11 Απρ 2009

Πρωτοφανής προσέλευση ανέργων για τα οκτάμηνα της ΔΕΗ !

Πρωτοφανής προσέλευση ανέργων για τη διεκδίκηση μιας προσωρινής θέσης εργασίας στη ΔΕΗ καταγράφηκε κατά την τελευταία προκήρυξη της ΔΕΗ που δημοσιεύτηκε μέσα στον Φεβρουάριο, για 280 θέσεις που αφορούν την κάλυψη εποχικών και πρόσκαιρων αναγκών της ΔΕΗ στο νομό Κοζάνης, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε επίσης για τη διεκδίκηση των 70 θέσεων που προκηρύχθηκαν αντίστοιχα για το νομό Φλώρινας.
Και να σκεφθεί κανείς ότι δεν επρόκειτο για μια προκήρυξη που αφορούσε μόνιμες.. θέσεις εργασίας, αλλά για συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, διάρκειας 8 μηνών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλλεξε ο «Π», για τις 280 θέσεις της ΔΕΗ στο νομό Κοζάνης κατατέθηκαν 1068 αιτήσεις, αριθμός ρεκόρ, καθώς με βάση όσα ανέφερε στέλεχος της επιχείρησης, ο αριθμός των αιτήσεων ανήλθε στο διπλάσιο περίπου από αντίστοιχες προκηρύξεις του ΛΚΔΜ στο παρελθόν, αφού από τα στοιχεία που υπάρχουν προκύπτει ότι δεν έχει εκδηλωθεί ποτέ μέχρι σήμερα τέτοιο μέγεθος ενδιαφέροντος. Ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων που έχει κατατεθεί για τα 8μηνα τα προηγούμενα χρόνια στο νομό Κοζάνης ανέρχονταν σε 800 αιτήσεις περίπου, ενώ μία φορά μονάχα ανήλθαν στις 900 περίπου που είχε προκηρυχθεί μεγάλος αριθμός πρόσληψης εργατών.
Για μια ειδικότητα μάλιστα, αυτή του Τεχνικού Ορυχείων, καταγράφτηκε πραγματική κοσμοσυρροή, καθώς για τις 100 θέσεις αυτής της ειδικότητας κατατέθηκαν 403 αιτήσεις!
Αντίστοιχο ενδιαφέρον όμως εκδηλώθηκε και από τους ανέργους του νομού Φλώρινας, καθώς για τις 70 θέσεις που προκήρυξε το ΛΚΔΜ για το Ν. Φλώρινας κατατέθηκαν 241 αιτήσεις.
Βέβαια, υπάρχει κάποια εξήγηση για το φαινόμενο της μεγάλης προσέλευσης, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε καθυστερήσει αρκετό καιρό η προκήρυξη των θέσεων για την κάλυψη των εποχικών αναγκών της ΔΕΗ στην περιοχή μας επειδή δεν είχε έρθει η έγκριση των θέσεων από τη διοίκηση της ΔΕΗ.
Ήδη έχει προσληφθεί στις 16 Μαρτίου η μία φουρνιά των συμβασιούχων ενώ στις 2 Απριλίου προσλήφθηκαν και οι υπόλοιποι.
Όσο για αυτά που ακούστηκαν περί παρεμβάσεων παραγόντων για την πρόσληψη ημετέρων, στέλεχος της ΔΕΗ επισήμανε ότι η επικύρωση των αποτελεσμάτων έγινε από το ΑΣΕΠ, με βάση κοινωνικά κριτήρια (εντοπιότητα, ανεργία, τίτλος σπουδών, οικογενειακή κατάσταση και έτος απόκτησης πτυχίου).
Η καταγραφή αυτή ?κατά τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας Αναστάσιο Τσιλφίδη- αποτελεί μια ρεαλιστική απεικόνιση της πραγματικής ανεργίας στο νομό Κοζάνης. Σύμφωνα με δήλωσή του στον «Π», «η ανεργία έχει χτυπήσει ρεκόρ στην περιοχή, είμαστε πρώτοι στη Δυτική Μακεδονία και ενώ επίσημα η ανεργία στο νομό καταγράφεται στο 12,5% η πραγματική ανεργία εκτιμάται ότι ξεπερνά το 20%». Διότι, όπως τονίζει, δεν προσμετρούνται όσοι απασχολούνται με προγράμματα τύπου ΤΣΑ ή STAGE (για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας), ούτε οι υποαπασχολούμενοι, όσοι δηλαδή εργάζονται 4ωρα και 3ωρα ή εργάζονται τρεις μέρες την εβδομάδα, οι οικοδόμοι που πραγματοποιούν πέντε μεροκάματα το μήνα, όλοι αυτοί δεν καταγράφονται ως άνεργοι από τον ΟΑΕΔ. Μάλιστα όπως αναφέρει ο κ. Τσιλφίδης, «είναι οφθαλμοφανές πλέον ότι η ανεργία βρίσκεται στα ύψη και από το γεγονός ότι το Εργατικό Κέντρο κοντεύει να μετατραπεί σε γραφείο ευρέσεως εργασίας, καθώς καταφεύγουν πολλοί άνεργοι που επιζητούν μια θέση εργασίας, έστω και προσωρινή, για να κολλήσουν λίγα ένσημα για να έχει η οικογένειά τους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».
Ο πρόεδρος του ΕΚΠ σημείωσε επίσης ότι ο αριθμός των ενδιαφερομένων για τα 8μηνα της ΔΕΗ θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος, εάν όσοι εργάζονται σε εργολάβους στη ΔΕΗ δεν φοβούνταν μην χάσουν τη θέση εργασίας στον εργολάβο όταν τελειώσει η σύμβασή τους με τη ΔΕΗ.
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ»
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη