακινήτων από τον πολίτη που έχουν ως αποτέλεσμα την ύπαρξη λογικών λαθών που οδηγούν σε αδυναμία εκκαθάρισης και σε απαίτηση διόρθωσης των απαιτούμενων στοιχείων. Τέτοιο παράδειγμα είναι η ύπαρξη τετραγωνικών μέτρων κτίσματος σε ακίνητο κατηγορίας οικοπέδου.

Αλλες περιπτώσεις λαθών αφορούν τον γεωγραφικό προσδιορισμό, όπου ο φορολογούμενος έχει δηλώσει μόνο τον νομό και τον δήμο στα οποία βρίσκεται το ακίνητό του χωρίς περαιτέρω περιγραφικά στοιχεία θέσης. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται περίπου 60.000

δηλώσεις Ε9 οι οποίες χρειάζονται άμεση διόρθωση για να προχωρήσει η διαδικασία αποστολής των εκκαθαριστικών ΕΤΑΚ. Αυτό διότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ορθότητα ο φόρος. Το ίδιο θα συμβεί και σε περίπου 40.000 δηλώσεις Ε9 όπου ο φορολογούμενος έχει δηλώσει ελλιπώς τους δρόμους που περικλείουν το ακίνητό του.

Αξίζει να τονιστεί ότι ορισμένοι φορολογούμενοι κινδυνεύουν με πολλαπλή φορολόγηση διότι κάθε χρόνο δηλώνουν το σύνολο της περιουσιακής τους κατάστασης ή γιατί τα στοιχεία που έχουν αναγράψει είναι δυσανάγωνστα ή υπάρχει διττή αποτύπωση των πληροφοριών. Παράλληλα έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις εμφάνισης ακραίων τιμών που απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση, π.χ. κατοικίες με έκταση 4.000 τετραγωνικών μέτρων.

Τέλος, στο 1% των εκκαθαριζόμενων δηλώσεων περίπου υπάρχουν περιπτώσεις λανθασμένης χρήσης της αρίθμησης των ακινήτων (ένδειξη αύξοντος αριθμού) στις μεταγενέστερες δηλώσεις που δυσχεραίνουν το έργο της σύζευξης των δηλώσεων. Ο αριθμός αυτός αποτελεί το κλειδί για τη σύνδεση των ακινήτων σε διαφορετικές δηλώσεις, ενώ εντοπίστηκαν περισσότερες από 15.000 περιπτώσεις όπου έχει γίνει λανθασμένη χρήση της αρίθμησης ακινήτων για τη μεταβολή τους.
ΠΗΓΗ:ΤΟ ΒΗΜΑ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη