10 Απρ 2009

Η επόμενη προεδρία της Ε.Ε. είναι ακόμη πιό φιλοσκοπιανή !


Την Τσεχική προεδρία στην Ε.Ε. ακολουθεί η Σουηδική. Οι Σουηδοί είναι -για άγνωστους λόγους- θιασώτες του σκέτο "Μακεδονία" για τη FYROM. Η Σουηδία είναι -για ανεξήγητους επαναλαμβάνουμε λόγους- από τους καλύτερους "συμμάχους" της FYROM και δεν χάνει ευκαιρία, να τοποθετείται ΣΤΑΘΕΡΑ εναντίον των Ελληνικών θέσεων. Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα, είχαμε όμως πολλές φορές την ευκαιρία, στο taxalia, να το διαπιστώσουμε.
Όλα τα επίσημα κείμενα των Σουηδών, υιοθετούν απροκάλυπτα τις θέσεις των υπερεθνικιστών των Σκοπίων, αλλά και του "Ουράνιου Τόξου".
Συνεπώς, ιδιαίτερη σημασία είχε η συνάντηση της ΥΠ.ΕΞ. Ντόρας Μπακογιάννη, με το Σουηδό ΥΠ.ΕΞ. Καρλ Μπιλντ, στην Κωνσταντινούπολη. Ελπίζουμε η κ.Μπακογιάννη, να έδωσε στο Σουηδό, να καταλάβει ότι πρέπει να είναι προσεκτική, η εξαιρετικά φιλοσκοπιανή Σουηδική κυβέρνηση. Ο χρόνος θα δείξει.....

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την πορεία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ εμφανίζονται ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι, ύστερα από την επικράτηση στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη γειτονική χώρα του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος.
Ο προηγούμενος, και λιγότερο εθνικιστής, πρόεδρος Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, αποτελούσε... έναν δεύτερο «πόλο» εξουσίας - τώρα, κυρίαρχος του παιχνιδιού είναι ο πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι. Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι οι προεδρικές (και δημοτικές) εκλογές διεξήχθησαν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά κριτήρια περί δημοκρατίας, σημαίνει ότι τα Σκόπια πέρασαν ένα σημαντικό «τεστ» των Βρυξελλών και μπορούν πλέον να προσδοκούν, όπως τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν, για τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων, μέσα στο φθινόπωρο.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως, για μια τέτοια εξέλιξη, η συναίνεση της Ελλάδας είναι απαραίτητη, διπλωματικοί κύκλοι εικάζουν ότι τους προσεχείς μήνες (η έκθεση προόδου της Κομισιόν αναμένεται το φθινόπωρο) θα ασκηθούν σοβαρές πιέσεις στη χώρα μας, είτε προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης (νέα πρόταση για ονομασία) είτε προκειμένου να αποδεχθεί τη χορήγηση ημερομηνίας - υπό τον όρο ότι για την οριστική ένταξή της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. το ζήτημα της ονομασίας θα έχει λυθεί.

Οι ανησυχίες αυτές ενισχύονται από το γεγονός ότι την τσεχική προεδρία της Ε.Ε., ακολουθεί η ιδιαίτερα δραστήρια σουηδική προεδρία, η οποία έχει πολύ συγκεκριμένες απόψεις για το θέμα. Αυτό ήταν, προφανώς, το αντικείμενο της κατ' ιδίαν συνάντησης που είχε, στην Κωνσταντινούπολη, η υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, με το Σουηδό ομόλογό της, Καρλ Μπιλντ.
Με ειδήσεις από: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ -ΑΠΕ -SPA
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη