12 Μαρ 2009

Μπράβο Κώστα Καραμανλή, μας έκανες περήφανους !


Στο taxalia έχουμε έντιμα ξεκαθαρίσει τη θέση μας: σιχαινόμαστε τη θεωρία, λατρεύουμε την πράξη και είμαστε απόλυτα αδέσμευτοι κομματικά. Έχουμε συνεπώς την ηθική άνεση, να λέμε και τα καλά και τα στραβά των πολιτικών, χωρίς αυτό να μας κατατάσσει σε κάποιο κόμμα. Στον Καραμανλή τα χώσαμε πολύ άσχημα, πολλές φορές!

Αλλά σήμερα, δεν μπορούμε παρά να συγχαρούμε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, γιατί επανέλαβε με τρόπο που μας ικανοποιεί απόλυτα, μερικές απλές αλήθειες. Για να προλάβουμε κάποιους, ότι το έκανε για εσωτερική κατανάλωση, να πούμε δύο πράγματα:

1. μα, δεν έχει κέρδος!!!! Ίσα ίσα, κόστος έχει να μιλάς ως Μακεδών στην Ελλάδα των "προθυμων"!

2. Τα ίδια είπε και στο Στρασβούργο.
So, well done Kostas, well done....
H EIΔΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ως Μακεδόνας, δεν αισθάνομαι μέλος καμίας μειονότητας» δήλωσε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
«Μακεδονική μειονότητα δεν υπάρχει». Αυτό δήλωσε κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με αφορμή την έκθεση Μακ Ντούγκαλ για την οποία... υπογράμμισε ότι «οι μηχανισμοί που αποβλέπουν στην προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οφείλουν να έχουν ως τελικό σκοπό την ενίσχυση της αρμονικής συνύπαρξης των πολιτών» και ότι «δεν μπορεί να μετατρέπονται σε όχημα για εκείνους που συνειδητά επιχειρούν την προώθηση δικών τους σκοπιμοτήτων στο επίπεδο διακρατικών σχέσεων».

«Δεν μπορεί», συνέχισε ο κ. Καραμανλής, «να γίνονται εργαλείο στα χέρια εκείνων, που για ιδιοτελείς σκοπούς επιδιώκουν την καλλιέργεια εντάσεων στο εσωτερικό μιας κοινωνίας».

Τόνισε μάλιστα ότι «ματαιοπονούν, όσοι επιχειρούν να κατασκευάσουν ιστορικό παρελθόν σε βάρος της ιστορικής αλήθειας. Ματαιοπονούν όσοι νομίζουν ότι μπορούν να υποκλέπτουν την Ιστορία άλλων».

Αυταπάτες ας μην έχει κανένας, δήλωσε ο κ. Καραμανλής: «τη δική μας Ιστορία, δεν τη χαρίζουμε σε κανένα. Ιστορία χιλιάδων ετών δεν παραχαράσσεται και δεν εκχωρείται», είπε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος, επιδοκιμαζόμενος από την πλειοψηφία πρόσθεσε:

«Και να πω μια κουβέντα, ευθέως όπως τη νιώθω. Μακεδονική μειονότητα δεν υπάρχει. Ως Μακεδόνας δεν αισθάνομαι μέλος καμίας μειονότητας».

Στην ομιλία του, ο κ. Κ. Καραμανλής επέκρινε τον κ. Παπανδρέου για «ανεύθυνη αμφισβήτηση» του κύρους της χώρας, τονίζοντας ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιμένει σε μια στάση ανευθυνότητας και βουλιμίας για την εξουσία. Ξεκαθάρισε ακόμα ότι δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με χώρους «που μας χωρίζουν μεγάλες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές».

Η χώρα διαθέτει αυτοδύναμη και συμπαγή κυβερνητική πλειοψηφία είπε χαρακτηριστικά. Επισήμανε επίσης ότι η στρατηγική της κυβέρνησης στα εξωτερικά είναι διαχρονική, απαρέγκλιτη και ενιαία, είναι πάνω από όλα εθνική, την υπηρετούμε όλοι και πριν από όλα το υπουργείο Εξωτερικών: Όσοι προσπαθούν για μικροκομματικούς λόγους να παρουσιάσουν διαφορές εκεί που δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν, προσπαθούν να ψαρέψουν σε θολά νερά και είναι απαράδεκτο όταν επιχειρείται σε θέμα εξωτερικής πολιτικής, είπε ο κ. Καραμανλής. Με αφορμή την τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την οποία περιέγραψε ως υπηρεσιακό κείμενο που δεν πρέπει ούτε να υποτιμούμε ούτε να υπερεκτιμούμε, ο κ. Καραμανλής είπε ότι η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη Δημοκρατία, η οποία σέβεται απόλυτα την ισονομία, την ισοπολιτεία και τα δικαιώματα των πολιτών της.

Σημείωσε μάλιστα με νόημα ότι «όποιοι για αλλότριους σκοπούς προσπαθούν να σπείρουν διχόνοια, εκμεταλλευόμενοι τις ελευθερίες και δικαιώματα που κατοχυρώνει η Δημοκρατία μας, για ένα να είναι βέβαιοι: Θα αποτύχουν. Έχουμε πλήρη γνώση της δράσης τους, αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικότητα τις προσπάθειές τους, χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση από τις δημοκρατικές αρχές και αξίες μας. Η Ελλάδα δεν έχει να κρύψει τίποτα. Κάθε πολίτης είναι ίσος απέναντι στο νόμο και απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα του Ευρωπαίου πολίτη. Και είμαστε περήφανοι γι' αυτό».

Για την προγραμματιζόμενη επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία, ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν πρέπει να παρερμηνεύεται. Σημείωσε ωστόσο ότι «είμαστε από τους πρώτους που ταχθήκαμε ανοιχτά υπέρ της γεφύρωσης του όποιου χάσματος είχε δημιουργηθεί με το μουσουλμανικό κόσμο. Κινήσεις στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να είναι θετικές και θα είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός, εφόσον ο Πρόεδρος των ΗΠΑ φτάνοντας στην Κωνσταντινούπολη επισκεφτεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο» είπε ο κ. Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής επανήλθε επίσης στο θέμα της ψήφου των εκτός της Επικράτειας Ελλήνων, παρατηρώντας ότι στη χθεσινή συνεδρίαση των συναρμοδίων επιτροπών, οι απόδημοι διατύπωσαν τη συναίνεσή του ως προς το σχέδιο νόμου που πρότεινε η κυβέρνηση:

«Χθες οι απόδημοι μας μετέφεραν ξεκάθαρα το μήνυμα ότι προέχει η άμεση καθιέρωση της ψήφου», είπε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε: «Βέβαια μετά την πρώτη εφαρμογή, θα ήθελαν να δουν και παραπάνω βήματα, όπως η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου. Κατανοούν όμως ότι τα βήματα αυτά δεν μπορούν να γίνουν στην παρούσα φάση για αντικειμενικούς λόγους».

Όπως είπε ο κ. Καραμανλής είναι ώρα ευθύνης για όλα τα κόμματα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής, ενώ αναρωτήθηκε εάν «θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ το αυτονόητο δικαίωμα των αποδήμων να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή, ή θα τους το στερήσει κρυπτόμενο πίσω από μικροπολιτικά προσχήματα», και ακόμα, εάν «θα φερθεί με ωριμότητα και θα ψηφίσει το νομοσχέδιο ή θα προτιμήσει να μη το στηρίξει, μόνο και μόνο επειδή το προτείνει η ΝΔ».

Παπανδρέου: «Ποιούς στόχους θέσατε και πετύχατε κ. Καραμανλή;»

«Δεν περιγράψαμε μία ειδυλλιακή Ελλάδα, κ. Καραμανλή. Περιγράψαμε μια Ελλάδα που έθετε στόχους και τους πετύχαινε. Εσείς ποιούς στόχους θέσατε και πετύχατε;», τόνισε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου.

«Εμείς παραδώσαμε καθαρά βιβλία κι εσείς για μικροκομματικούς σκοπούς βάλατε την Ελλάδα στην απογραφή. Νομίζατε πως διασύρατε το ΠΑΣΟΚ, αλλά διασύρατε την Ελλάδα. Με τις πολιτικές που μας έφεραν στην επιτήρηση, χάσατε κάθε ουσιαστικό μοχλό για διαπραγμάτευση. Εμείς δεν χειροκροτούμε αποτυχημένες πολιτικές. Δεν δίνουμε σανίδα σωτηρίας για την πολιτική της ΝΔ», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέδεσε την επιτυχία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ με την στρατηγική του Ελσίνκι, την οποία, όπως υπογράμμισε, εγκατέλειψε η σημερινή κυβέρνηση, υπενθύμισε την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για μία «πραγματική δυνατότητα ένταξης των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ» και απέτισε φόρο τιμής στην μνήμη του Σέρβου πολιτικού Ζόραν Τζίντζιτς, ο οποίος δολοφονήθηκε πριν από έξι χρόνια. «Τιμούμε το όραμά του, για μια ευρωπαϊκή δημοκρατική βαλκανική. Συνεχίζει το έργο του ο Μπόρις Τάντιτς», είπε. Αναφορικά με την οικονομική κρίση, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν διαθέτει σχέδιο εξόδου, το οποίο, ωστόσο, προϋποθέτει και μία ευρύτερη αλλαγή πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με εγκατάλειψη των κυρίαρχων συντηρητικών επιλογών που εκπροσωπούνται στην Ελλάδα από τη Νέα Δημοκρατία:

«Δεν κατανοείτε πως μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Ότι η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με περιοριστικές πολιτικές. Η Ευρώπη είναι άκρως συντηρητική και γι' αυτό δυσκολεύεται να μιλήσει για ένα αναπτυξιακό πακέτο», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, απαντώντας στις περί εκλογολογίας βολές του πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Δεν κάνουμε εκλογολογία. Ζητούμε ευθέως εκλογές. Εσείς κάνετε εκλογολογία, με τα μισόλογα και τα προεκλογικά ημίμετρα που λαμβάνετε τα οποία δεν συνιστούν έξοδο από την κρίση».

Καρατζαφέρης: Κοινές θέσεις εξωτερικής πολιτικής από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Κοινές θέσεις για την Αλβανία (χωρίς εξασφάλιση των δικαιωμάτων της μειονότητας) την Τουρκία, για το Αιγαίο, για το σχέδιο Ανάν και το Μάαστριχτ, διαπίστωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κατά την δευτερολογία του, καταλόγισε και στο κυβερνών και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι εκχώρησαν το όνομα «Μακεδονία».

«Το πρόθεμα είναι η διαφορά, αν θα είναι Βόρεια ή Νέα. Κι ευτυχώς ο Γκρούεφκι είναι εθνικιστής και ακραίος και δεν δέχεται κανένα από αυτά» είπε και επανέλαβε την πρόταση του κόμματός τους για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα, στο χρόνο των Ευρωεκλογών, για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός.

Δημοψήφισμα ζήτησε και για το θέμα της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, με το επιχείρημα πως η Γαλλία έκανε τροποποίηση στο Σύνταγμά της για να δώσει τέτοια δυνατότητα στον λαό της.

«Δεν γίνεται με χαριεντισμούς και με χαμόγελα η εξωτερική πολιτική», ανέφερε και σημείωσε πως αυτή την στιγμή ο μόνος κερδισμένος στην περιοχή είναι η Τουρκία.

Ο Γ. Καρατζαφέρης απάντησε ακόμη στην προηγούμενη τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Καταλόγισε στην κα Μπακογιάννη ότι προσβάλλει το εκλογικό σώμα και τον πατέρα της, του οποίου ο ίδιος ήταν επί δεκαετία στενός συνεργάτης, όταν τον χαρακτηρίζει «άκρο».

Πρόσθεσε πως ο κόσμος που τον ψήφισε δεν είναι φασίστες, ούτε το εκλογικό σώμα της ΝΔ που τον τίμησε τρεις φορές με την ψήφο του όταν ανήκε στους κόλπους αυτής της παράταξης. Ακόμη είπε ότι εκείνος ήταν που «χτυπούσε την φασιστική τηλεόραση του ΠΑΣΟΚ και επέστρεψε αυτά τα περί ακροτήτων στην υπουργό».

«Αν εγώ είμαι εγώ ακραίος - επειδή σας κάνω κριτική, γιατί αν έλεγα ζήτω η κυρία Μπακογιάννη ενδεχομένως να ήμουν και υπουργός - τότε είναι και ο Μάκης Κουρής στο «Παρών», που σε πολλά σημεία στηρίζει την κυβερνητική πολιτική, αλλά ασκεί κριτική στην κυρία Μπακογιάννη. Συνιστώ στον πρωθυπουργό να το διαβάζει για να συνειδητοποιεί σε ποιες Φαλκονέρες τον οδηγεί η κα Μπακογιάννη», ανέφερε.

Απευθύνθηκε στο σημείο αυτό προς τον πρωθυπουργό για να πει: «Εγώ δεν είμαι από αυτούς που θέλουν να σας καταργήσουν. Είμαι ο τελευταίος. Άλλοι θέλουν να σας καταργήσουν και να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη».

«Ατυχήσατε ατυχία μεγάλη κ. Μπακογιάννη. Εναντιωνόμαστε γιατί έχετε γίνει χρήσιμο εργαλείο στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Αυτή είναι η διαφορά μας. Εάν αλλάξετε πολιτική και δεν λειτουργείτε ως όργανο των Αμερικανών στη χώρα, δεν έχουμε κανένα λόγο να σας ενοχλούμε», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, προσθέτοντας πως αυτός είναι ο μόνος λόγος των επιθέσεών του.

«Δεν διεκδικώ τίποτα μέσα από την ΝΔ. Κι όλες αυτές οι διαρροές που γίνονται, μακριά από μένα. Και σαφώς ο πρωθυπουργός το διαχώρησε. Δεν έχω καμιά σχέση με το δικό σας κόμμα, όπως κι εσείς με το δικό μου», συμπλήρωσε ο κ. Καρατζαφέρης.

«Αναφορικά με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού πως δεν θα είμαστε μαζί με χώρους που έχουμε μεγάλες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές», ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ότι «βεβαίως με το ΚΚΕ δεν μπορείτε να ξαναπάτε, πήγατε μία φορά το 1989».

Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ διερωτήθηκε αν είναι συμπτωματικό ότι όλες οι χώρες που έχουν σοσιαλιστικές ηγεσίες πηγαίνουν χειρότερα από κείνες που έχουν δεξιές και απευθυνόμενος προς τον κ. Παπανδρέου είπε:

«Πώς θα φτιάξατε τα οικονομικά του κράτους, όταν δεν μπορείτε να φτιάξετε του κόμματός σας. Χρωστάτε 55 εκατ. ευρώ στις τράπεζες και δεν σας δανείζουν άλλα. Εγώ αν θέλετε σας δανείζω από το ταμείο του ΛΑΟΣ 5 εκατ. άτοκα για να τα βγάλετε πέρα».

Παπαρήγα: Παλεύουμε για κοινωνική αφύπνιση

«Εμείς δεν κάνουμε εκλογική και προεκλογική δουλειά μέσα στο Κοινοβούλιο. Παλεύουμε μέσα και έξω για να υπάρξει κοινωνική αφύπνιση και αντίδραση. Μόνο έτσι θα πολεμηθούν οι ταξικές και αντιλαϊκές πολιτικές. Εδώ πάμε από τον Άγιο Θόδωρο στη Φανερωμένη. Όλα έχουν μπει σε αυτή τη συζήτηση», ανέφερε στη δευτερολογία της, η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Σχολιάζοντας δε την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ η κα Παπαρήγα ανέφερε: «Δεν ασκούμε πολεμική στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν περίμενα να ακούσω μια ομιλία με τέτοιο μεγαλοϊδεατισμό», τόνισε η κα Παπαρήγα.


Αλαβάνος: Δεν πιστεύουμε ούτε σε μια μικρή Ελλάδα ούτε σε μια μικρή Αριστερά

«Εμείς, κ. Παπαρήγα, δεν αισθανόμαστε ότι είμαστε μηδέν, σε μια Ελλάδα που ήταν «his master voice» των ΗΠΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι έχουμε πολιτικές να ακουμπήσουνε και άλλες χώρες. Δεν μπορώ να δεχθώ τη λογική της Ψωροκώσταινας για την Ελλάδα, αλλά και τη λογική σας για μια μικρή αριστερά», απάντησε ο Αλέκος Αλαβάνος στην δευτερολογία του.

Ακόμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «το φάντασμα μιας ενοποιημένης δεξιάς που δεν αφήνει να γίνει μια κουβέντα επί της ουσίας».

Τέλος, ο κ. Αλαβάνος υποστήριξε ότι υπάρχει σημείωμα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που επιτρέπει τη χρηματοδότηση του στρατού της Ουγγαρίας, στο Αφγανιστάν.

Στο σημείο αυτό παρενέβη η κα Ντόρα Μπακογιάννη για να διευκρινίσει ότι αφορά την περίθαλψη παιδιών και γυναικών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη