27 Μαΐ 2009

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ (ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ)

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΝΕΙ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:

Οι εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 7-6-2009

Έναρξη ψηφοφορίας ώρα 7.00 και λήξη ώρα 19.00

Συνολικός αριθμός εκλογικών τμημάτων του Νομού Θεσσαλονίκης: 1370, εκ των οποίων:

Α' Εκλογικής Περιφέρειας: 868

Β' Εκλογικής Περιφέρειας: 502

To εκλογικό σώμα αποτελείται:

Α' Περιφέρεια
Βασικοί Εκλογείς 504.345
Ετεροδημότες 11.734
Κοινοτικοί Εκλογείς 95
Σύνολο 516.174
Β' Περιφέρεια
Βασικοί Εκλογείς 268.669
Ετεροδημότες 1293
Κοινοτικοί Εκλογείς 114
Σύνολο 270.076

Επίσης ψηφίζουν και οι στρατιωτικοί, βάσει ειδικών καταλόγων:

Στην Α' Περιφέρεια: 2461 Στρατιωτικοί
Στην Β' Περιφέρεια: 1509 Στρατιωτικοί
Σύνολο: 3970

Γενικό Σύνολο Εκλογικού Σώματος: 790.220


Σταυροί προτίμησης υποψηφίων

Δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης σε κανέναν από τους υποψηφίους του ψηφοδελτίου.


Άσκηση εκλογικού δικαιώματος

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους γεννηθέντες μέχρι και το 1991 και οι Ευρωπαίοι πολίτες που είναι γραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους Κοινοτικών Εκλογέων.

Η ψήφος είναι υποχρεωτική.
Καταργήθηκαν οι διοικητικές κυρώσεις, παραμένουν μόνο οι ποινικές.

Οι πιο πάνω κυρώσεις δεν εφαρμόζονται για εκλογείς:
α) που έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους
β) για τους εκλογείς που θα βρίσκονται στο εξωτερικό και
γ) για τους εκλογείς που για εξαιρετικούς λόγους υγείας, υπηρεσιακούς κ.λ.π. δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Επισημαίνεται ότι μετά την εφαρμογή των διατάξεων για την ψηφοφορία των ετεροδημοτών στον τόπο διαμονής τους, οι εκλογείς που διαμένουν κατά την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη από διακόσια (200) χιλιόμετρα από τον τόπο που όφειλαν να ψηφίσουν, δεν απαλλάσσονται της υποχρέωσης να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και επομένως τα Αστυνομικά Τμήματα δεν θα χορηγούν την ημέρα των εκλογών την σχετική βεβαίωση.


Ψηφοφορία Ετεροδημοτών

Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2009 οι Ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους σε κοινά Εκλογικά Τμήματα μαζί με τους λοιπούς Εκλογείς, με την προϋπόθεση ότι υπέβαλαν σχετική αίτηση μέχρι 3-3-2009 και περιελήφθησαν σε ειδικούς Εκλογικούς καταλόγους.

Διευκρινίζουμε ότι η εγγραφή Εκλογέα στους καταλόγους ετεροδημοτών είναι πάγια και διαρκής και αίρεται μόνο με την υποβολή από τον ενδιαφερόμενο αίτησης διαγραφής.


Κοινοτικοί Εκλογείς

Επίσης στις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009 ψηφίζουν και οι Ευρωπαίοι πολίτες που διαμένουν στη χώρα μας, εφόσον έχουν υποβάλει σχετική αίτηση εγγραφής στον οικείο Δήμο μέχρι 3 Μαρτίου 2009, προκειμένου να ασκήσουν το Εκλογικό τους δικαίωμα. Οι ειδικοί κατάλογοι των Κοινοτικών Εκλογέων περιλαμβάνουν όλες τις μεταβολές που συντελέστηκαν (αιτήσεις εγγραφής και διαγραφής) μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία.


Δικαιολογητικά ψηφοφορίας

1.- Αστυνομική ταυτότητα, ή προσωρινή βεβαίωση της Αρμόδιας Αρχής.
2.- Διαβατήριο

Ο εκλογέας που δεν προσκομίζει στην εφορευτική επιτροπή Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο μπορεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα προσκομίζοντας οποιοδήποτε επίσημο Δημόσιο έγγραφο με φωτογραφία (π.χ. βιβλιάριο υγείας, άδεια οδήγησης κ.λ.π.).

Σημειώνεται ότι τυχόν ‘κομμένα’ δελτία ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Επίσης για τα διαβατήρια επισημαίνεται ότι, αρκεί και Ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του, ακόμη κι αν αυτό έχει εκδοθεί από την οικεία νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, πριν από την μεταβίβαση της σχετικής αρμοδιότητας στην Ελληνική Αστυνομία.

Η αναγνώριση των Κοινοτικών Εκλογέων γίνεται με βάση ισχύον δελτίο ταυτότητας ή ισχύον διαβατήριο.

Η Ν.Α.Θ. για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εκλογέων του Νομού και των εκλογέων ετεροδημοτών και των Κοινοτικών Εκλογέων, θα συστήσει συνεργεία υπαλλήλων που θα τους ενημερώνουν μέσω της τηλεφωνικής κλήσης 1536 σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ψηφίσουν, για να μην ταλαιπωρούνται την ημέρα των εκλογών με άσκοπες μετακινήσεις.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

Ετεροδημότες

Στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκλογείς που είναι εγγεγραμμένοι σε ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών, ψηφίζουν στα εκλογικά τμήματα του δήμου ή της κοινότητας στον οποίο έχουν υποβάλλει αίτηση εγγραφής. (Δεν συγκροτούνται δηλαδή ειδικά εκλογικά τμήματα μόνο στις έδρες των νομών όπως κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές).

Πού ψηφίζουν οι δικαστικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι

Οι δικαστικοί και οι δημόσιοι γενικά πολιτικοί υπάλληλοι ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, είτε στην εκλογική περιφέρεια στο δήμο ή κοινότητα της οποίας είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον τόπο διαμονής τους με την ιδιότητα του ετεροδημότη εκλογέα.

Πού ψηφίζουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι έφοροι αυτών

Οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα στο οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους. Οι έφοροι, οι αναπληρωτές τους, οι αναπληρωτές αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής που δεν άσκησαν τα καθήκοντά τους, καθώς και όσοι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί μετέχουν στην εκλογική διαδικασία, εφόσον έχουν οριστεί με σχετική απόφαση του οικείου εφόρου, ψηφίζουν τους ίδιους υποψηφίους σε εκλογικό τμήμα της έδρας του εφόρου, που ορίζεται απ' αυτόν, τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία υπάγεται το ανωτέρω εκλογικό τμήμα. Οι ανωτέρω ψηφίζουν μόνο εφόσον είναι γραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου ή κοινότητας του Κράτους. Για το σκοπό αυτό υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναφέρεται ο δήμος ή η κοινότητα που είναι γραμμένοι.

Πού ψηφίζουν οι άνδρες φρουράς

Σε περίπτωση που διατίθεται φρουρά για τη φύλαξη εκλογικού τμήματος, το προσωπικό αυτής, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τέσσερα (4) άτομα, ψηφίζει στο εκλογικό τμήμα που φρουρεί. Οι εκλογείς αυτοί, ψηφίζουν μόνο εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των υπηρετούντων στην Ελληνική Αστυνομία και στα Σώματα Ασφαλείας, οποιασδήποτε εκλογικής περιφέρειας, που επικυρώθηκαν από το οικείο πρωτοδικείο. Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής ή αυτός που διευθύνει το έργο της βεβαιώνει με πρακτικό ότι, αυτοί που ψήφισαν στο τμήμα ως άνδρες της φρουράς του, ανήκουν στην φρουρά του.

Πού ψηφίζουν οι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες

Οι εκλογείς που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Λιμενικό Σώμα και εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν στον τόπο που υπηρετούν την ημέρα της ψηφοφορίας. Η αναγνώριση των εκλογέων αυτών από την εφορευτική επιτροπή, γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή άλλες υπηρεσιακές τους ταυτότητες.

Πού ψηφίζουν οι ναυτικοί

Έλληνες ναυτικοί, που υπηρετούν σε πλοία με Ελληνική σημαία και έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, θα ψηφίσουν με την επίδειξη του ναυτικού τους φυλλαδίου.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη